Βλεφαρίζεις 20.000 φορές την ημέρα κι αυτό είναι αναγκαίο για τον εγκέφαλο

Βλεφαρίζεις 20.000 φορές την ημέρα κι αυτό είναι αναγκαίο για τον εγκέφαλο

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ανοιγοκλείνουμε τα μάτια για να απομακρύνουμε τη σκόνη και τα υπολείμματα, ώστε να αποφεύγονται οι μολύνσεις και οι τραυματισμοί, αλλά και για να ενυδατώνονται οι βολβοί των ματιών

Ωστόσο, το βλεφάρισμα – όπως αποκαλείται – κάνει πολλά περισσότερα: Η ακούσια αυτή ενέργεια φαίνεται πως παίζει μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που νομίζαμε, βοηθώντας μας να επεξεργαστούμε καλύτερα τις οπτικές πληροφορίες.

Ξύπνιοι με κλειστά τα μάτια

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους έως και 20 φορές κάθε λεπτό, ή σχεδόν 20.000 φορές (!) την ημέρα.

Αν και κάθε βλεφάρισμα διαρκεί από 0,1 έως 0,4 δευτερόλεπτα, συνολικά περνάμε περίπου το 8% των ωρών που είμαστε ξύπνιοι με κλειστά μάτια.

Ο εγκέφαλος, λοιπόν, πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να αντιμετωπίσει αυτές τις συνεχείς διακοπές στην οπτική επεξεργασία, οπότε το συχνότερο βλεφάρισμα, εξελικτικά, άρχισε να προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Η μελέτη

Παρακολουθώντας τις κινήσεις των ματιών των συμμετεχόντων στη μελέτη καθώς έρχονταν αντιμέτωποι με διάφορα οπτικά ερεθίσματα, οι ερευνητές του Ρότσεστερ συνδύασαν τις παρατηρήσεις αυτές με υπολογιστικά μοντέλα και φασματική ανάλυση.

Στόχος τους ήταν να καταλάβουν πώς το ανοιγοκλείσιμο των ματιών επηρεάζει την όραση και τον τρόπο με τον οποίο την επεξεργάζεται ο εγκέφαλος.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ταχεία κίνηση των βλεφάρων αλλάζει τα μοτίβα του φωτός που διεγείρουν τον αμφιβληστροειδή, στέλνοντας στον εγκέφαλο ένα διαφορετικό είδος οπτικού σήματος από αυτό που λαμβάνει όταν τα μάτια μας είναι ανοιχτά και εστιασμένα σε κάτι.

Με λίγα λόγια, το βλεφάρισμα των ματιών βοηθά τους ανθρώπους να προσλαμβάνουν τη «μεγάλη εικόνα» μίας σκηνής και να παρατηρούν μεγάλης κλίμακας, αργά μεταβαλλόμενα μοτίβα.

«Σε αντίθεση με την κοινή παραδοχή, τα βλεφαρίσματα βελτιώνουν και δεν διαταράσσουν την οπτική επεξεργασία, αντισταθμίζοντας επαρκώς την απώλεια στην έκθεση του ερεθίσματος», λέει ο Bin Yang, συγγραφέας της μελέτης.

Δεδομένου ότι οι κινήσεις των ματιών θεωρούνται ήδη πως βελτιώνουν την οπτική επεξεργασία, πλέον φαίνεται πως το βλεφάρισμα είναι άλλη μία πρακτική που ανέπτυξε ο ανθρώπινος οργανισμός για να βοηθήσει την εγκέφαλο να επεξεργαστεί όλα όσα βλέπει.

Πηγή: pride.gr