Πλαστά Ozempic στην αγορά!

Πλαστά Ozempic στην αγορά!

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για την παρουσία πλαστών ενέσεων Ozempic σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Είναι must (και) για εκείνους που κάνουν δίαιτα, αλλά πλέον το δημοφιλές φάρμακο αδυνατίσματος έχει εντοπιστεί “πλαστογραφημένο” σε εταιρείες χονδρικής που το είχαν εισαγάγει από την Αυστρία και τη Γερμανία.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EOΦ) προειδοποίησε σε δήλωσή του για τον εντοπισμό πλαστών ενέσεων του φαρμάκου Ozempic, που ενδείκνυται για τη θεραπεία του διαβήτη και του οποίου η ζήτηση έχει εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες λόγω της μεγάλης του ικανότητας όποιος το καταναλώνει να χάνει βάρος.
Οι πλαστές μονάδες, όλες με «ετικέτες στα γερμανικά», έχουν εντοπιστεί σε εταιρείες χονδρικής σε πολλές χώρες – τις οποίες η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ δεν διευκρινίζει – και έχουν εισαχθεί σε όλες τις περιπτώσεις μέσω νόμιμων διαύλων από «διανομείς στη Γερμανία και την Αυστρία».
«Προγεμισμένες συσκευές τύπου πένας με ψευδή επισήμανση ως το φάρμακο για το διαβήτη Ozempic (σεμαγλουτίδη, 1 mg, ενέσιμο διάλυμα) έχουν εντοπιστεί σε εταιρείες χονδρικής στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει η δήλωση του ΕΟΦ.

«Οι ενέσεις έχουν αριθμούς παρτίδας, 2D barcodes και σειριακούς αριθμούς μοναδικούς για τις αρχικές συσκευασίες Ozempic. Στην ΕΕ, κάθε συσκευασία φαρμάκων έχει μοναδικό 2D γραμμωτό κώδικα και σειριακό αριθμό, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται σε ηλεκτρονικό σύστημα σε ολόκληρη την ΕΕ. Όταν σαρώθηκαν οι πλαστές συσκευασίες Ozempic, φάνηκε ότι οι σειρικοί αριθμοί ήταν ανενεργοί, γεγονός που ειδοποίησε τους χειριστές για την πιθανή απομίμηση», εξήγησε ο οργανισμός.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παραποιημένα προϊόντα έχουν φτάσει στα φαρμακεία ή ότι προκαλούν βλάβες “σε ασθενείς σε σχέση με το πλαστό φάρμακο”, εξήγησαν οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ, οι οποίοι συνεχίζουν να ερευνούν την υπόθεση μαζί με τις εθνικές αρχές των εμπλεκόμενων χωρών και τις αντίστοιχες αστυνομικές δυνάμεις. «Επιπλέον, έχουν ειδοποιηθεί οι παράλληλοι διανομείς σε όλη την ΕΕ», αναφέρει η δήλωση.

Οι γερμανικές και αυστριακές ρυθμιστικές αρχές, από την πλευρά τους, έχουν λάβει μέτρα κατά των εμπλεκόμενων χονδρεμπόρων για «μη συμμόρφωση με τις καλές πρακτικές διανομής και για μη τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τα μέτρα ασφαλείας», εξήγησε ο EΟΦ.

Ο εντοπισμός πλαστών φαρμάκων σε νόμιμα κανάλια αντιπροσωπεύει ένα ποιοτικό άλμα σε σύγκριση με προηγούμενες προειδοποιήσεις που επικεντρώνονταν στις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου. Το τελευταίο από αυτά κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη από τη Novo Nordisk, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία κεφαλαιοποίησης και κατασκευαστή του Ozempic και ενός άλλου φαρμάκου με το ίδιο δραστικό συστατικό που ενδείκνυται για απώλεια βάρους, το Wegovy. «Η Novo Nordisk έχει βιώσει σημαντική αύξηση στις παράνομες διαδικτυακές πωλήσεις», προειδοποίησε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, στην οποία διαβεβαίωσε ότι «όλες οι περιπτώσεις παραχάραξης διερευνώνται και αναφέρονται στις αρχές σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς».
Η τεράστια ζήτηση για το Ozempic έχει προκαλέσει έλλειψη του φαρμάκου, η οποία έχει προκαλέσει προσπάθειες απόκτησης μονάδων με κάθε μέσο να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, αναγνωρίζουν οι ευρωπαϊκές αρχές ναρκωτικών. Συνιστούν στους ασθενείς «να συμβουλευτούν το ενημερωτικό φυλλάδιο Ozempic για να δουν πώς πρέπει να είναι οι αυθεντικές συσκευές τύπου πένας του φαρμάκου» και σε καμία περίπτωση να μην τις χρησιμοποιούν εάν «υποψιάζονται ότι είναι πλαστές, καθώς αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία». Εάν επαληθεύσετε ότι η ένεση που έχετε στην κατοχή σας «δεν δείχνει τα χαρακτηριστικά της αρχικής συσκευής τύπου », ο ΕΟΦ σας προτρέπει να «την επιστρέψετε αμέσως στο φαρμακείο».