Ρεύμα: Πώς υπολογίζεται το ποσό επιστροφής

Ρεύμα: Πώς υπολογίζεται το ποσό επιστροφής

Αναλυτικά τι ισχύει

Το ποσοστό και τον τρόπο επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων κατά την ακρίβειας στον τομέα της ενέργειας.

Όπως είπε η επιδότηση θα χορηγηθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή και αφορά σε νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, δηλαδή των 95% των νοικοκυριών.

Το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης είναι 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, για την επιστροφή του ποσού θα υπολογιστεί η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

«Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος στους 6 μήνες πάνω από 30 ευρώ. Η ελάχιστη επιστροφή είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης θα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος στη σχετική πλατφόρμα που θα γίνει για το σκοπό και αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου» όπως διευκρίνισε.

Από την πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος.

Ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Μειώσεις στο ρεύμα: Τι ισχύει για τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η επιδότηση στο ρεύμα ωφελεί όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και αφορά το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικότερα:

• Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.
• Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.
• Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.
• Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
• Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.
• Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.
• Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.
• Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους.

Παραδείγματα της έκπτωσης στο ρεύμα

Ο υπουργός ΠΕΝ ανέφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα που φανερώνουν το πόσο επηρεάζονται οι λογαριασμοί ρεύματος από τα νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα:

• Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ -έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.
• Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ -έκπτωση 51%.
• Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ -έκπτωση 44%.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα στηριχθούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Με το μέτρο αυτό, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.