Aν κατά τη διάρκεια του σεξ κάνεις stealthing δεν είναι μόνο επικίνδυνο και ανήθικο, είναι και παράνομο

Aν κατά τη διάρκεια του σεξ κάνεις stealthing δεν είναι μόνο επικίνδυνο και ανήθικο, είναι και παράνομο

Η ύπουλη αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του συναινετικού σεξ είτε από τον έναν σύντροφο, είτε από τον άλλο, είναι βιασμός

Ο όρος stealthing, περιγράφει την τακτική του να αφαιρεί ένας άνδρας -συνήθως- ή μια γυναίκα -σπανίως- το προφυλακτικό το οποίο και οι δυο έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν κατά τη συναινετική σεξουαλική επαφή χωρίς να ενημερώσουν το ταίρι τους. Επομένως, μιλάμε για μια απάτη, καθώς ενώ και οι δυο έχουν κάνει μια συμφωνία κατά την έναρξη της σεξουαλικής πράξης, ένας από τους δυο την σπάει χωρίς τη συναίνεση του άλλου και αυτό εκτός από επικίνδυνο και ανήθικο, πλέον, θα πρέπει να αποτελεί και ποινικό αδίκημα που ισοδυναμεί με βιασμό για το οποίο θα πρέπει να μπορεί να γίνει μήνυση και το άτομο που το κάνει να διώκεται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Όταν ένα ζευγάρι, ετεροφυλόφιλο ή ομοφυλόφιλο, συμφωνήσει να κάνει σεξ με προφυλακτικό, κανείς από τους δυο δεν πρέπει να αθετήσει τη συμφωνία και να αφαιρέσει το προφυλακτικό χωρίς να ρωτήσει τ@ σύντροφ@ του. Αν το κάνει, τότε μιλάμε για stealthing. H πρακτική αυτή εγκυμονεί κινδύνους για μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για μια απάτη, καθώς γίνεται χωρίς την επίγνωση της αφαίρεσης του προφυλακτικού και των δυο πλευρών. Επομένως εκτός από επικίνδυνο, είναι και άκρως κακοποιητικό τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Η δικηγόρος Αγγελική Σουγλέ, η οποία είναι νομική σύμβουλος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή – Positive Voice και του οργανισμού Red Umbrella, με ενημέρωσε ότι έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος ώστε το stealthing να αποτελεί ποινικό αδίκημα και μίλησε με τη συνεργάτιδα και φίλη μου δημοσιογράφο Δώρα Τσαμπάζη για τις λεπτομέρειες τις οποίες και παραθέτω παρακάτω προς ενημέρωση όλων. Ωστόσο έχουμε στην Ελλάδα ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι το stealthing να διώκεται ποινικά όπως πρέπει.

Aν κατά τη διάρκεια του σεξ κάνεις stealthing δεν είναι μόνο επικίνδυνο και ανήθικο, είναι και παράνομο

Το «Stealthing» ή «stealth-breeding», είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μη συναινετική αφαίρεση ή σκόπιμη καταστροφή του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ μονομερώς από τον ένα σεξουαλικό σύντροφο, όταν έχει δοθεί συναίνεση αποκλειστικά και μόνο για σεξ με προφυλακτικό.

Το stealthing συνιστά σεξουαλική κακοποίηση, είναι μία πολυεπίπεδα άκρως παραβιαστική παράνομη πράξη, αυξάνει τις πιθανότητες ακούσιας εγκυμοσύνης, μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (STI) και του ιού ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Έτσι έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην προσωπικότητα του θύματος σε όλες τις εκφάνσεις, στην υγεία του, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πιθανότητας πρόκλησης προβλημάτων ψυχικής και σεξουαλικής υγείας.

Σε κάποιες έννομες τάξεις το «stealthing» ρητά τυποποιείται στον ποινικό νόμο ως κακούργημα βιασμού, σε άλλες ως πλημμέλημα, δηλαδή εν είδει «μικροβιασμού», το οποίο εντάσσεται στις μη συναινετικές γενετήσιες πράξης.

Στην Αυστραλία και στην Καλιφόρνια τυποποείται ως βιασμός, ενώ υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία.

Γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα περ 4. (Νόμος 4619/2019) 4. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν.4531/2018 ΦΕΚ 62Α/2018:

Άρθρο 36 – Σεξουαλική βία, περιλαμβανομένου του βιασμού: 

  1. 1.Τα Μέρη θα λάβουν τα απαραίτητα νομοθετικά ή άλλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι ακόλουθες σκόπιμες συμπεριφορές ποινικοποιούνται: α συμμετοχή χωρίς συγκατάθεση σε κολπική, πρωκτική ή εκ του στόματος διείσδυση σεξουαλικής φύσεως στο σώμα άλλου ατόμου με οποιοδήποτε όργανο του σώματος ή αντικείμενο, β συμμετοχή χωρίς συγκατάθεση σε άλλες πράξεις σεξουαλικής φύσεως με κάποιο άτομο, γ εξαναγκασμός άλλου ατόμου να συμμετέχει χωρίς συγκατάθεση σε πράξεις σεξουαλικής φύσεως με τρίτο άτομο.
  2. 2.Η συγκατάθεση θα πρέπει να παραχωρείται εθελοντικά ως αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης του ατόμου που αξιολογείται στο πλαίσιο των περιστάσεων.
  3. 3.Τα Μέρη θα λάβουν τα απαραίτητα νομοθετικά ή άλλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι διατάξεις τη παραγράφου 1 ισχύουν επίσης και για πράξεις που διαπράχθηκαν κατά πρώην ή νυν συζύγων ή συντρόφων όπως αναγνωρίζονται από την εσωτερική νομοθεσία.

Aν κατά τη διάρκεια του σεξ κάνεις stealthing δεν είναι μόνο επικίνδυνο και ανήθικο, είναι και παράνομο

Eνδεικτικά σας αναφέρουμε περιστατικό με θύμα νεαρή γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη που γνώρισε κάποιον άνδρα μέσω διαδικτυακής εφαρμογής γνωριμιών. Βρέθηκαν για να κάνουν sex και εκείνος προέβη σε αφαίρεση του προφυλακτικού χωρίς τη συναίνεσή της. Η γυναίκα αυτή πήγε αμέσως στο πλησιέστερο Α.Τ. για να υποβάλλει καταγγελία για βιασμό. Τα ακριβή λόγια της μαρτυρίας της από τη φόρμα καταγραφής περιστατικού βίας, της δομής στη Θεσσαλονίκη είναι τα εξής:

«Είχα διαβάσει ότι αυτό που έπαθα είναι βιασμός. Είχα ακούσει το «χωρίς συναίνεση είναι βιασμός». Οι αστυνομικοί μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα, ότι το ήθελα, ενώ εγώ τους έδωσα όλα τα στοιχεία που είχα…δεν ήταν ανώνυμο. Τους είπα ότι οκ ήθελα να κάνω σεξ, όχι όμως χωρίς προφυλακτικό, όχι να το βγάλει χωρίς να με ειδοποιήσει και εκείνοι μου απαντούσαν ότι υπήρχε συναίνεση, ότι το ήθελα. Ήταν μόνο άντρες και δεν έγραψαν απολύτως τίποτα. Τους παρακάλεσα έστω αν μπορούν να τον πάρουν τηλέφωνο, να του κάνουν μία σύσταση απλά για να ξέρει ότι πήγα στην Αστυνομία, ώστε να μην το κάνει σε άλλη κοπέλα και μου είπαν ξανά όχι. Το μόνο που μου συνέστησαν ήταν να πάω να εξεταστώ μετά από καιρό, μήπως με κόλλησε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και εάν βγει το τεστ θετικό να τον μηνύσω τότε για επικίνδυνη σωματική βλάβη..». Έτσι η γυναίκα αυτή πήγε σε δομή της οργάνωσης για να εξετασθεί εάν της έχει μεταδοθεί κάποιος ιός.

Aν κατά τη διάρκεια του σεξ κάνεις stealthing δεν είναι μόνο επικίνδυνο και ανήθικο, είναι και παράνομο

Στο πλαίσιο αυτό, η Αγγελική Σουγλέ υπέβαλε για λογαριασμό του Συλλόγου  ερώτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να γνωμοδοτήσει:

  1. εάν το «Stealthing» ή «stealth-breeding», ήτοι η μη συναινετική ύπουλη αφαίρεση ή σκόπιμη καταστροφή του προφυλακτικού κατά την διάρκεια του σεξ μονομερώς από τον ένα σεξουαλικό σύντροφο, ενώ έχει δοθεί συναίνεση αποκλειστικά και μόνο για σεξ με προφυλακτικό συνιστά βιασμό υπό την έννοια του Νόμου 4619/2019, Άρθρου 336 περ 4. του Ποινικού Κώδικα «…4. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.», άλλως
  2. τον ορθό νομικό χαρακτηρισμό της πράξης αυτής σε ποινικό επίπεδο.

Σε απάντηση του ερωτήματος αυτού εξεδόθη η υπ’αρ.6/2022 Γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (βλ.συνημμένο) που κοινοποιείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στις Εισαγγελίες Εφετών της Χώρας και δι’αυτών στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της Επικράτειας , η οποία καταλήγει ότι:

“To stealthing ή stealth-breeding δεν εμπίπτει στην διάταξη του άρθρου 336 παρ.4 Π.Κ. και η κατάταξή του στον κατάλογο των ποινικώς κολαζομένων πράξεων προϋποθέτει νομοθετική παρέμβαση.

Η Γνωμοδότηση αυτή αποτελεί το πρώτο ελληνικό νομικό επίσημο έγγραφο για το stealthing.  

Aν κατά τη διάρκεια του σεξ κάνεις stealthing δεν είναι μόνο επικίνδυνο και ανήθικο, είναι και παράνομο

«Για την ιστορία να πούμε ότι η παράγραφος 4 του άρθρου 336 προσετέθη με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα του έτους 2019. Υπήρξε προσθήκη της τελευταίας στιγμής και αποτέλεσμα της ενεργούς διεκδίκησης της Διεθνούς Αμνηστίας και φεμινιστικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι βάσει της διατάξεως αυτής θα μπορούσαν να ασκηθούν ποινικές διώξεις και να καταδικαστούν θύτες μη συναινετικών γενετήσεων πράξεων. Ωστόσο παρουσιάζεται δυστοκία εφαρμογής της και κατά καιρούς κυκλοφορούν φήμες καταργήσεώς της. Η υπ’αρ.6/2022 γνωμοδότηση για το stealthing απλά επιβεβαιώνει την άποψη ότι η εν λόγω διάταξη εκφυλίζεται και τείνει να καταστεί κενό γράμμα.»

Το stealthing αποτελεί  σοβαρή παραβίαση- κακοποίηση και είναι πράξη που εντάσσεται στην κουλτούρα του βιασμού, ενώ οι θύτες που το διαπράττουν σίγουρα θα πρέπει να τιμωρούνται. Προς το παρόν στην Ελλάδα, υπάρχει τεράστιο κενό στο ποινικό κομμάτι. Αυτό το προς το παρόν όμως, μας γεννά ελπίδες για ένα λιγότερο κακοποιητικό μέλλον.  

Aν κατά τη διάρκεια του σεξ κάνεις stealthing δεν είναι μόνο επικίνδυνο και ανήθικο, είναι και παράνομο

Συμπερασματικά λοιπόν, η Αγγελική Σουγλέ είπε σχετικά με το stealthing ότι δυνητικά στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ποινικό αδίκημα, αρκεί να υπάρξει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο το  οποίο αυτή τη στιγμή εκκρεμεί. Σε χώρες του εξωτερικού που προαναφέραμε, το νομοθετικό πλαίσιο αυτό υπάρχει και το stealthing αποτελεί αξιόποινη νομικά πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια ανήθικη και παραβιαστική πράξη, αντιθέτως είναι και τα δυο, πολύ.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγγελική Σουγλέ είπε στο dessou.gr:

«Ο βιασμός αποτελεί μια χωρίς συναίνεση εισβολή στην σωματικότητα του ατόμου ,η οποία προσβάλλει την αυτονομία και την ακεραιότητα του. Οι απαγορεύσεις που τυποποιούνται στα σεξουαλικά εγκλήματα του Ποινικού Κώδικα έχουν να κάνουν με τον έλεγχο και την προστασία που δικαιούται να διατηρεί το άτομο σε σχέση με το τι κάποιος άλλος προκαλεί στο σώμα του. Υπό την έννοια αυτή λοιπόν το stealthing είναι ξεκάθαρα μια εισβολή χωρίς συναίνεση που κατά την άποψη μου υπάγεται στα σεξουαλικα εγκλήματα και διώκεται ποινικά.» 

 

 

 

 

 

Aν κατά τη διάρκεια του σεξ κάνεις stealthing δεν είναι μόνο επικίνδυνο και ανήθικο, είναι και παράνομο

Mademoiselle Dessou

Η Έλενα Φάκου θα μπορούσε να είναι μία ηρωίδα μυθιστορήματος του Μπουκόφσκι ή ταινίας του Ταραντίνο. Στην πραγματικότητα είναι μία φεμινίστρια που ψωνίζει πολλά παπούτσια, έχει αδυναμία στις γάτες της και η σούπερ δύναμη της είναι ότι μπορεί να εξαφανίζεται. Μεγάλωσε κάνοντας σκέιτμπορντ και διαβάζοντας κόμικς ενώ ενηλικιώθηκε μαθαίνοντας σούζα και χορεύοντας Tribal Techno. Kατάλάβε τι θέλει να κάνει στη ζωή της στα πέντε της χρόνια όταν ζήτησε για δώρο μία γραφομηχανή. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια.