Πέθανε η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου: Ποια ήταν η Δέσποινα που για χάρη της δημιούργησε το «αυτόματο διαζύγιο»

Πέθανε η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου: Ποια ήταν η Δέσποινα που για χάρη της δημιούργησε το «αυτόματο διαζύγιο»

Μετά από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

Πέθανε χθες το πρωί, σε ηλικία 91 ετών, η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου η οποία διέμενε στη Νέα Ερυθραία, πέθανε στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ύστερα από σύντομη νοσηλεία.

Νοσηλευόταν από τις 2 Νοεμβρίου του 2023 στην Α’ Παθολογική Κλινική. Αιτία θανάτου το σηπτικό σοκ που προήλθε από εκκολποματίτιδα.

Ο γάμος της με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο έγινε το 1970 με τον οποίο είχε ήδη αποκτήσει μια κόρη, την Υπερμαχεία, που πήρε το όνομά της από την Μικρασιάτισσα μητέρα της Δέσποινας. Πατέρας της Δέσποινας ήταν ο Νικόλαος Γάσπαρης, φανατικός αντιμοναρχικός και οπαδός του Νικολάου Πλαστήρα.

Ηταν απόφοιτος της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και γνώρισε το 1959 τον Γ. Παπαδόπουλο στην Γεωγραφική Υπηρεσία του Πεδίου του Άρεως όπου εργαζόταν.

Τι είχε πει για το Γουέμπλεϊ

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου έκανε την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση στα «Επίκαιρα» τον Φεβρουάριο του 1970, όταν παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Ωνάσειου Παιδικού Σταθμού οπότε η κάμερα την κατέγραψε να αγκαλιάζει τα παιδιά. Ωστόσο η τηλεοπτική εμφάνισή της που συζητήθηκε περισσότερο απ’ όλες, ήταν αυτή στον Αλέξη Παπαχελά αρκετά χρόνια μετά την πτώση της χούντας, στον οποίο είχε μιλήσει και για την ποδοσφαιρική αναμέτρηση του 1971 ΠΑΟ-Ερυθρός Αστέρας η οποία είχε κρίνει την πρόκριση της ελληνικής ομάδας στο Γουέμπλεϊ.

Όπως είχε ισχυριστεί, η ελληνική ομάδα είχε αγοράσει από τους Γιουγκοσλάβους την πρόκριση στον μεγάλο τελικό!

Ο διάλογος με τον Αλέξη Παπαχελά

  • Δέσποινα: Εγώ είμαι ΑΕΚ, αλλά βρέθηκα κοντά στον Παναθηναϊκό στην πορεία προς το Γουέμπλεϊ
  • Παπαχελάς: Για πέστε μας εκείνη την ιστορία με τον Ερυθρό Αστέρα, αν μπορείτε, γιατί μου άρεσε.
  • Δέσποινα: Ήμασταν στην εξέδρα των επισήμων. Ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης, εγώ και ο Παττακός. Μετά το 3-0, ο Παναθηναϊκός προκρινόταν στο Γουέμπλεϊ και μέχρι να τελειώσει το ματς, η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο να μην μπει γκολ από τους ξένους. Αισθάνθηκα ότι δεν αισθάνομαι καλά. Με βλέπει ο κύριος Παττακός που καθόταν δίπλα μου και για να με καθησυχάσει μου λέει: «Τι λύσσαξες και φοβάσαι; Το πληρώσαμε και θα το πάρουμε το παιχνίδι»!… Και του λέω: «Για τον Θεό, είναι ο πρέσβης δίπλα μου». Και μου λέει ο Παττακός: «Δεν ξέρει ελληνικά γρυ». Και τότε γυρίζει ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης και μου λέει: «Μην στεναχωριέστε, κυρία Παπαδοπούλου. Το πληρώσατε και θα το πάρετε το παιχνίδι»! Στα ελληνικά μου το είπε αυτό!

Το «αυτόματο διαζύγιο» που δημιούργησε για χάρη της ο δικτάτορας και τα χρόνια της Χούντας

Η Δέσποινα ήταν παντρεμένη με έναν αστυνομικό, από τον οποίο είχε πάρει το επίθετο- Σερέτης. Φοιτήτρια ακόμα στο Πολυτεχνείο, προσλήφθηε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και αποσπάστηκε στη Διεύθυνση Α2 του ΓΕΣ ως χαρτογράφος -με προϊστάμενο τον Νικόλαο Ντερτιλή. Αργότερα, θα τοποθετούταν στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το 1954 θα γνώριζε τον αξιωματικό του Στρατού Γεώργιο Παπαδόπουλο. Παντρεμένος κι εκείνος, με τη Νίκη Βασιλειάδη, με την οποία είχαν δύο παιδιά, τον Χρήστο και τη Χρυσούλα, μέχρι πρότινος ήταν αποσπασμένος στη Διεύθυνση Πυροβολικού της VI Μεραρχίας. “Δεν ήταν και πολύ ομιλητικός”, σκεφτόταν η Δέσποινα για τον άνθρωπο, με τον οποίο σύντομα θα ζούσαν έναν παθιασμένο έρωτα. Η σχέση τους, θα παρέμενε μυστική ως «…το 1959 ήρθε (σ.σ. ο Παπαδόπουλος) στην Υπηρεσία Πληροφοριών και αρχίσαμε και μέναμε μαζί, στην Πλατεία Αμερικής, και εκεί μας βρήκε και η Επανάσταση». Εκεί, στην οδό Σορβόλου, η Δέσποινα θα αγόραζε αργότερα ένα διαμέρισμα με 6 κύρια δωμάτια, έναντι 1,7 εκατ. δραχμών.
Το -όχι επίσημο- ζευγάρι είχε αποτήσει στο μεταξύ μια κόρη, τη Μάχη Παπαδοπούλου, η οποία τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα έζησε με τους παππούδες, τους γονείς της Δέσποινας. Το σκάνδαλο για μια εποχή που όσοι/ες έπαιρναν διαζύγιο ή είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις, πολύ δε περισσότερο παιδιά εκτός γάμου ήταν δακτυλοδεικτούμενοι, ήταν πολύ μεγάλο για να το αντέξει ακόμα και η Χούντα. Άλλωστε, το δημοφιλές ήδη τότε τραγούδι “κυρα- Γιώργαινα, ο Γιώργος σου πού πάει”, το οποίο η κοινή γνώμη πίστευε πως είχε γραφτεί για την τότε νόμιμη σύζυγο του Γεώργιου Παπαδόπουλου ήταν αρκετά… ενοχλητικό.

Περισσότερα από δέκα χρόνια κράτησε η σχέση μεταξύ φανερού και κρυφού. Μέχρι που η Νίκη Βασιλειάδη αποφάσισε να καταθέσει αγωγή διαζυγίου. Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά τον Παπαδόπουλο, αποφασίζεται να αλλάξει εν μία νυκτί ο νόμος και να εκδίδονται διαζύγια- εξπρές. Είναι το περιβόητο “αυτόματο διαζύγιο”. Ο νόμος του “αυτόματου διαζυγίου” έλεγε ότι όποιος ήταν εν διαστάσει για 7 συναπτά έτη τότε έβγαινε το διαζύγιο του αυθημερόν. Ο νόμος πέρασε το βράδυ, το ίδιο βράδυ έγινε η αίτηση για να βγουν τα δύο διαζύγια και, αφού βγήκε η απόφαση, το επόμενο πρωί, ο νόμος καταργήθηκε.

Κάπως έτσι, χωρίζει ο Παπαδόπουλος με τη Βασιλειάδη και η Δέσποινα με τον Σερέτη, με τη Δέσποινα Παπαδοπούλου να κάνει την πρώτη της επίσημη εμφάνιση και μάλιστα τηλεοπτική, στα εγκαίνια του Ωνασείου, τον Φεβρουάριο του 1970. Ο φακός τη δείχνει να χαιρετά παιδιά, όμως δεν υπάρχει καμία περιγραφή ως προς το ποια είναι. Μένει λιγότερο από μήνας, άλλωστε, μέχρι να γίνει Δέσποινα Παπαδοπούλου.