Πίνεις τσίπουρο; Σου έχουμε τους 5 βασικούς κανόνες του

Πίνεις τσίπουρο; Σου έχουμε τους 5 βασικούς κανόνες του

Η Καθαρά Δευτέρα έρχεται και μαζί της η Σαρακοστή, οι μεζέδες της και το αγαπημένο μας τσίπουρο Δεκαράκι

Η Σαρακοστή αρχίζει κάθε χρόνο από την Καθαρά Δευτέρα. Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ή αλλιώς Σαρακοστή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιόδους στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων χριστιανών. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα και αποτελεί την παλιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αν και οι περισσότεροι δεν κάνουμε ασφαλώς νηστεία μέχρι το Μεγάλο Σάββατο και την Ανάσταση, τιμάμε σταθερά την Καθαρά Δευτέρα σε οικογενειακά τραπέζια, σε παρέες φίλων, σε μαζώξεις σε σπίτια και αυλές. Είναι μια καλή αφορμή για αφήσουμε στην άκρη το κρέας, να βάλουμε τα θαλασσινά στο τηγάνι, να προσθέσουμε το τσίπουρο Δεκαράκι στο τραπέζι μας και όλη η παρέα να τσουγκρίσει τα ποτήρια της, πίνοντας στα καλύτερα που έρχονται.

Και μιας και αναφέραμε το τσίπουρο, θα πρέπει να σε ενημερώσουμε πως – όπως καθετί εκεί έξω έτσι και αυτό – έχει και τους κανόνες του. Αν απολαμβάνεις, λοιπόν, το τσίπουρο διάβασε προσεκτικά τις παρακάτω γραμμές.

Δώσε έμφαση στους θαλασσινούς μεζέδες

Τσίπουρο χωρίς «κάτι από δίπλα» είναι σαν την Ελλάδα χωρίς τον ήλιο, σαν τις Κυκλάδες χωρίς το άσπρο και το μπλε, σαν μια εβδομάδα χωρίς Σαββατοκύριακο. Το τσίπουρο θέλει το χταποδάκι του, τα μύδια του τα αχνιστά, τις ψητές του τις γαρίδες, το γαύρο τον τηγανιτό, τη σαρδέλα του και γενικά ο,τιδήποτε μυρίζει θάλασσα.

Πιες το απολαυστικά και όχι μονορούφι
Ένας από τους πιο βασικούς, αν όχι ο βασικότερος κανόνας. Κάποια πράγματα στη ζωή δεν θέλουν βιασύνη και το τσίπουρο φυσικά είναι ένα από αυτά. Χρειάζεσαι χρόνο για να το απολαύσεις. Να μη σκέφτεσαι δουλειές, έγνοιες, υποχρεώσεις. Να είσαι εσύ, οι μεζέδες και η παρέα σου. Αυτές είναι στιγμές!

Από τσίπουρα… δεκαράκι!

Το «πάμε για τσίπουρα» έχει μόνο μία πραγματική ερμηνεία: «πάμε για Δεκαράκι». Αν είσαι έμπειρος στο κεφάλαιο «τσίπουρο», το γνωρίζεις ήδη αρκετά καλά. Στην οικογένεια Δεκαράκι υπάρχει ένα τσίπουρο που σου ταιριάζει απόλυτα και μπορεί να σε συνοδεύσει εξαιρετικά καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής και όχι μόνο.

Το εκρηκτικό Δεκαράκι Μοσχάτο είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρo, που αποτελεί προϊόν απόσταξης μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου, λαμβάνοντας έτσι στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της εκλεκτής αυτής ερυθρής ποικιλίας. Η αρχοντική Μαλαγουζιά είναι ένα ιδιαίτερο, κομψό και φινετσάτο τσίπουρο, ενώ ο Ροδίτης Αλεπού, που παρασκευάζεται στον Τύρναβο, ξεχωρίζει για την φρουτώδη γεύση του και την υψηλή του ποιότητα. Διάλεξε το δικό σου!

Η καλή παρέα μετράει

Κακά τα ψέματα: το τσίπουρο όταν το πίνεις με παρέα έχει άλλη «γεύση». Το απολαμβάνεις ένα τσακ περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο πως βγάζει πάντα τον καλύτερο και τον πιο αληθινό σου εαυτό. Συζητήσεις, γέλια, εξομολογήσεις, ανακοινώσεις, χαρές, σχέδια, όνειρα και στόχοι αποτυπώνονται ιδανικά με ένα ποτήρι τσίπουρο Δεκαράκι κι ένα τσούγκρισμα πάνω από ένα γεμάτο τραπέζι. Όλοι το γνωρίζουν αυτό.

Το ιδανικό μέρος για ένα τσιπουράκι

Ο τελευταίος «κανόνας» έχει να κάνει με το σωστό μέρος. Προφανώς και δεν θα βάλεις να πιεις ένα τσίπουρο στο γραφείο ή δε θα το πάρεις στο χέρι, για να το απολαύσεις περπατώντας στον δρόμο. Χρειάζεσαι τις κατάλληλες συνθήκες και όπως είπαμε και προηγουμένως, τον χρόνο σου. Ιδανικά σημεία, λοιπόν, για να πιεις ένα τσίπουρο Δεκαράκι τη φετινή Σαρακοστή είναι ένα ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα ή το βουνό (προτιμήσεις είναι αυτές), ένα πάρκο στο οποίο έχεις στήσει το δικό σου πικ-νικ και φυσικά κάποιο τραπέζι σε ένα σπίτι, αυλή ή βεράντα.

Στην υγειά μας!