Αεροπλάνο της British Airways σε πτήση Αθήνα-Λονδίνο πέρασε ξυστά από drone με ταχύτητα 400 χλμ./ώρα

Αεροπλάνο της British Airways σε πτήση Αθήνα-Λονδίνο πέρασε ξυστά από drone με ταχύτητα 400 χλμ./ώρα

Ένα περιστατικό που έθεσε σε κίνδυνο τους 180 επιβαίνοντες σε αεροσκάφος της British Airways που εκτελούσε πτήση από Αθήνα για Λονδίνο, αποκαλύπτει η βρετανική Daily Mail, επικαλούμενη αναφορά του UK Airprox Board

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, στις 3 Ιανουαρίου, αεροπλάνο πέρασε ξυστά από drone την ώρα που βρισκόταν στα 9.600 ποδια και είχε ταχύτητα 400 χλμ την ώρα.

Παρότι τα drone έχουν περιορισμό να πετούν μέχρι τα 400 πόδια με κόφτη να ενεργοποιείται αυτόματα, ο χειριστής του αγνόησε τις οδηγίες και το σήκωσε δεκάδες φορές ψηλότερα με κάποιες προσθήκες από το ίντερνετ και έξτρα μπαταρίες.

Ο λόγος για τον οποίο ήθελε να φτάσει το drone στα 9.500 πόδια παραμένει άγνωστος, ενώ άγνωστος εξακολουθεί να είναι και ο υπεύθυνος της παρολίγον τραγωδίας.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το drone έφτασε μόλις 1,5 μέτρο από το φτερό του αεροσκάφους και 9 από το τζάμι στο πιλοτήριο.

Το αεροπλάνο της British περίμενε σήμα από τον πύργο ελέγχου για να ξεκινήσει τη διαδικασία προσγείωσης στο Χίθροου. Το περιστατικό έγινε άμεσα αντιληπτό και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ενημέρωσαν και δεύτερο αεροπλάνο που ακολουθούσε για το  drone.