Η μεγάλη μέρα των αγροτών και το ραντεβού στο Μαξίμου – Θα φτάσουν μέχρι την Αθήνα; (VIDEO)

Η μεγάλη μέρα των αγροτών και το ραντεβού στο Μαξίμου - Θα φτάσουν μέχρι την Αθήνα; (VIDEO)

Η κρίσιμη συνάντηση τον εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και μένει να φανεί αν θα βγει λευκός καπνός

Η κυβέρνηση θέλει να πείσει στους αγρότες να μη συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ωστόσο ταυτόχρονα δεν θέλει να επιδοθεί σε παροχολογία και υπογραμμίζει πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα.

Αισιόδοξος για την σημερινή συνάντηση δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η αισιοδοξία μας προκύπτει από το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται ο αγροτικός κόσμος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ότι έχει απέναντί του μια κυβέρνηση που έχει προχωρήσει σε πράξεις, δεν μένει μόνο στα λόγια, όπως έμεναν, ενδεχομένως, κάποιες άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν». Επανέλαβε δε για ακόμα μία φορά πως διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει.

Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης για τους αγρότες

Στα μέτρα που έχουν κλειδώσει είναι η επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν ταχύτερα ζεστό χρήμα. Στα σενάρια που έχουν εξεταστεί τις τελευταίες μέρες είναι να δοθεί μία προκαταβολή- που για παράδειγμα θα μπορούσε να φτάσει το 30% – και τα υπόλοιπα χρήματα να καταβληθούν σε δόσεις.

Επίσης στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο με το βάρος να πέφτει κυρίως στην στήριξη των αγροτών από τη Θεσσαλία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως χθες ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σημείωσε πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μια ιδιαίτερα θετική πρόταση σήμερα στους αγρότες στον τομέα της ενέργειας.

Ένα ακόμα θέμα που θα μπει στο τραπέζι είναι και η μάχη απέναντι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Παράλληλα με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το αμέσως προσεχές διάστημα, από την κυβέρνηση χαράσσουν και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2025.

Δύο συναντήσεις θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός. Στις 12 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών, ενώ μία ώρα αργότερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Στο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών παρόντες θα είναι οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και ο υφυπουργός αρμόδιος για την κρατική αρωγή Χρήστος Τριαντόπουλος.

Πηγή: ethnos.gr