Το μέγεθος του πέος αυξάνεται αλλά δεν είναι τόσο καλό νέο – Ειδικοί εξηγούν

Το μέγεθος του πέος αυξάνεται αλλά δεν είναι τόσο καλό νέο - Ειδικοί εξηγούν

Τι δείχνει μελέτη

Μελέτες σε άνδρες από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι το μήκος του πέους σε στύση έχει αυξηθεί κατά 24% τα τελευταία 30 χρόνια.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν να είναι καλό νέο, αλλά ανησυχεί ορισμένους ειδικούς σε θέματα ανδρικής γονιμότητας.

«Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων είναι γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Δρ Michael Eisenberg, ουρολόγος και ειδικός στην ανδρική γονιμότητα στο Stanford Medicine, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο The World’s Journal of Men’s Health.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο ο αριθμός των σπερματοζωαρίων όσο και τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται.

Το μήκος του πέους μπορεί να μην σχετίζεται άμεσα με τη γονιμότητα, δήλωσε ο Eisenberg, αλλά οτιδήποτε αλλάζει το αναπαραγωγικό σύστημα είναι θεμελιώδες για την ανθρώπινη ύπαρξη και «κάτι που πρέπει να προσέξουμε και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το γιατί».

Τι έδειξε η μελέτη

Μελέτες που έχουν μετρήσει το μήκος του πέους χρονολογούνται εδώ και τουλάχιστον 80 χρόνια, δήλωσε ο Eisenberg.

Ο ίδιος και η ομάδα του συγκέντρωσαν δεδομένα από 75 μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 1942 και 2021, σε σχεδόν 56.000 άνδρες. Όπως διαπίστωσαν, το μέσο μήκος του πέους σε στύση αυξήθηκε κατά 24% τα τελευταία 29 χρόνια.

Η τάση ήταν εμφανής σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, είπε. «Αυτό δεν ήταν μεμονωμένο σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό».

Το μέσο μήκος του πέους σε στύση πέους σε όλες τις περιοχές και τις δεκαετίες ήταν περίπου 13,97 εκατοστά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Dr. James Hotaling, ουρολόγος και ειδικός στην ανδρική υπογονιμότητα στο University of Utah Health, εξήρε τη μελέτη, αλλά δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη πεπεισμένος ότι τα πέη μεγαλώνουν περισσότερο.

Η απλούστερη εξήγηση, είπε, είναι ότι η μέθοδος μέτρησης έχει αλλάξει τα τελευταία 30 χρόνια – αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό έχει συμβεί.

Γιατί να το μελετήσουν;

Ο Eisenberg ενδιαφέρθηκε για το θέμα λόγω της μείωσης του αριθμού των ανδρικών σπερματοζωαρίων και των επιπέδων τεστοστερόνης. Σκέφτηκε ότι η έρευνα θα έδειχνε ότι τα πέη συρρικνώνονται καθώς τα επίπεδα αυτά πέφτουν και οι άνδρες γίνονται πιο παχύσαρκοι.

Αντ’ αυτού, διαπίστωσε ότι μεγαλώνουν και μάλιστα με αρκετά γρήγορο ρυθμό. «Ήταν σίγουρα εκπληκτικό», δήλωσε.

Ο Hotaling δήλωσε ότι δεν είναι σαφές ποιος μπορεί να είναι ο κλινικός αντίκτυπος αυτού του ευρήματος, αλλά συμφώνησε ότι διέψευσε τις προσδοκίες του.

Τι θα μπορούσε να το εξηγήσει;

Ο Eisenberg πιστεύει ότι η αλλαγή στο μήκος μπορεί να εξηγείται από την πρώιμη εφηβεία. Τα αγόρια, όπως και τα κορίτσια, φτάνουν νωρίτερα στην εφηβεία τα τελευταία χρόνια. Ίσως, είπε, αυτό να δίνει στο σώμα τους περισσότερο χρόνο να αναπτυχθεί συνολικά.

Ο Hotaling θέλει περισσότερα στοιχεία. Μερικές φορές η πρώιμη εφηβεία εμποδίζει την ανάπτυξη, είπε, και δεν είναι σαφές αν η πρώιμη εφηβεία κάνει την εφηβεία να διαρκεί περισσότερο.

Είναι πιθανό, είπε, ότι οι χημικές εκθέσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μήκος του πέους, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό.

«Αν τα ευρήματα ήταν το αντίθετο» και τα πέη συρρικνώνονταν, είπε, «όλοι θα είχαν φρικάρει».