Κατώτατος μισθός: Πού «κλειδώνει» η αύξηση του Απριλίου

Κατώτατος μισθός: Πού «κλειδώνει» η αύξηση του Απριλίου

Εκτιμάται ότι από την αύξηση των κατώτατων αποδοχών θα αυξηθεί ο μισθός περίπου 600.000 εργαζομένων.

Προσεχώς αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Ήδη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζεται την τροπολογία η οποία ορίζει το χρονοδιάγραμμα, που θα ακολουθηθεί, μέχρι την εισήγηση της αρμόδιας υπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου, προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, αύριο (29/01) αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού που αναμένεται φέτος να κινηθεί άνω του 5%, λόγω ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού.

Στόχος είναι οι διαβουλεύσεις να «τρέξουν», ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την τρέχουσα χρονιά και στους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.

Εκτιμάται ότι από την αύξηση των κατώτατων αποδοχών θα αυξηθεί ο μισθός περίπου 600.000 εργαζομένων, ενώ από το «ξεπάγωμα» των τριετιών θα ωφεληθούν φέτος 100.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που συμπληρώνουν τριετία εντός του 2024 και άρα θα έχουν επιπλέον αύξηση μισθού 10%.

Με τα δεδομένα αυτά, ο νέος μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ (από 780 ευρώ σήμερα), οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027, για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Πιθανή αύξηση 5% θα «φέρει» τον κατώτατο στα 817,5 ευρώ, με αύξηση 37,5 ευρώ (από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα), ενώ αύξηση 6,5% θα οδηγήσει σε αποδοχές 830,7 ευρώ και επιπλέον 50,7 ευρώ/μήνα για τους εργαζόμενους.

Μητσοτάκης: Ο πρωταρχικός στόχος μου είναι η αύξηση των πραγματικών μισθών

«Πρωταρχικός μου στόχος η αύξηση των πραγματικών μισθών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, στο πλαίσιο επενδυτικού roadshow για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη.

«Έχω θέσει πολύ σαφείς στόχους. Ο πρωταρχικός στόχος μου είναι η αύξηση των πραγματικών μισθών, διότι γνωρίζουμε πως το κόστος ζωής εξακολουθεί να είναι αυξημένο. Καθώς η ανεργία μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται, αυτό είναι καλό, είναι καλό και για τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για να προσελκύουν εργαζόμενους υψηλών προσόντων και μπορούν να το κάνουν επειδή μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές. Η στάση μας όσον αφορά τις επιχειρήσεις ήταν από την αρχή πολύ ξεκάθαρη: μειώνουμε τη φορολογία στα νομικά πρόσωπα και στα μερίσματα, απλοποιούμε το ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι επιχειρήσεις επωφελούνται από την γενικότερη καλή πορεία της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι το ακροατήριό σας το αναγνωρίζει. Ως επιχειρήσεις, όμως, έχετε και ευθύνες, πρωτίστως απέναντι στους εργαζομένους σας. Πρέπει να τους πληρώνετε καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν και, άλλωστε, είστε αναγκασμένοι να το κάνετε για να προσελκύσετε προσωπικό υψηλών προσόντων» είπε ο πρωθυπουργός.