Fexting: H τοξική συνήθεια που έχουν τα ζευγάρια όταν τσακώνονται μέσω κινητού

Fexting:  H  τοξική συνήθεια που έχουν τα ζευγάρια όταν τσακώνονται μέσω κινητού

Ο όρος προκύπτει από το "Fight" και το "Texting" και δυστυχώς συμβαίνει σε όλους

 

 

 

 

 

 

Γράφει η Έλενα Φάκου

Eίναι απολύτως βέβαιο ότι έχετε τσακωθεί με τ@ σύντροφό σας μέσω μηνυμάτων και πως αυτός ο καβγάς ήταν γεμάτος κακίες, προσβολές και αναφορές σε λάθη του παρελθόντος που τελικά δεν έχετε ξεπεράσει και παραμένουν στη φαρέτρα σας έτοιμα να ξαναχτυπήσουν με την πρώτη ευκαιρία. Αυτό ακριβώς είναι το fexting: Ο όρος που προκύπτει από το “fight” και το “texting” και αφορά στην διαμάχη ανάμεσα στα ζευγάρια μέσω ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων. Σας έχει συμβεί; Οπωσδήποτε. Γνωρίζατε πως λέγεται; Mέχρι τώρα προφανώς και όχι.

Ο καβγάς μέσω κειμένου σε μια ρομαντική σχέση μπορεί να μοιάζει με μια ανταλλαγή θυμωμένων ή πληγωμένων μηνυμάτων, εξηγεί η σεξοθεραπεύτρια Martha Tara Lee, PhD, ιδρύτρια του Eros Coaching. Συχνά, το fexting περιλαμβάνει επίσης κατηγορίες, μομφές και αρνητικά συναισθήματα που μεταφέρονται μέσω κειμένου επειδή δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε από κοντά, λέει η Lee.

Ο καβγάς μέσω γραπτών μηνυμάτων μπορεί επίσης να χαρακτηρίζεται από έλλειψη σωστής επικοινωνίας λέει η σεξοθεραπεύτρια Jenni Skyler, PhD. Βασικά, ξέρετε ότι ο σύντροφός σας έχει το τηλέφωνό του πρόχειρο, αλλά απλά επιλέγει να μην σας απαντήσει καθόλου. Ή όταν απαντά, να σας δίνει μονολεκτικές ή ασαφείς απαντήσεις επειδή απλά δεν θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία ενώ εσείς το αντίθετο.

Εδώ όμως να ξεκαθαρίσουμε, ότι το fexting αφορά σε ζευγάρια που είναι μαζί και έχουν μια διαφωνία πάνω σε κάτι, όχι σε ζευγάρια που έχουν χωρίσει και ο ένας σύντροφος επιθυμεί την επανασύνδεση ενώ ό άλλος όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν έχουμε fexting. Έχουμε κάποιον ο οποίος αδυνατεί να σεβαστεί την απόφαση του άλλου και του κάνει ψυχολογικό πόλεμο μέσω τηλεφώνου-και όχι μόνο.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς βέβαια ότι το fexting δεν είναι και το πιο αποτελεσματικό μέσο για να τα ξεκαθαρίσετε ένα πρόβλημα με τον σύντροφό σας. Αυτή είναι η αλήθεια, δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά περιθώρια για παρεξηγήσεις όταν στέλνετε μηνύματα. Ειδικά άτομα που δεν μπορούν να χειριστούν καλά το γραπτό λόγο μπορεί να στείλουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που εννοούν. Παρόλα αυτά η απόσταση που χωρίζει τα ζευγάρια κάνει τους καβγάδες μέσω μηνυμάτων αναπόφευκτους.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν τρόποι για να κάνετε το fexting πιο αποτελεσματικό. Μπορείτε μάλιστα να μάθετε πώς να το χρησιμοποιείτε προς όφελος της σχέσης σας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ακούστε τι προτείνουν για να βεβαιωθείτε ότι αν *πρέπει* να κάνετε fexting, θα το κάνετε με τον πιο παραγωγικό τρόπο.

Fexting:  H  τοξική συνήθεια που έχουν τα ζευγάρια όταν τσακώνονται μέσω κινητού

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν εσείς και @ σύντροφός σας κάνετε fexting

Όπως αναφέρθηκε, το fexting είναι ο τσακωμός μέσω γραπτών μηνυμάτων με τ@ν σύντροφό σας και μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Πιθανότατα κάνετε fexting αν παρατηρήσετε οποιουδήποτε είδους: 

θυμού ή εχθρότητας που μεταδίδεται μέσω γραπτών κειμένων.
μεταβίβασης κατηγοριών ή ευθυνών για παρελθόντα ή τρέχοντα γεγονότα.
οδυνηρών χαρακτηρισμών.
ασύγχρονων απαντήσεων και αγνόησης των προοσπαθειών για σύνδεση.
μηνυμάτων πολλών γραμμών ή παραγράφων που εκφράζουν θυμό – τα λεγόμενα “σεντόνια”.
θλίψης ή προδοσίας που μεταφέρεται μέσω κειμένου.
αποστολής ή λήψης θυμωμένων φωνητικών μηνυμάτων, φωτογραφιών ή βίντεο.

Ο κατάλογος συνεχίζεται. Αλλά συνολικά, οι ανταλλαγές τέτοιων κειμένων έχουνέναν θυμωμένο τόνο, εξηγεί η Skyler. Και αν ήσασταν τετ α τετ, πιθανότατα θα υψώνατε τη φωνή σας, θα ήσασταν εμφανώς αναστατωμένοι ή ακόμα και θα κλαίγατε.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Fexting σε μια σχέση

Παρόλο που οι καβγάδες μέσω γραπτών μηνυμάτων μπορεί να είναι δυσάρεστοι, υπάρχουν και κάποια πλεονεκτήματα. Για αρχή, το γραπτό μήνυμα σας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτείτε τι θέλετε να πείτε πριν απαντήσετε, λέει η Lee, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχετε την τάση να είστε οξύθυμοι. Σημαίνει επίσης ότι έχετε ένα αρχείο της συζήτησης αν το χρειάζεστε για θεραπεία, για να το συζητήσετε με τον σύντροφο ή τον ψυχολόγο σας αυτοπροσώπως ή αν θέλετε απλώς να παρακολουθείτε πώς εξελίσσεται η συζήτηση και η μεταξύ σας σχέση. 

Η επιλογή του γραπτού μηνύματος είναι η εύκολη λύση και μπορεί να είναι αποτέλεσμα δειλίας” και ενώ μπορεί να νομίζετε ότι ξεφεύγετε από την ταλαιπωρία επικοινωνώντας μέσω κειμένου, στην πραγματικότητα απλώς δυσκολεύετε τον εαυτό σας, επειδή πολλά χάνονται στη μετάφραση, εξηγεί η Skyler.

Όταν κάνετε fexting, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβούν παρεξηγήσειςΔεν έχετε την δυνατότητα να ακούτε τον τόνο της φωνής τ@ συντρόφου σας, να βλέπετε την έκφρασή τ@, να μπορείτε να συνδεθείτε σωματικά μέσω του αγγίγματος ή να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος. Όλα αυτά μπορούν ενδεχομένως να επιδεινώσουν τη σύγκρουση αντί να σας βοηθήσουν να φτάσετε σε μια λύση.

Οι συνθήκες, όπως η απόσταση, οι διαφορετικές ώρες εργασίας κλπ ,καθιστούν αναπόφευκτες τις διαμάχες μέσω μηνυμάτων κατά καιρούς (ακόμη και αν δεν το θέλετε ή δεν σκοπεύετε να το κάνετε.) Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει μάλλον να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε παραγωγικές φιλονικίες όταν αυτό συμβαίνει στη σχέση σας.

Fexting:  H  τοξική συνήθεια που έχουν τα ζευγάρια όταν τσακώνονται μέσω κινητού

Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας αυτό που η Lee αποκαλεί “προσωπικές δηλώσεις” αντί να χρησιμοποιήσετε γλώσσα κατηγορίας. Για παράδειγμα:  Νιώθω αναστατωμένος όταν μου λες αυτό” ή “θα μου άρεσε πολύ αν μπορούσες να κάνεις αυτό αντί για εκείνο.” Είναι επίσης πολύ καλό να κάνετε διαλείμματα όταν το χρειάζεστε, ακόμη και αν είστε στη μέση του fexting απλώς φροντίστε να εξηγήσετε πρώτα στο σύντροφό σας ότι θα αφήσετε το τηλέφωνό σας για λίγο. Εμπιστεύτείτε μας:  Από 5 έως 20 λεπτά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην διάθεσή σας. Θα επιστρέψετε πολύ πιο ψύχραιμοι από,τι νομίζατε.

Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε τη χρήση γλώσσας που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως επιθετικότητα ή εχθρότητα. Για παράδειγμα, η υπερβολική χρήση κεφαλαίων ή θαυμαστικών μπορεί να μην αποδίδει το νόημά σας με τον τρόπο που θα θέλατε. Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε: Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ευγενικοί με τον σύντροφό σας.

Λίγο fexting μπορεί να είναι μια χαρά, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να σημειώσετε πότε ορισμένες διαφωνίες θα ήταν καλύτερο να διευθετηθούν αυτοπροσώπως. Για αρχή, αν ένας καβγάς περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο ή συναισθηματικά φορτισμένο θέμα και για τους δυο σας, περιμένετε να τον κάνετε από κοντά. Αν η σχέση σας έχει ιστορικό παρεξηγήσεων όταν διαφωνείτε μέσω γραπτών μηνυμάτων, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα δείτε μεγάλη πρόοδο την επόμενη φορά που θα προκύψει σύγκρουση.

Αντίθετα, αν αισθάνεστε ότι μια συζήτηση μέσω γραπτών μηνυμάτων κινείται σε έδαφος διαφωνίας, διακόψτε το θέμα μέχρι να δείτε ο ένας τον άλλον από κοντά ή να σηκώσετε το τηλέφωνο για να το συζητήσετε. Συμπερασματικά, μάλλον πρέπει να προτιμήσετε τις ζωντανές συζητήσεις αντί του fexting όταν διαφωνείτε ειδικά αν ο σκοπός και των δυο είναι να τα βρίσκετε και να μην ανταλλάσετε αρνητική ενέργεια σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Fexting:  H  τοξική συνήθεια που έχουν τα ζευγάρια όταν τσακώνονται μέσω κινητού

Mademoiselle Dessou

Η Έλενα Φάκου θα μπορούσε να είναι μία ηρωίδα μυθιστορήματος του Μπουκόφσκι ή ταινίας του Ταραντίνο. Στην πραγματικότητα είναι μία φεμινίστρια που ψωνίζει πολλά παπούτσια, έχει αδυναμία στις γάτες της και η σούπερ δύναμη της είναι ότι μπορεί να εξαφανίζεται. Μεγάλωσε κάνοντας σκέιτμπορντ και διαβάζοντας κόμικς ενώ ενηλικιώθηκε μαθαίνοντας σούζα και χορεύοντας Tribal Techno. Kατάλάβε τι θέλει να κάνει στη ζωή της στα πέντε της χρόνια όταν ζήτησε για δώρο μία γραφομηχανή. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια.