Oι άνδρες που πληρώνουν για OnlyFans δεν είναι αυτοί που νομίζεις

Oι άνδρες που πληρώνουν για OnlyFans δεν είναι αυτοί που νομίζεις

Oι περισσότεροι είναι παντρεμένοι και οι γυναίκες τους ξέρουν ότι πληρώνουν γι αυτή την πλατφόρμα

Γράφει η Έλενα Φάκου

Η πλειοψηφία των συνδρομητών του OnlyFans σύμφωνα με νέες μελέτες δεν είναι μοναχικοί, ελεύθεροι άνδρες, αλλά παντρεμένοι. Ένας λόγος για τον οποίο οι άνδρες εγγράφονται στο OnlyFans είναι ότι θέλουν να υποστηρίξουν τις αγαπημένες τους δημιουργούς.
Άνδρες από όλα τα κοινωνικά στρώματα εγγράφονται στο OnlyFans και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους το κάνουν.

Το OnlyFans, όπως ίσως γνωρίζετε, είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα με αποκλειστικά σεξουαλικό περιεχόμενο το οποίο προσφέρουν οι δημιουργοί επί πληρωμή. Έχει 130 εκατομμύρια χρήστες και μεγάλο μέρος της επιτυχίας του αποδίδεται στην αίσθηση σύνδεσης που έδωσε στους καταναλωτές το συνδρομητικό μοντέλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τότε που δεν μπορούσαν να βγουν έξω και να αναζητήσουν τη σεξουαλική παρέα στράφηκαν στις online υπηρεσίες περισσότερο από ποτέ και φυσικά οι sex workers προσαρμόστηκαν στα δεδομένα και προσέφεραν online περιεχόμενο επί πληρωμή, έχοντας και ανοιχτό φυσικά προφίλ με δωρεάν εικόνες τους ως teaser.

Αυτό που βρίσκει κάποιος στο OnlyFans δεν είναι πάντα ακριβώς πορνογραφία, τουλάχιστον με την παραδοσιακή έννοια, αλλά είναι οπωσδήποτε σεξουαλικό περιεχόμενο το οποίο προσφέρουν συνήθως γυναίκες σε άνδρες που ανεβάζουν γυμνές ή πάρα πολύ προκλητικές φωτογραφίες τους έναντι αμοιβής στον εκάστοτε χρήστη. Eπίσης προσφέρονται και φετιχιστικές online υπηρεσίες.

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες τείνουν να καταναλώνουν περισσότερη πορνογραφία σε σύγκριση με τις γυναίκες και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνδρες βρίσκονται στο επίκεντρο μιας μεγάλης επιδημίας μοναξιάς. Στοιχεία από το Κέντρο Ερευνών Pew δείχνουν ότι το 63% των ανδρών κάτω των 30 ετών είναι ελεύθεροι από επιλογή, σε σύγκριση με το 51% το 2019. Οι single άνδρες αυξάνονται ραγδαία, παρόλα αυτά, δεν είναι οι ελεύθεροι οι οποίοι χρησιμοποιούν περισσότερο την υπηρεσία του OnlyFans. Κι αυτό είναι το παράδοξο εδώ πέρα.

Oι άνδρες που πληρώνουν για OnlyFans δεν είναι αυτοί που νομίζεις

Ορισμένοι ειδικοί κατηγορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το πορνό για αυτή τη μείωση της σύνδεσης μεταξύ των δυο φύλων.

Δεδομένου ότι το OnlyFans αντιπροσωπεύει τη σύνδεση των δύο αντίθετων φύλων, θα ήταν λογικό ότι οι μοναχικοί, ανύπαντροι άνδρες θα οδηγούσαν στην επιτυχία της εταιρείας. Αυτή είναι μια βολική θεωρία. Το μόνο πρόβλημα είναι πως τελικά ισχύει το αντίθετο.

Η πλειονότητα των συνδρομητών του OnlyFans είναι παντρεμένοι άνδρες, οπότε η πλατφόρμα μάλλον αποτελεί λιγότερο αντίδοτο στη μοναξιά και περισσότερο έναν τρόπο απιστίας προς τις μόνιμες συντρόφους. Αυτή η ανατροπή προέρχεται από μία από τις πρώτες μελέτες που αναλύουν τα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών του OnlyFans.

Αφού εξέτασαν 335 άνδρες και 383 γυναίκες ηλικίας 18 έως 71 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνδρομητές, κατά μέσο όρο, ήταν κατά 63% άνδρες, κατά 68% λευκοί και κατά 89% παντρεμένοι με το 59% των χρηστών να προσδιορίζονται ως ετεροφυλόφιλοι και το 37% ως διεμφυλικοί ή πανσεξουαλικοί.

Oι άνδρες που πληρώνουν για OnlyFans δεν είναι αυτοί που νομίζεις

“Δύσκολα θα πιστέψει κάποιος ότι οι παντρεμένοι άνδρες μπορεί  να  βιώνουν  μοναξιά, έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα η επικεφαλής συγγραφέας της πρόσφατης μελέτης Stacey Diane Arañez Litam, επίκουρη καθηγήτρια συμβουλευτικής εκπαίδευσης στο Cleveland State University. “Κι όμως συμβαίνει.Η μοναξιά μπορεί να οδηγεί ορισμένους παντρεμένους και ανύπαντρους άνδρες στο OnlyFans, αλλά η Litam πιστεύει ότι η χρήση του OnlyFans αφορά περισσότερο την ικανοποίηση φαντασιώσεων ή επιθυμιών, την εξερεύνηση νέων εμπειριών μόνος ή με συντρόφους και την ανακούφιση από την πλήξη“.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη έδωσε παρόμοια αποτελέσματα: Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις 425 συνδρομητών του OnlyFans, εκ των οποίων το 53% προσδιορίστηκε ως άνδρας, το 45% ως γυναίκα και το 0,7% ως μη δυαδικό ή μη συμβατό φύλο, το 82% ήταν στη φάση της έρευνας σε ρομαντική ή/και σεξουαλική σχέση. Οι εν λόγω ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το περιεχόμενο είχε περισσότερο θετικό παρά αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις και τη σεξουαλική ζωή των χρηστών.
Πολλοί συμμετέχοντες στη μελέτη, μας ανέφεραν επεκτάσεις των σεξουαλικών τους εμπειριών, συμπεριλαμβανομένων νέων σεξουαλικών πρακτικών και νέων διαμορφώσεων σχέσεων, εξηγεί η Marie Lippmann, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο California State University Chico και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Υποπτεύεται ότι πολλά ζευγάρια κατανάλωναν περιεχόμενο τόσο μεμονωμένα όσο και μαζί και ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κατανάλωσης ήταν συμφωνημένο. Ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ενδιαφέρον για τη διερεύνηση της συναινετικής μη μονογαμίας με τους συντρόφους τους.
Το έργο των Litam και Lippmann υποδηλώνει ότι οι μυστικές συνδρομές σε μονογαμικές σχέσεις δεν αντικατοπτρίζουν την πλειοψηφία των χρηστών. Όσο για τους άνδρες που χρησιμοποιούν το OnlyFans με τη συγκατάθεση των συντρόφων τους, συμβαίνει μάλλον επειδή η πλατφόρμα είναι  λιγότερο στιγματισμένη από τους ανταγωνιστές της στο ελεύθερο πορνό. Για παράδειγμα, η Beyoncé ανέφερε το OnlyFans στο ρεμίξ του Savage το 2020 και η ηθοποιός Bella Thorne κέρδισε 1 εκατομμύριο δολάρια την πρώτη μέρα της στον ιστότοπο.

Oι άνδρες που πληρώνουν για OnlyFans δεν είναι αυτοί που νομίζεις

 

Επίσης, οι γυναίκες, προτιμούν μάλλον οι άνδρες τους να βλέπουν άγνωστες μέσα από το κινητό παρά να τις βρουν στην πραγματική ζωή. Πιστεύουν πως με το να πληρώνουν στο OnlyFans για να παίρνουν μάτι μια επαγγελματία και να “ξεχαρμανιάζουν” θα τις “προστατεύσει” από το να συνάψουν μια πραγματική εξωσυζυγική σχέση η οποία θα τις οδηγήσει στο χωρισμό. Κοινώς μεταξύ των δυο κακών, προτιμούν κατά την άποψή τους το μη χείρον βέλτιστον, αντί να αναζητήσουν βαθύτερα τους λόγους που οι άνδρες τους αναζητούν κάτι άλλο. Αυτός θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι όμως και ένα θλιβερός συμβιβασμός εκ μέρους των γυναικών εάν και εφόσον ισχύει και συμβαίνει.
Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη του 2021 αποκάλυψε ότι οι δημιουργοί του OnlyFans και οι γυναίκες που ασχολούνται με την εργασία του σεξ είναι συχνά στόχοι παρενόχλησης και προκατάληψης. Άλλες πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι στο σεξ εσωτερικεύουν αυτές τις προκαταλήψεις, οι οποίες μπορεί να είναι επιζήμιες για την ψυχική τους ευημερίαοι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται δυσανάλογα από αυτές τις προκαταλήψεις. Ωστόσο εξακολουθούν να κάνουν αυτή τη δουλειά για βιοπορισμό.
Με τη ραγδαία ανάπτυξη του OnlyFans από την έναρξη της πανδημίας η πλατφόρμα παρουσίασε επταπλασιασμό των συνδρομητών μόνο το 2020, σύμφωνα με τους Financial Times είναι λογικό οι ειδικοί να ανησυχούν για τις ψυχολογικές επιπτώσεις στους δημιουργούς περιεχομένου και όχι στους καταναλωτές. Η έρευνα σχετικά με το OnlyFans μόλις αρχίζει να αναδύεται και θα μάθουμε περισσότερα για τις διαχρονικές επιπτώσεις στους δημιουργούς, τους χρήστες και την κοινωνία γενικότερα καθώς η έρευνα συνεχίζει να αναπτύσσεται, δήλωσε η Lippmann.
Εν τω μεταξύ, οι παντρεμένοι άνδρες που αποτελούν την πλειοψηφία των χρηστών του OnlyFans δεν φαίνεται να είναι χειρότερα στις σχέσεις τους. Και κάποιοι μπορεί να έχουν ακόμη και πιο επικοινωνιακές, συνδεδεμένες και περιπετειώδεις σχέσεις από ό,τι αν είχαν απλά κρυφτεί για να δουν πορνό. Τώρα απομένει να δούμε, γιατί το να παρακολουθούν κρυφά ή φανερά σεξουαλικό περιεχόμενο από άλλες γυναίκες, τονώνει τη σχέση με τη δική τους και γιατί δεν τους εμπνέει η ίδια η μόνιμη σύντροφός τους.  Τελικά, γιατί αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν ζευγάρι ενώ η σχέση τους παραμένει ζωντανή επειδή κάποια άλλη εκεί έξω και μάλιστα επαγγελματίας βοηθάει σε αυτό; Τι δεν μπορούν να σώσουν από μόνοι τους και ένας από τους δυο πρέπει να βρει αλλού μια σεξουαλική διέξοδο-δεκανίκι για να παραμείνει στη μόνιμη σχέση του; Και τελικά τι νόημα έχει να είναι ένα ζευγάρι μαζί όταν ο ένας από τους δυο για να ερεθιστεί πρέπει να δει μια ξένη;
Oι άνδρες που πληρώνουν για OnlyFans δεν είναι αυτοί που νομίζεις

Mademoiselle Dessou

Η Έλενα Φάκου θα μπορούσε να είναι μία ηρωίδα μυθιστορήματος του Μπουκόφσκι ή ταινίας του Ταραντίνο. Στην πραγματικότητα είναι μία φεμινίστρια που ψωνίζει πολλά παπούτσια, έχει αδυναμία στις γάτες της και η σούπερ δύναμη της είναι ότι μπορεί να εξαφανίζεται. Μεγάλωσε κάνοντας σκέιτμπορντ και διαβάζοντας κόμικς ενώ ενηλικιώθηκε μαθαίνοντας σούζα και χορεύοντας Tribal Techno. Kατάλάβε τι θέλει να κάνει στη ζωή της στα πέντε της χρόνια όταν ζήτησε για δώρο μία γραφομηχανή. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια.