Υπόθεση Φραντζή: 36 χρόνια από τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε τη χώρα – «Είναι εύκολο αν πάρεις μαχαίρι και κόβεις» είχε πει στον Πάνο Σόμπολο (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Υπόθεση Φραντζή: 36 χρόνια από τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε τη χώρα - «Είναι εύκολο αν πάρεις μαχαίρι και κόβεις» είχε πει στον Πάνο Σόμπολο (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Η 18χρονη Ζωή Γαρμανή - Φραντζή είχε διαμελιστεί σε 11 κομμάτια

Η υπόθεση Φραντζή, το καλοκαίρι του 1987, είχε σοκάρει ολόκληρη τη χώρα.

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Ιουνίου. Ήταν εκείνο το βράδυ που ένας φιλοτελιστής ο οποίος αναζητούσε σε κάδους σκουπιδιών φάκελους με γραμματόσημα ήρθε αντιμέτωπος με ένα θέαμα που δεν θα μπορούσε να δει ούτε στον χειρότερο εφιάλτη του. Μέσα σε έναν κάδο στα Κάτω Πατήσια υπήρχαν σακούλες με ανθρώπινα μέλη. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και οι αρχές κλήθηκαν να εξιχνιάσουν ένα από τα φρικιαστικότερα εγκλήματα που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα. Τα ανθρώπινα μέλη άνηκαν στην 18χρονη Ζωή Γαρμανή – Φραντζή η οποία είχε διαμελιστεί σε 11 κομμάτια. Δράστης ο σύζυγός της Παναγιώτης Φραντζής.

Υπόθεση Φραντζή: 36 χρόνια από τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε τη χώρα - «Είναι εύκολο αν πάρεις μαχαίρι και κόβεις» είχε πει στον Πάνο Σόμπολο (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Ο θυελλώδης έρωτας που οδήγησε στο έγκλημα

Ο Παναγιώτης Φραντζής ήταν φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και εργαζόταν ως πλασιέ όταν αντίκρυσε για πρώτη φορά μπροστά του την 17χρονη Ζωή Γαρμανή σε μία καφετέρια στην πλατεία Κολιάτσου. Θαμπώθηκε αμέσως από την ομορφιά της, όπως θα πει ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προανάκρισης. Την ακολουθούσε ακόμα και στις διακοπές της για να τη βλέπει κρυφά.

«Είναι πανέμορφη, την ερωτεύτηκα και έτσι άρχισε ο δεσμός μας», είχε πει λίγο μετά τη σύλληψή του. Ωστόσο οι καυγάδες για ασήμαντη αφορμή ήταν συνεχείς. Έτσι λοιπόν αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους. Ο Φραντζής έκανε σχέση με μία άλλη κοπέλα και αρραβωνιάστηκε. Η Ζωή τότε ζήλεψε και του ζήτησε να χωρίσει. Ο Φραντζής χώρισε και τον Δεκέμβριο του 1986 παντρεύτηκαν. Οι καυγάδες όμως συνεχίζονταν κάτι που επιβεβαιωνόταν και από το περιβάλλον της Ζωής. Την ίδια ώρα ο Φραντζής τα «έριχνε» όλα στη σύζυγό του λέγοντας ότι τον ζήλευε.

Το μοιραίο βράδυ

Το βράδυ της 24ης Ιουνίου το ζευγάρι λογομάχησε ξανά. Ο Παναγιώτης Φραντζής ισχυρίστηκε ότι μετά από λίγη ώρα σταμάτησαν να καυγαδίζουν και έκαναν έρωτα. Στη συνέχεια η σύζυγός του – όπως είπε ο ίδιος -τον προκάλεσε ξανά και λογομάχησαν και πάλι. «Βγήκα εκτός εαυτού. Τα ‘χασα και δεν ήξερα τι έκανα. Την άρπαξα και την έσπρωξα με δύναμη στην άκρη του κρεβατιού, χτυπώντας το κεφάλι της, το οποίο έβγαλε και αίματα. Βρισκόμουνα, όπως αντιλαμβάνεστε σε πλήρη σύγχυση. Η Ζωή ήταν κάτω. Πλησίασα για να δω αν αναπνέει κι αν έχει σφυγμούς. Πιάνοντας το χέρι της, διαπίστωσα ότι δεν είχε σφυγμούς. Ήταν νεκρή», τόνισε προανακριτικά μιλώντας για τον τελευταίο τους καβγά.

Ωστόσο ο ιατροδικαστής Λευκίδης που εξέτασε το διαμελισμένο πτώμα της Ζωής είχε διαφορετική άποψη. Ο θάνατός της προήλθε από ασφυξία. Είχε στραγγαλιστεί ενώ στα χέρια του Φραντζή υπήρχαν ίχνη πάλης. Όταν ο Φραντζής διαπίστωσε ότι η σύζυγός του ήταν νεκρή αποφάσισε να την εξαφανίσει. Είχε ήδη σκεφτεί το σενάριο. Θα έλεγε ότι τον εγκατέλειψε. Τη μετέφερε στη μπανιέρα και με ένα κρητικό μαχαίρι καθώς και ένα σφυρί την τεμάχισε. Ακόμα και οι αστυνομικοί που απέσπασαν την ομολογία του τα έχασαν όταν τον άκουσαν να περιγράψει κυνικά τη διαδικασία.

Υπόθεση Φραντζή: 36 χρόνια από τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε τη χώρα - «Είναι εύκολο αν πάρεις μαχαίρι και κόβεις» είχε πει στον Πάνο Σόμπολο (ΦΩΤΟ & VIDEO)

«Ήμουν σε κακή κατάσταση. Έκανα εμετό όταν την τεμάχιζα και σταματούσα. Ξανάρχιζα. Υπήρχε και μια έντονη μυρωδιά από τα αίματα. Όμως την αγαπώ. Την αγαπώ πολύ», τους είχε πει. Την ίδια στιγμή οι λεπτομέρειες προκαλούν σοκ ακόμα και σήμερα που έχουν περάσει 34 χρόνια. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο Φραντζής της έβγαλε τα μάτια, της έκοψε τη μύτη, τα αυτιά και τα μαλλιά, ώστε να μην αναγνωρίζεται από κανέναν.

Όταν τέλειωσε το φρικιαστικό του έργο τοποθέτησε τα ανθρώπινα μέλη σε σακούλες και πήγε να τα πετάξει. Ωστόσο μία απόδειξη κρεοπωλείου σε μία από τις σακούλες ήταν το στοιχείο που οδήγησαν την αστυνομία στα ίχνη του ζευγαριού. Τότε αποφάσισε να παραδοθεί. Μιλώντας στους αστυνομικούς παραδέχθηκε ότι τεμάχισε τη σύζυγό του ωστόσο επέμεινε στον ισχυρισμό ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε ατύχημα. Το έγκλημα έγινε πρωτοσέλιδο και η κοινή γνώμη παρακολουθούσε άφωνη τον Φραντζή να ομολογεί τις πράξεις του.

«Δεν είναι ανάγκη να δουλεύω σε κρεοπωλείο για να ξέρω. Είναι πολύ εύκολο. Δεν είναι τίποτα το δύσκολο, αρκεί να σημαδεύεις τις κλειδώσεις», είχε δηλώσει κυνικά κατά τη διάρκεια της αναπαράστασης του εγκλήματός του.

Η δίκη

«Δεν τη σκότωσα. Ήταν ατύχημα. Δέχομαι μόνο την προσβολή νεκρού. Δεν τη στραγγάλισα. Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου που δεν έδειξα ψυχραιμία τη στιγμή που πέθανε η Ζωή. Φονιάς δεν είμαι εγώ και ούτε πρόκειται να γίνω», είπε ενώπιον του δικαστηρίου. Η απόφαση όμως ήταν καταδικαστική για τον ίδιο. Ισόβια. Μάλιστα δύο δικαστές μειοψήφισαν καθώς ζήτησαν την εσχάτη των ποινών (θανατική ποινή).

Έμεινε στις φυλακές για 18 χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα ζήτησε τρεις φορές να αποφυλακιστεί, ωστόσο το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Αποφυλακίστηκε το 2005. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε ότι βγήκε από τη φυλακή «συνεπεία ευεργετικού υπολογισμού 2316 ημερών εργασίας και αναστολής εκτελέσεως του υπολοίπου της ποινής του».

Η συγκλονιστική περιγραφή του Πάνου Σόμπολου

Ο Πάνος Σόμπολος μίλησε για το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα, καλεσμένος στην εκπομπή «Δύο στις 10».

«Δεν έγραφα τι διάβασα, τι άκουσα, τι είπαν. Εγώ τα βίωσα. Ήμουν με τους συναδέλφους όλα αυτά που έζησα. Τον είδα στην ασφάλεια και μου είπε “δεν το έκανα εγώ το έγκλημα”. Έλεγε ότι ήταν ατύχημα. Πώς είναι ατύχημα; Αφού διαπιστώνει ο ιατροδικαστής ότι ήταν στραγγαλισμός. Ο Παναγιώτης έλεγε ότι την ώρα που τσακώνονταν, την έσπρωξε, έπεσε, χτύπησε στο κεφάλι από το σίδερο του κεφαλιού και έτσι έμεινε. Προσπάθησε να δικαιολογηθεί όπως όλοι οι κατηγορούμενοι» ανέφερε ο δημοσιογράφος.

Συνέχισε, λέγοντας ότι: «Ο πατέρας του είχε έρθει και στο γραφείο μου, είχαμε επαφές. Ήταν ένα παιδί από καλή οικογένεια, συμμαζεμένο παιδί. Και αυτό διερωτόμαστε όλοι. Πώς έφτασε στο σημείο να διαπράξει ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στη χώρα μας; Όταν έγινε η αναπαράσταση του εγκλήματος παρουσία εισαγγελέα και των αρμοδίων, όταν την ολοκλήρωσε, τον πήρα στο δωμάτιο που έγινε το κακό. Πήγαμε και μου έδειξε τα πάντα. Μου είχε κάνει τότε εντύπωση και τον ρώτησα “πώς το κατάφερες;”. Και μου είπε “Είναι εύκολο αν πάρεις μαχαίρι και κόβεις”. Ήταν ψύχραιμος! Κάποια άλλη φορά που τον είδα στην ασφάλεια, τα είχε χαμένα, δεν ήταν στα καλά του. Απέφευγε να μιλήσει».

Τέλος, ο Πάνος Σόμπολος σχολίασε ότι: «Παλαιότερα πηγαίναμε στα τροχαία δυστυχήματα, στα εγκλήματα και με τους τεχνικούς παίρναμε όλα τα πλάνα. Πολτοποιημένα άτομα τα δείχναμε στην τηλεόραση. Βέβαια δεν ήταν δικό μας φαινόμενο αυτό. Και σε άλλες χώρες γινόταν αυτό. Με την πάροδο των χρόνων εξέλειπε και ευτυχώς. Δεν είναι υποχρεωμένος ο άλλος να ανοίγει την τηλεόραση και να βλέπει πολτοποιημένο άνθρωπο. Ο Φραντζής ήταν ψύχραιμος, απαντούσε στις ερωτήσεις του εισαγγελέα. Το ίδιο και ο πιλότος στα Γλυκά Νερά. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των δραστών είναι ότι “δεν το έκανα εγώ”.

Οι περισσότεροι από τους δολοφόνους αυτού του είδους εγκληματικές πράξεις, μετανιώνουν. Άλλοι πάλι είναι αμετανόητοι. Ένας αστυνόμος μου είπε ότι παντρεύτηκε μια αλλοδαπή, έκανε παιδιά και έχει το δικαίωμα να αλλάξει το όνομά του. Μου είπαν ότι δεν το έκανα, το διατηρεί».