Η σφαγή στα Κύθηρα που θα κάνει σειρά ο Σωτήρης Τσαφούλιας -Ο τσαγκάρης που σκότωσε 15 άτομα

Η σφαγή στα Κύθηρα που θα κάνει σειρά ο Σωτήρης Τσαφούλιας -Ο τσαγκάρης που σκότωσε 15 άτομα

Η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην Ελλάδα

Μετά το Έτερος Εγώ, ο Σωτήρης Τσαφούλιας ετοιμάζεται για τη νέα του σειρά.

Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, πρόκειται για την μαζικότερη δολοφονία στην Ελλάδα, η οποία σημειώθηκε στα Κύθηρα το 1909.

«Ετοιμάζουμε μία καινούργια σειρά τώρα, που είναι μία πραγματική ιστορία. Είναι η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα. Συνέβη στα Κύθηρα το 1909. Δείχνει πώς εμείς οι άνθρωποι δημιουργούμε τα τέρατα κι όταν αυτά μας χτυπούν, αναρωτιόμαστε τι κάναμε λάθος», ανέφερε ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Κύθηρα: Το μαζικό έγκλημα στα Κύθηρα με τους 15 νεκρούς

Ο Αντώνης Αρώνης-Λαγωνάρης ζούσε Γερακιτιάνικα των Αρωνιαδίκων. Ήταν τσα­γκάρης στο χωριό του, με καλή πελατεία και έφτιαχνε χειρο­ποίητα στιβάνια. Στις γιορτές, στα πανηγύρια και στα χοροστάσια ήταν περιζήτητος, διότι ήταν και οργανο­παίκτης. Κάποτε μια γυναίκα από γειτονικό χωριό του παράγγειλε έ­να ζευγάρι στιβανάκια, τα οποία πα­ρέλαβε, όταν ετοιμάστηκαν, χωρίς να τα πληρώσει. Ο Λαγωνάρης παραπονέθηκε και η πελάτισσα του εί­πε να περάσει από το σπίτι της, για να τον εξοφλήσει.

Πράγματι ο Λα­γωνάρης πήγε να εισπράξει την αμοιβή του και εκείνη τον δέχτηκε και έβγαλε να τον κεράσει. Εκείνη την ώρα ε­πέστρεψε ο σύζυγος της γυναίκας, ο οποίος παρεξήγησε την παρουσία του Λαγωνάρη στο σπίτι του, τον ξυλοκόπησε και εκείνος έφυγε απλήρωτος και ντροπιασμέ­νος. Πιθανόν το επεισόδιο με τον ε­ξοργισμένο σύζυγο να ήταν σκηνοθετημένο από το ανδρόγυνο για να γλυτώσουν τα οφειλόμενα. Σαν να μην έφτανε αυτή η ταπείνωση που υπέστη, τον δυσφήμησαν στο χω­ριό, με αποτέλεσμα να χάσει την πελατεία του κυρίως γυναίκες, που δεν τον εμπιστεύονταν πια στην κλειστή και αυστηρή κοινωνία του χωριού.

Κάπως έτσι, ο Λαγωνάρης έφυγε από το χωριό και πήγε στον Πειραιά, όπου έπιασε δουλειά σε έ­να τσαγκαράδικο, στο οποίο αφεντι­κό ήταν κάποιος από τα Πιτσινιάνικα, από την οικογένεια Καλλίγερου- Μπέη. Σιγά σιγά ο Λαγωνάρης απέκτησε φήμη σαν καλός μάστορας και αυτό προκάλεσε τον φθόνο κάποιων ο­μοτέχνων του από τον Πειραιά, οι ο­ποίοι σκεπτόμενοι με τι τρόπο να τον βγάλουν από τη μέση, κατέ­στρωσαν το εξής σχέδιο. Για να τον ενοχοποιήσουν για υπεξαίρεση, του έριξαν μέσα στο σακούλι του κρυφά κάποια εργαλεία του μαγαζιού, τα οποία βρέθηκαν από το αφεντικό σε σχετικό έλεγχο κατά την ώρα της α­ποχώρησης. Το αφεντικό του, αρχικά, έδειξε σχετική επιείκεια, αλλά η γυναίκα του κατηγόρησε το Λαγω­νάρη και απαίτησε από τον άνδρα της να του κάνει μήνυση για υπεξαί­ρεση, υπενθυμίζοντάς του και το περιστατικό των Κυθήρων, με το οποίο και είχε διασυρθεί.

Ο Λα­γωνάρης καταδικάστηκε και μη έχο­ντας χρήματα να εξαγοράσει την ποινή του βρέθηκε στη φυλακή ό­ντας αθώος. Όταν αποφυλακίστηκε έπιασε δουλειά σε άλλο αφεντικό αλλά και εκεί ατύχησε και τον έδιωξαν.

Απογοητευμένος από όλα όσα είχε περάσει, μέσα του γέμισε οργή. Εθισμένος κατά μία πληροφορία και στο χασίς από τις φυλακές, γύρισε στα Κύθηρα αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση. Μια μέρα, στις 23 Αυγούστου του 1909, ξεκίνησε από τα Αρωνιάδικα οπλισμένος με ένα μα­χαίρι και κατευθυνόταν προς τα Πιτσινιάνικα, το χω­ριό του αφεντικού του, που θεωρούσε ότι τον αδίκησε. Ρωτώντας κα­τά πού πέφτουν τα Πιτσινιάνικα, του είπαν πως είναι το χωριό με το «αψηλό καμπαναρίο». Από την Ξεροσοβάλα, κατά μία εκδοχή, ακο­λούθησε το δρόμο των Μυρτιδίων από τις Μολιγκάτες και βγήκε στο Μαραθέα. Από λάθος αντί να τραβή­ξει το δρόμο προς τα Πιτσινιάνικα, πήρε το δρόμο προς τις Καλοκαιρι­νές, που και εκεί υπήρχε ψηλό κα­μπαναριό.

Το έγκλημα στα Κύθηρα

Εκείνη την ημέρα επρόκειτο να γίνει η βάπτιση της Ελένης στην εκκλη­σία του χωριού, στον άγιο Σπυρίδω­να. Ο Λαγωνάρης πήγε και σήμανε τις καμπάνες και οι χωριανοί νομί­ζοντας ότι είναι η ώρα για το μυστή­ριο, άρχισαν να βγαίνουν από τα σπίτια τους και εκείνος οπλισμένος με το μαχαίρι άρχισε να χτυπά όποι­ον βρισκόταν μπροστά του. Κατά την προφορική παράδοση, τα θύματα ήταν 15. Ο γιατρός Στέφανος Νικηφοράκης και άλλοι γιατροί της εποχής έσπευσαν να επουλώσουν τα τραύ­ματα των επιζώντων. Μεταξύ των θυμάτων ήταν μια έγκυος γυναίκα με τα δύο παιδιά της 12 και 10 ετών. Λέγεται μάλιστα ότι η γυναίκα, μό­λις αντιλήφθηκε ότι κινδυνεύουν τα παιδιά της έτρεξε να τα σώσει και έ­πεσε θύμα και η ίδια.

Στο δρόμο της επιστροφής ο Λαγωνάρης συνάντη­σε άλλους δύο χωριανούς που γύρι­ζαν ανύποπτοι στο χωριό και πήγε να τους επιτεθεί, αλλά το μαχαίρι είχε κολλήσει στη θήκη του. Ο ένας εξ αυτών, που δεν έχασε την ψυχραιμία του, άρχισε να τον ξυλοκοπεί.

Ο Λαγωνά­ρης γύρισε πίσω στο χωριό του και ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού του όπου έμεινε όλη νύχτα. Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα, με την ταυτότητα του δράστη να παραμένει άγνωστη.. Μία γειτόνισσα στην απέναντι ταράτσα είδε τα αίματα στην πλάτη του Λαγωνάρη, υποψιάστηκε τι συνέβη και ειδοποίησε τον αστυνόμο στον Ποταμό, ο ο­ποίος λίγο μετά τον συνέλαβε.

Ο Λαγωνάρης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και φυλακίστηκε στο Ναύπλιο. Εκεί, δολοφόνησε και έναν συγκρατούμενό του στις φυλακές του Ναυπλίου. Μάλιστα το ψευδώνυμό του μετά από τις δολοφονίες ήταν «Καπετάν Δεκάξι», λόγω του αριθμού των θυμάτων. Μια ημέρα ο κουρέας των φυλακών που τον ξύριζε, βαλτός από Μανιάτες ενδεχομένως λόγω βεντέτας καθώς το 16ο θύμα ήταν συντοπίτης τους,  τον τραυμάτισε θανάσι­μα στο λαιμό με το ξυράφι.

Πλέον, αναμένουμε να δούμε τη μεταφορά του εγκλήματος από τον Σωτήρη Τσαφούλια.

kythiraika.gr