Πες μου τι ομάδα είσαι και θα σου πω γιατί θα τσακώνεσαι στο φετινό εορταστικό τραπέζι

Πες  μου τι ομάδα είσαι και θα σου πω γιατί θα τσακώνεσαι στο φετινό εορταστικό τραπέζι

Γιατί στα οικογενειακά τραπέζια χωράνε οπαδικά

Γράφει η Έλενα Φάκου

Η παράδοση θέλει τις γιορτές οι οικογένειες να μαζεύονται στα σπίτια και να τρώνε μαζί, αυτό όμως δε σημαίνει πως σε αυτό το τραπέζι δεν διαδραματίζονται και επικοί καυγάδες, για πολλά και διάφορα θέματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με την πολιτική ή τα προσωπικά των μελών τους. Για παράδειγμα πάντα θα παίξει ένα στράβωμα όταν όλοι ρωτάνε κάποιον ανύπαντρο “Εσύ πότε θα παντρευτείς;”, κάποιον που έχει παντρευτεί αλλά δεν έχει κάνει ακόμη παιδιά “Πότε σκοπεύετε να το βάλετε μπροστά;” ή κάποιος επίδοξος βομβιστής θίξει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση ενώ γνωρίζει πως κάποιοι στο τραπέζι έχουν αντίθετες κομματικές απόψεις ή ακόμη και νοσταλγούν την Ελλάδα στην εποχή που “Όλοι κοιμόντουσταν με ανοιχτά παράθυρα” και όλοι ξέρουμε ποια περίοδος ισχυρίζονται πως ήταν αυτή.

Τι γίνεται όμως με τα οπαδικά; Μπορούν οι οικογένειες να μαλώσουν για τις ομάδες; Νομίζουμε πως ναι, ειδικά αν οι περισσότεροι είναι φίλαθλοι μιας συγκεκριμένης καθώς το οπαδιλίκι είναι κυρίως κληρονομικό, αλλά πάντα υπάρχει αυτός ο ένας που υποστηρίζει κάτι διαφορετικό, το γνωστό μαύρο πρόβατο που υπάρχει σε κάθε οικογένεια.  Πάμε λοιπόν να δούμε για ποιους λόγους μπορεί κάθε φίλαθλος να τσακωθεί στο εορταστικό τραπέζι με την ίδια του την οικογένεια. Μην ανησυχείτε, στο επιδόρπιο θα τα έχουν ξαναβρεί όλοι με όλους.

ΑΕΚ 

Οι ΑΕΚτζήδες έρχονται από μια πολύ επιτυχημένη περσινή σεζόν και έχουν για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια το προνόμιο του νταμπλούχου, ενώ ταυτόχρονα χάρηκαν και με την ολοκλήρωση του νέου τους γηπέδου, ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά στην Ευρώπη και αυτό θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους από τον κουνιάδο που υποστηρίζει κάποια άλλη ομάδα ως επιχείρημα για να πετάξει το σπίρτο στη βενζίνη. Σαφώς και δε φταίει ο προπονητής, η ομάδα δείχνει να έχει δέσει, ο Πρόεδρος είναι πιο υποστηρικτικός από ποτέ, άρα που εντοπίζεται το πρόβλημα στην πιο φορμαρισμένη ομάδα του φετινού πρωταθλήματος; Έλα ντε. Κι η ίδια αυτό αναρωτιέται. Πάντα φυσικά όταν ζορίσουν τα πράγματα θα χρησιμοποιηθεί ο άσος στο μανίκι της αντιπολίτευσης Βασίλης Τσιάρτας ο οποίος πρόσφατα δήλωσε πως βλέπει τον εαυτό του στο Λιονέλ Μέσι, για να κατηγορηθεί η Ένωση ότι τα προβλήματά της δημιουργούνται πάντα εκ των έσω.

ΠΑΟΚ 

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην κορυφή του Πρωταθλήματος τη δεδομένη χρονική στιγμή και είναι η μόνη ελληνική ομάδα η οποία τα έχει πάει περίφημα και στην Ευρώπη, επομένως λογικά ένας ΠΑΟΚτζής δεν έχει κανένα λόγο να ξεκινήσει καυγά σε οικογενειακό τραπέζι. Μπορεί όμως να προκαλέσει τη ζήλια ενός συγγενή οπαδού ο οποίος παραδοσιακά είναι ορκισμένος “εχθρός” του όπως για παράδειγμα ένας Αρειανός ή ένας Ολυμπιακός. Μέχρι προχθές θα μπορούσε να πει ότι ο Πρόεδρος του Δικεφάλου του Βορρά είναι εξαφανισμένος, όμως για εξαφανισμένος μια χαρά πάει το μαγαζί, άσε που ανανέωσε και με τον προπονητή του, ενώ λάνσαρε το ομολογουμένως πιο χιουμοριστικό χριστουγεννιάτικο σποτ με την ομάδα σε ρόλο ορχήστρας να παίζει τα κάλαντα καθώς το budget “πρέπει να δοθεί σε μεταγραφές τον Ιανουάριο”. Θα λέγαμε ότι είναι challenge να βρεθεί αιτία καυγά με ΠΑΟΚτζή στο φετινό τραπέζι: μάλλον θα χρησιμοποιηθεί παλαιότερη αφορμή που δεν έχει ξεχαστεί ή θα θιχτεί τεχνηέντως το θέμα της ξένης διαιτησίας ή της διεξαγωγής αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών.

Πες  μου τι ομάδα είσαι και θα σου πω γιατί θα τσακώνεσαι στο φετινό εορταστικό τραπέζι

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός απέλυσε τον προπονητή του λίγο πριν τις γιορτές μετά από μερικές ασυγχώρητες ήττες οι οποίες εντάξει, ας μην είμαστε και υπερβολικοί σε όλους μπορούν να συμβούν, ωστόσο, είναι αρκετά στρεσαρισμένος με την πορεία της ομάδας εντός και εκτός-ειδικά εκτός- Ελλάδας. Παρόλα αυτά θα έλεγε κανείς πως για τόσο εκνευρισμό στους κόλπους του συλλόγου η θέση στη βαθμολογία μόνο κακή δεν είναι. Λίγο το παιχνίδι που δεν κρίθηκε εντός γηπέδου, κάτι η κροτίδα που έπεσε και ερευνάται αν στοίχισε την ακοή παίκτη του Παναθηναϊκού, ε δεν τους λες και λίγους, ούτε ασήμαντους λόγους για να φιτιλιάσει ένας οπαδός του Ολυμπιακού και να γίνει έξαλλος τρώγοντας γαλοπούλα. Και ας μην ξεχνάμε ότι έρχεται και από μια κακή χρονιά για τα δεδομένα του, καθώς τα τελευταία 160 χρόνια έχει συνηθίσει να στέφεται πρωταθλητής, επομένως το να ανοίξεις οπαδική συζήτηση με Ολυμπιακό στο φετινό τραπέζι σημαίνει ότι πας τουλάχιστον γυρεύοντας.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός έχει κάποιους λόγους να είναι δυσαρεστημένος σ αυτή τη φάση του Πρωταθλήματος καθώς εμφανίζει κάποια προβλήματα στην άμυνά του, ωστόσο αντισταθμίζει θα μπορούσε να πει κανείς αυτή την αδυναμία του, με το πρωτοπίστολο Φώτη Ιωαννίδη στην επίθεση. Έλα που όμως είχε αρχίσει να αμφισβητείται ο συμπαθέστατος προπονητής του κάτι το οποίο μάλλον είναι άδικο, καθώς έχει δείξει εδώ και χρόνια την πολλή καλή δουλειά του και τα αποτελέσματά της στην ομάδα. Και BOOM! Απολύθηκε με τους οπαδούς να είναι εξαιρετικά διχασμένοι στο αν αυτό ήταν μια σωστή ή λάθος (καθόλου) εορταστική απόφαση. Το βασικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού στα χρόνια του Γιοβάνοβιτς ήταν ότι έφτανε στην πηγή και δεν έπινε νερό, κάτι που όσο να ναι τον καθιστά διψασμένο. Και ως γνωστόν, χωρίς νερό, ακόμη και ο πιο δυνατός οργανισμός αφυδατώνεται και καταρρέει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Δεν είναι μια κακή σεζόν να είναι κανείς Παναθηναϊκός, αλλά σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη καθώς έχει αχίλλειο πτέρνα που τη γνωρίζει και ο ίδιος και οι αντίπαλοι. Μάλλον οι πιο προβληματισμένοι φίλαθλοι των εορταστικών τραπεζιών είναι οι Παναθηναϊκοί που έχουν brand new coach made in Turkey.

ΑΡΗΣ

Ο Άρης κανονικά και μόνο που συμπεριλαμβάνεται στους Big Five θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος, ωστόσο δεν είναι και γκρινιάζει κι αυτός για τους δικούς του λόγους. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας χωρίς να του έχει συμβεί κάτι μη αναστρέψιμα κακό αλλά ούτε κάτι ανέλπιστα καλό μέχρι τώρα. Τσουλάει στο ρελαντί και είναι σαν να θέλει να πιάσει το βάζο με τη μαρμελάδα από το πάνω ράφι, αλλά έστω κι αν βάζει σκαμπό να πατήσει, πάλι είναι ακόμη κοντός για να το φτάσει. Ο Άρης πρέπει να μεγαλώσει λίγο ακόμη και κυρίως να σταματήσει να σκοτώνεται με τον γείτονά του ο οποίος είναι μεγαλύτερος και δυνατότερος από αυτόν κι όλοι ξέρετε πως πάει αυτό. Και ίσως να σκεφτεί τον Ιανουάριο να πάρει και κανέναν παραπάνω Έλληνα στο ρόστερ του γιατί αφ’ενός αν δεν το θυμάται είναι ελληνική ομάδα, αφ’ετέρου και πως να συννενοηθούν εκεί μέσα, αυτό δεν είναι ομάδα είναι ο Πύργος της Βαβέλ: Aυτά τα δυο επιχειρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να τον τριγκάρουν και να αρχίσουν έναν καυγά κάποιοι αντίπαλοί του.

Ας περάσουμε στο γλυκό. Χρόνια πολλά!

 

 

Πες  μου τι ομάδα είσαι και θα σου πω γιατί θα τσακώνεσαι στο φετινό εορταστικό τραπέζι

Mademoiselle Dessou

Η Έλενα Φάκου θα μπορούσε να είναι μία ηρωίδα μυθιστορήματος του Μπουκόφσκι ή ταινίας του Ταραντίνο. Στην πραγματικότητα είναι μία φεμινίστρια που ψωνίζει πολλά παπούτσια, έχει αδυναμία στις γάτες της και η σούπερ δύναμη της είναι ότι μπορεί να εξαφανίζεται. Μεγάλωσε κάνοντας σκέιτμπορντ και διαβάζοντας κόμικς ενώ ενηλικιώθηκε μαθαίνοντας σούζα και χορεύοντας Tribal Techno. Kατάλάβε τι θέλει να κάνει στη ζωή της στα πέντε της χρόνια όταν ζήτησε για δώρο μία γραφομηχανή. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια.