Snus: Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης που έστειλαν μαθητές στο νοσοκομείο και τι προκαλούν (VIDEO)

Snus: Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης που έστειλαν μαθητές στο νοσοκομείο και τι προκαλούν (VIDEO)

Πρόκειται για τρεις μαθητές Γυμνασίου

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί σε σχολείο της Αλικαρνασσού όταν ένας ανήλικος μαθητής ειδοποίησε την νοσηλεύτρια του σχολείου ότι τρεις συμμαθητές του, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, είχαν λιποθυμήσει στις τουαλέτες του σχολείου.

Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, οι τρεις μαθητές του Γυμνασίου είχαν χρησιμοποιήσει στικάκια νικοτίνης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τρία παιδιά ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα και ένας 14χρονος συμμαθητής τους είπε πως τα συγκεκριμένα στικάκια, που είχε αγοράσει από περίπτερο, τον είχαν βοηθήσει να κόψει το κάπνισμα το περασμένο καλοκαίρι.

Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης

Τα «στικάκια νικοτίνης», γνωστά και ως snus, είναι προϊόντα που θεωρούνται εναλλακτική λύση για το κάπνισμα και περιέχουν μια αμπούλα νικοτίνης, αρωματικές ουσίες και άλλα συστατικά. Εχουν σχεδιασθεί για να καταναλώνονται από το στόμα.

Σημειώνεται πως ο όρος «στικάκια» δεν είναι απόλυτα ακριβής, καθώς τα προϊόντα κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (τσίχλες, καραμέλες, αυτοκόλλητα). Θεωρούνται λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα, ωστόσο, δεν είναι εντελώς ακίνδυνα και μπορούν ακόμα να οδηγήσουν σε εθισμό στη νικοτίνη.

Σύμφωνα με το περιοδικό Nature, η χρήση του snus έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μεταξύ του νεανικού πληθυσμού στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Το 2021, περίπου το 10% των νεαρών ανδρών στην Φινλανδία χρησιμοποιούσε καθημερινά snus. Η πώληση snus απαγορεύτηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός από τη Σουηδία, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η απορρόφηση της νικοτίνης συνεχίζεται για όσο διάστημα το snus διατηρείται στη στοματική κοιλότητα. Παρόλο που υπάρχουν διαφορές που επηρεάζουν τον κίνδυνο εθισμού ενός ατόμου στη νικοτίνη, η ποσότητα και η συχνότητα της νικοτίνης που εισάγεται στον οργανισμό είναι καθοριστικής σημασίας.

Πιθανές παρενέργειες ή κίνδυνοι

Μεταξύ των πιθανών παρενεργειών που έχουν αναφερθεί ξεχωρίζει ο κίνδυνος εθισμού ή εξάρτησης στη νικοτίνη. Παράλληλα, ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να παρουσιάσουν ερεθισμό στο στόμα ή στα ούλα, ειδικά εάν είναι ευαίσθητοι στη νικοτίνη ή στα υπόλοιπα συστατικά του snus.

Τα στικάκια μπορούν επίσης να προκαλέσουν οδοντικές παθήσεις όπως η εξασθένηση των ούλων ή η τερηδόνα. Γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, αναφέρονται σε σχέση με την παρατεταμένη χρήση και την κατάποση σάλιου που έχει έρθει σε επαφή με το προϊόν.

Επιπλέον, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά σε συγκεκριμένα συστατικά τους, οδηγώντας σε αλλεργικές αντιδράσεις.

Πάντως, εάν το snus λαμβάνεται στις ενδεδειγμένες ποσότητες, ειδικοί εκτιμούν πως δεν θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία, ενώ σπάνιο χαρακτηρίζεται ένα πιθανό λιποθυμικό επεισόδιο.

Τέλος, δεν είναι επίσης σαφές πώς συμβάλλουν άλλοι παράγοντες, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ, για παράδειγμα, σχετίζεται με τη χρήση snus, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την κατανόηση των αιτιών που μπορεί να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Πού ΔΕΝ έχουν απαγορευτεί τα στικάκια

Η Μάτα Τσικρίκα, πνευμονολόγος του Νοσοκομείου «Σωτηρία», μίλησε στο «Κοινωνία ώρα MEGA» για το τι είναι τα στικάκια νικοτίνης.

«Τα στικάκια νικοτίνης δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, ούτε στα φαρμακεία αλλά μπορεί να το παραγγείλει. Δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή. Δεν είναι όμως, καραμέλες. Τα συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν στα φαρμακεία. Υπάρχουν άλλα που είναι πιο ασφαλή αλλά ποτέ δεν είναι για ανήλικους. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είχαν χρησιμοποιηθεί στις σκανδιναβικές χώρες, όπου η εικόνα του να καπνίζει κάποιος δεν ήταν αποδεκτή, και γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν τα στικάκια, τρίβοντάς τα στα ούλα», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Αυτά τα στικάκια έχουν απαγορευτεί σε όλες τις χώρες, παρά μόνο στη Σουηδία. Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις που έχουν σε ανήλικο πληθυσμό και δεν γνωρίζω εάν αναμιχθήκαν με άλλα προϊόντα. Ακόμη και αν μόνο αυτά καταναλώθηκαν, τότε μπορεί η υπερβολική λήψη ποσότητας νικοτίνης να είναι τοξική και να δημιουργήσει κλινικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία ή λιποθυμικό επεισόδιο. Έχει καταγραφεί πως η ηλικία έναρξης του καπνίσματος γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία, πλέον».