Άγιοι Ανάργυροι: «Άναψαν» οι γραμμές στο 10306 μετά τη γυναικοκτονία της 28χρονης

Άγιοι Ανάργυροι: «Άναψαν» οι γραμμές στο 10306 μετά τη γυναικοκτονία της 28χρονης

«Βροχή» πέφτουν τα τηλεφωνήματα τις τελευταίες ημέρες στο πενταψήφιο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Υγείας 10306 που παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε πολίτες όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα

Το τηλεφωνικό κέντρο που είναι στελεχωμένο με ειδικούς επιστήμονες και λειτουργεί όλο το 24ωρο, τις τελευταίες ημέρες δέχεται εκατοντάδες τηλεφωνήματα από συμπολίτες μας που ζητούν στήριξη σε διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Φαίνεται πως η τραγική υπόθεση με τη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους αλλά και τα δεκάδες περιστατικά βίας στα παιδιά, έχουν αυξήσει την ανάγκη των συμπολιτών μας για ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Μάλιστα το πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείτο μέχρι τώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, περνά πλέον στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για άλλα 3 χρόνια, ώστε το τηλεφωνικό κέντρο να λειτουργήσει αναπόσπαστα και να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες που έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα ενώ μέχρι σήμερα τα κονδύλια που είχαν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, πλέον το ποσό αυτό διπλασιάζεται και θα αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ συνολικά για τα επόμενα 3 χρόνια θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ 6 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, η μετάβαση από το ταμείο Ανάκαμψης στο ΕΣΠΑ έφερε κάποιες καθυστερήσεις στην εξόφληση των εργαζομένων γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στο προσωπικό. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί και άμεσα θα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Το 10306, απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολούν (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού κ.α.).

Σκοπός των ειδικών είναι να παρέχουν υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση, εφόσον χρειάζεται.

Πάντως επειδή η υπηρεσία διαθέτει και ολόκληρο τμήμα για ψυχολογική υποστήριξη για ζητήματα βίας και επιθετικότητας με παιδιά και εφήβους, το τελευταίο διάστημα γονείς, κηδεμόνες αλλά και παιδιά τηλεφωνούν για να λάβουν οδηγίες και υποστήριξη.
Άλλωστε τα περιστατικά βίας σε ανηλίκους είναι ιδιαιτέρως συχνά το τελευταίο διάστημα. Να σημειωθεί ότι το 10306 είναι δωρεάν, είτε καλέσει κανείς από σταθερό είτε από κινητό, ενώ είναι και ανώνυμο.