Οι βουλευτές στην Κένυα ζητούν οι κορυφαίοι αθλητές να έχουν αντιμετώπιση VIP

Οι βουλευτές στην Κένυα ζητούν οι κορυφαίοι αθλητές να έχουν αντιμετώπιση VIP

Βουλευτές της Κένυας απαίτησαν σήμερα (13/2) οι αθλητές υψηλού επιπέδου να αντιμετωπίζονται ως VIP, μετά τον θάνατο του κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ Μαραθωνίου Κέλβιν Κίπτουμ σε αυτοκινητικό δυστύχημα

Ο 24χρονος Κίπτουμ σκοτώθηκε, όπως και ο προπονητής του Ζερβέ Χακιζιμάνα, τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, βγαίνοντας από τον δρόμο στην κοιλάδα Ριφτ, όχι μακριά από τον τόπο διαμονής και προπόνησής του.

Αυτός ο ξαφνικός θάνατος προκάλεσε έντονη συγκίνηση και ερωτήματα για την κατάσταση και τις συνθήκες προπόνησης διεθνούς φήμης αθλητών, σε αυτή τη χώρα που νιώθει μεγάλη υπερηφάνεια για τις αθλητικές της επιτυχίες σε μεγάλες και μεσαίες αποστάσεις.

«Καθώς θρηνούμε, πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα από το υπουργείο Αθλητισμού. Πρέπει να λάβει στα σοβαρά τους αθλητές μας», είπε ο Γκιντεόν Κιμαίγιο, βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας από την οποία καταγόταν ο Κίπτουμ, ενώ οι βουλευτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

«Μερικοί αθλητές είναι νέοι με πολλά υποσχόμενες καριέρες, αλλά αφήνονται στην τύχη τους», πρόσθεσε.

«Χρειάζεται οι αθλητές μας να αντιμετωπίζονται σαν VIP και να επωφελούνται από την ασφάλεια», είπε επίσης ο Φέλιξ Οντιουουόρ, εκλεγμένος βουλευτής από τη Λανγκάτα, στα προάστια του Ναϊρόμπι.

«Όλοι οι αθλητές μας υψηλού επιπέδου, που εκπροσωπούν αυτή τη χώρα, ξεχνιούνται μετά την παραλαβή των μεταλλίων τους», είπε.

«Σε ηλικία 24 ετών, ο Κέλβιν Κίπτουμ είχε πετύχει αυτό που πολλοί αθλητές μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν», είπε η Νγκ’ ελετσέι Καλολίν Τζεπτού, βουλευτής της κομητείας Ελγκέγιο-Μαρακουέτ, στην κοιλάδα Ριφτ:

«Ήταν ένας φάρος ελπίδας όχι μόνο για τους ανθρώπους του χωριού του αλλά και για πολλούς ανθρώπους στη χώρα και όχι μόνο».

Η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες του θανατηφόρου δυστυχήματος, στο οποίο τραυματίστηκε μια γυναίκα, η οποία επέβαινε επίσης στο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με αστυνομική έκθεση, ο Κίπτυομ «έχασε τον έλεγχο του οχήματος και βγήκε από το δρόμο οδηγώντας για «περίπου 60 μέτρα πριν χτυπήσει ένα μεγάλο δέντρο».