O άγνωστος εφιάλτης της Ντόνα Σάμερ: Κακοποιήθηκε σεξουαλικά από ιερέα όταν ήταν στην εφηβεία της (VIDEO)

O άγνωστος εφιάλτης της Ντόνα Σάμερ: Κακοποιήθηκε σεξουαλικά από ιερέα όταν ήταν στην εφηβεία της (VIDEO)

«Δεν είναι πόνος για τον οποίο θα μπορούσα να μιλήσω, αλλά είναι κάτι που πρέπει πάντα να ενσωματώνω στην πραγματικότητά μου»

Η Ντόνα Σάμερ, η θρυλική «βασίλισσα της ντίσκο», που πέθανε το 2012, κουβαλούσε ένα οδυνηρό μυστικό σε όλη της τη ζωή: μια εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης από έναν ιερέα.

Η αποκάλυψη που γίνεται στο ντοκιμαντέρ του HBO «Love to Love You, Donna Summer», ρίχνει φως στους ανείπωτους αγώνες και τις συναισθηματικές αναταραχές πίσω από τη λαμπερή καριέρα της Σάμερ. «Με κακοποίησε ένας ιερέας όταν ήμουν στην εφηβεία μου. Δεν είναι πόνος για τον οποίο θα μπορούσα να μιλήσω, αλλά είναι κάτι που πρέπει πάντα να ενσωματώνω στην πραγματικότητά μου», ακούγεται να λέει στο ντοκιμαντέρ η Σάμερ.

Σε σκηνοθεσία της κόρης της, Μπρούκλιν Σουντάνο και του βραβευμένου με Όσκαρ Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς, το ντοκιμαντέρ εξερευνά τις πιο σκοτεινές πτυχές της ζωής της και τους προσωπικούς δαίμονες με τους οποίους πάλευε, ακόμη και όταν απολάμβανε την παγκόσμια επιτυχία και τη λατρεία των θαυμαστών της.

Ο Γουίλιαμς αναφέρει για τη Σάμερ: «Στην εκκλησία βρήκε τη φωνή της. Αλλά μετά, το να κακοποιείται σεξουαλικά από τον πάστορα αυτής της εκκλησίας, ενώ προσπαθεί να κρατήσει την πίστη της, αυτό είναι ένας τεράστιος αγώνας».

Το γεγονός ότι η Σάμερ θα έβρισκε αργότερα τη φήμη, εδραιώνοντας την εικόνα της ως ερωτικής θεάς για πολλούς, απλώς επιδείνωσε αυτόν τον αγώνα. «Αυτό πήγαινε ενάντια στη φυσική της προσωπικότητα» λέει η κόρη της στο ντοκιμαντέρ και προσθέτει: «Ποτέ δεν ήταν η όμορφη. Ήταν ο κλόουν της τάξης».

Το προβληματικό ταξίδι μιας ανερχόμενης σταρ

Πρότου η Ντόνα Σάμερ αναδειχθεί σε είδωλο της ντίσκο, ήταν μια πιστή εκκλησιαζόμενη και ένα καλοκάγαθο κορίτσι με το όνομα Ντόνα Γκέινς. Ωστόσο, η ζωή της πήρε τραγική τροπή όταν έπεσε θύμα κακοποίησης κατά τη διάρκεια της εφηβείας της. Στο ντοκιμαντέρ, η Σάμερ μοιράζεται με ειλικρίνεια ότι αυτό το παιδικό τραύμα, το οποίο κουβαλούσε σιωπηλά, την άφησε φορτωμένη με ενοχές, ακόμη και όταν η μουσική της καριέρα έφτασε στο απόγειό της.

Η σκοτεινή πλευρά της φήμης

Παρά τη σειρά των επιτυχιών της στα charts και τη διεθνή φήμη της, η επιτυχία της Σάμερ δεν έγινε χωρίς προκλήσεις Η ίδια περιγράφει την περίοδο που βρισκόταν στο προσκήνιο ως τις «πιο θλιβερές ημέρες» της ύπαρξής της. Πίσω από το λαμπερό προσωπείο, πάλευε με τους προσωπικούς της δαίμονες και μια μυστική ζωή που κάθε άλλο παρά θριαμβευτική ήταν. Η Σάμερ το παρομοίασε με το να φοράει ένα βραδινό φόρεμα που ήταν πολύ στενό, με αποτέλεσμα να πετάγονται τα πάντα και να έχει την ανάγκη για περισσότερο χώρο.

Βρίσκοντας παρηγοριά και ξεφεύγοντας από καταχρηστικές σχέσεις

Η Σάμερ βρήκε παρηγοριά και υποστήριξη στον μέντορά της Τζόρτζιο Μόροντερ, έναν Ιταλό συνθέτη που ήταν παραγωγός πολλών από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Έγινε μια λυτρωτική φιγούρα στη ζωή της, βοηθώντας την να ανακάμψει από τα συναισθηματικά τραύματα που της προκάλεσαν οι κακοποιητικές σχέσεις που είχε βιώσει. Η Σάμερ στο ντοκιμαντέρ θυμάται την ταραχώδη σχέση της με τον Γερμανό καλλιτέχνη Peter Mühldorfer, ο οποίος ήταν κτητικός, οδηγώντας σε επεισόδια κακοποίησης. Το ντοκιμαντέρ μάλιστα, περιλαμβάνει την παραδοχή του ίδιου του Mühldorfer ότι χτύπησε την τραγουδίστρια και τη μεταμέλειά του για τις πράξεις του.

Ο αγώνας για δικαιοσύνη και προσωπική λύτρωση

Ενώ η καριέρα της Σάμερ εκτοξεύτηκε, η ίδια αντιμετώπισε μάχες μέσα στη μουσική βιομηχανία. Η απογοήτευσή της από την εταιρεία της, Casablanca Records, την οδήγησε να καταθέσει αγωγή εναντίον της για απλήρωτα δικαιώματα. Παρόλο που συμβιβάστηκε με την υπόθεση, η εμπειρία αυτή πρόσθεσε στη συνολική δυσαρέσκειά της με τη μουσική βιομηχανία. Επιπλέον, τα δημόσια σχόλιά της για θρησκευτικά και κοινωνικά θέματα, όπως η ομοφυλοφιλία και το AIDS, αποξένωσαν ορισμένους από τους θαυμαστές της. Οι αναγεννημένες χριστιανικές πεποιθήσεις της Σάμερ προκάλεσαν αντιδράσεις και αντιμετώπισε αντιδράσεις επειδή φέρεται να έκανε υποτιμητικές δηλώσεις για την LGBTQ+ κοινότητα και το AIDS. Παρά την άρνησή της ότι έκανε τέτοια σχόλια, οι κατηγορίες την στοίχειωσαν μέχρι τις τελευταίες μέρες της.

Η κληρονομιά της

Το ταξίδι της Ντόνα Σάμερ είχε τεράστια επιτυχία, αλλά σημαδεύτηκε επίσης από προσωπικό πόνο και δυσκολίες. Το ντοκιμαντέρ του HBO επιτρέπει στους θεατές να ρίξουν μια ματιά στην ευάλωτη πλευρά αυτής της βασίλισσας της ντίσκο, ρίχνοντας φως στην πολυπλοκότητα της ζωής της. Η κόρη της Σάμερ, Μπρούκλιν Σουντάνο, συν-σκηνοθετεί την ταινία, προσδίδοντας μια προσωπική πινελιά στην εξερεύνηση των αγώνων της μητέρας της. Μέσα από όλα αυτά όμως, η ακλόνητη αφοσίωσή της στη μουσική της και η ικανότητά της Σάμερ να συνδέεται με εκατομμύρια θαυμαστές παγκοσμίως, συνεχίζει να λάμπει.

Η Nτόνα Σάμερ έφυγε από τη ζωή στις 17 Μαΐου 2012, σε ηλικία 63 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα. Παρά τη μάχη με την ασθένεια, συνέχισε να ασχολείται με τη μουσική και να δίνει παραστάσεις μέχρι και λίγο πριν τον θάνατό της.