Captagon: Το ναρκωτικό που παίρνουν οι μαχητές του ISIS και της Χαμάς για να νιώθουν άτρωτοι

Captagon: Το ναρκωτικό που παίρνουν οι μαχητές του ISIS και της Χαμάς για να νιώθουν άτρωτοι

Το ναρκωτικό, που ονομάζεται Captagon, βάζει τους χρήστες σε μια μοναδική κατάσταση ευφορίας και τους κρατά σε υψηλή εγρήγορση για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Οι μαχητές της Χαμάς που πραγματοποίησαν το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου βρέθηκαν υπό την επήρεια του Captagon, ενός συνθετικού διεγερτικού ναρκωτικού, τύπου αμφεταμίνης, που παράγεται παράνομα στη νότια Ευρώπη και διακινείται μέσω της Τουρκίας στις αγορές της Αραβικής Χερσονήσου.

Αυτά χάπια βρέθηκαν από τις τσέπες πολλών τρομοκρατών που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινό έδαφος.

Αυτό το διεγερτικό ναρκωτικό, γνωστό και ως “κοκαΐνη των φτωχών”, επέτρεπε στους πολεμιστές να διαπράττουν αποτρόπαιες πράξεις με μια αίσθηση ηρεμίας και αδιαφορίας για το τι διαδραματίζεται γύρω τους. Ταυτόχρονα, τους κρατούσε σε υψηλή εγρήγορση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το Captagon έγινε γνωστό το 2015, όταν ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιείται από τους τρομοκράτες του ISIS για την καταστολή του φόβου πριν από τη διεξαγωγή μεγάλων τρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Καθώς η επιρροή τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ISIS μειώθηκε αισθητά, ο Λίβανος και η Συρία πήραν τα ηνία και άρχισαν να παράγουν και να διανέμουν το ναρκωτικό σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η Γάζα, ειδικότερα, έγινε μια δημοφιλής αγορά για το ναρκωτικό, ιδίως μεταξύ των νεαρών τοξικομανών.

Τι είναι το Captagon

Το Captagon ανήκει στην οικογένεια των αμφεταμινών και αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση των διαταραχών της προσοχής και της κατάθλιψης. Παρά την έντονα εθιστική φύση του και τη δυνατότητα πρόκλησης ψυχωτικών αντιδράσεων, συνεχίζει να απολαμβάνει δημοτικότητα στη Μέση Ανατολή λόγω της προσιτής τιμής του και της ευκολίας παρασκευής του.

Σε φτωχότερες χώρες, το συγκεκριμένο ναρκωτικό μπορεί να αγοραστεί για ένα ή δύο δολάρια, ενώ σε πλουσιότερες χώρες μπορεί να κοστίζει έως και 20 δολάρια ανά χάπι.

Σύμφωνα με επαγγελματίες ιατρούς στο Λίβανο και τη Συρία, το Captagon δεν είναι διαδεδομένο μόνο μεταξύ των τρομοκρατών, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από απελπισμένους και εξαθλιωμένους πολίτες που διαμένουν σε εμπόλεμες ζώνες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η εμβέλεια του ναρκωτικού φτάνει πέρα από τη Σαουδική Αραβία, με σημαντικές κατασχέσεις Captagon να έχουν αναφερθεί στην Ιταλία, τη Μαλαισία, την Αίγυπτο καθώς και στην χώρα μας.

Στην Ιορδανία, είναι άμεσα διαθέσιμο σε χαμηλές τιμές, γεγονός που το καθιστά όλο και πιο δημοφιλές μεταξύ των μη προνομιούχων νέων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της σχολικής ηλικίας.

Χωρίς αμφιβολία, η επικράτηση του Captagon συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο.