Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει φόλα- Πώς να τον σώσετε
Ποια είναι τα συμπτώματα
Είναι μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας κηδεμόνας σκύλου αλλά φυσικά ακόμα πιο δύσκολο είναι για τον ίδιο τον σκύλο.
Αν το έχετε περάσει, μάλλον θα νιώσατε συντετριμμένος/η την ώρα που είδατε το κουτάβι σας να υποφέρει.
Αν δεν το έχετε περάσει, ευχόμαστε να μην σας συμβεί ποτέ.
Δυστυχώς, αν και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το λόγο, υπάρχουν ακόμη συνάνθρωποί μας που εξοντώνουν συστηματικά σκύλους και γάτες σε διάφορες γειτονιές της Ελλάδας, βάζοντας φόλες.
Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τη δυσάρεστη περίπτωση που ο σκύλος σας φάει φόλα. Παρόλα αυτά, μπορείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω οδηγίες ακόμα και σε έναν αδέσποτο σκύλο αλλά και δεσποζόμενη ή αδέσποτη γάτα.
Αρχικά, ας δούμε τα είδη της φόλας που υπάρχουν.
Συνήθως, οι άνθρωποι που πετάνε φόλα στα ζώα, τοποθετούν κάποιο δηλητήριο μέσα σε ένα δελεαστικό για εκείνα φαγητό. Μπορεί να τοποθετήσουν, για παράδειγμα, σε κεφτεδάκια, φυτοφάρμακο ή ποντικοφάρμακο ή γενικά κάποια άλλη τοξική ουσία που δυστυχώς τις περισσότερες φορές αποβαίνει μοιραία για αυτά τα αβοήθητα πλάσματα. Ένα άλλο είδος φόλας, που αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, είναι η τοποθέτηση αιχμηρών αντικειμένων, όπως γυαλιών και καρφιών μέσα σε φαγητό. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών που καταναλώνουν αυτού του είδους φόλα, δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας καθώς οι βλάβες στα εσωτερικά όργανα του ζώου είναι ανεπανόρθωτες.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται μετά την κατάποση φόλας είναι μυικός τρόμος, δηλαδή τρέμουλο, αφροί από το στόμα, έντονη σιελόρροια και χτύπημα των δοντιών, σπασμοί, εμετοί, διάρροια, σμίκρυνση της κόρης του ματιού και στο τέλος αν δεν προλάβετε να κάνετε τίποτα, θάνατος.
Τι μπορείτε να κάνετε αν ο σκύλος σας καταπιεί φόλα;
Αν ο σκύλος σας φάει φόλα η οποία περιέχει δηλητήριο όπως ποντικοφάρμακο ή φυτοφάρμακο όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό να αποβληθεί άμεσα από τον οργανισμό του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε το κατοικίδιό σας στο πλησιέστερο νοσοκομείο ζώων ή κτηνιατρείο.
Αν είστε μακριά από αυτές τις δύο επιλογές, μπορείτε μέχρι να φτάσετε σε αυτά τα σημεία να κάνετε στον σκύλο σας μια ένεση που θα του προκαλέσει εμετό ή να του χορηγήσετε ένα σιρόπι για ακριβώς τον ίδιο σκοπό, ώστε να αποβάλει το δηλητήριο και να μην προλάβει να απορροφηθεί από τον οργανισμό του.
Προσοχή όμως! Αυτό θα το κάνετε μόνο αν το ζώο είναι όρθιο και όχι ξαπλωμένο γιατί μπορεί να πάθει αναρρόφηση και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου σας.
Αφού κάνει εμετό, το επόμενο βήμα είναι η ένεση ατροπίνης, η οποία θεωρείται αντίδοτο σε περίπτωση κατανάλωσης φυτοφαρμάκου. Η ατροπίνη επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την πίεση του αίματος και μειώνει τις εκκρίσεις. Η ένεση αυτή μπορεί να γίνει στο πίσω μέρους του λαιμού του σκύλου (στο σβέρκο δηλαδή) και η δοσολογία εξαρτάται από το βάρος του σκύλου. Καλό είναι να ζητήσετε μερικές συμβουλές και οδηγίες από τον/την κτηνίατρό σας, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για το πώς θα αντιδράσετε εκείνη την ώρα. Επίσης, καλό είναι να έχετε στο κουτί πρώτων βοηθειών μια ένεση ατροπίνης για τον σκύλο σας αν και ευχόμαστε να μη σας χρειαστεί ποτέ.
Αν ο σκύλος σας έχει καταπιεί ποντικοφάρμακο και δεν το έχετε καταλάβει, τότε τα συμπτώματα της δηλητηρίασης ίσως φανούν μετά από 2 με 3 μέρες και μπορεί να είναι σκούρες κηλίδες στο σώμα ή τα ούλα του ή αιμορραγία από το στόμα ή τη μύτη. Μέχρι να μεταφερθεί ο σκύλος σας στο πιο κοντινό κτηνιατρείο μπορείτε να του χορηγήσετε βιταμίνη Κ η οποία βοηθάει στην πήξη του αίματος.
Δυστυχώς, η πιο επικίνδυνη μορφή φόλας όπως αναφέραμε και πιο πάνω είναι η αυτή που περιέχει αιχμηρά αντικείμενα καθώς προκαλούν τραυματισμούς στα εσωτερικά όργανα και σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί ο σκύλος να καταλήξει. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση εκτός από το να μεταφέρετε το κατοικίδιό σας όσο πιο άμεσα γίνεται σε έναν/μία κτηνίατρο. Ίσως, αν δεν είναι ήδη πολύ αργά, εκείνος/η να καταφέρει να αφαιρέσει μέρος των αιχμηρών αντικειμένων.
Τελευταίες σκέψεις
Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείτε στον σκύλο σας όταν είστε βόλτα έτσι ώστε να μην φάει κάτι που δεν πρέπει. Είναι πολύ στενάχωρο και μας προκαλεί μεγάλη απορία πώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θέλουν να βλάψουν αυτά τα πλάσματα. Ωστόσο, όσο τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν, εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην αντιμετωπίσουμε ποτέ μια τέτοια κατάσταση. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί ένα ζώο να σωθεί και άλλες όχι. Σας προτείνουμε να ζητήσετε τις συμβουλές του/της κτηνιάτρου σας για το πώς θα αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση, είτε αφορά το κατοικίδιό σας είτε κάποιο άλλο ζωάκι στο δρόμο. Οργανώστε με τα κατάλληλα φάρμακα το κουτί πρώτων βοηθειών για τον σκύλο σας και πραγματικά ελπίζουμε οι φόλες να σταματήσουν εδώ!