Χαμός στη βασιλική οικογένεια: Το BBC αποκάλυψε τους ρατσιστές του Μπάκιγχαμ!

Χαμός στη βασιλική οικογένεια: Το BBC αποκάλυψε τους ρατσιστές του Μπάκιγχαμ!

Ποιοι «ανησυχούσαν για το χρώμα δέρματος» του γιου των Χάρι και Μέγκαν;

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ καλούνται να σπάσουν τη σιωπή τους, με αφορμή το βιβλίο του δημοσιογράφου και φίλου τους Όμιντ Σκόμπι για τη βασιλική οικογένεια.

Ο Σκόμπι βάζει εκ νέου φωτιά καθώς στην Ολλανδική έκδοση του Endgame φέρεται να κατονομάζονται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που η Μέγκαν Μαρκλ έχει κατηγορήσει για ρατσισμό σε σχέση με το χρώμα του δέρματος του γιου τους.

Συγκεκριμένα, ο βασιλιάς Κάρολος και η Κέιτ Μίντλετον κατονομάστηκαν ως τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που φέρεται να έκαναν παρατηρήσεις για το χρώμα του δέρματος του πρίγκιπα Άρτσι σε μια ολλανδική μετάφραση του νέου βιβλίου του Σκόμπι, το Endgame. Στη συνέχεια, τα ονόματά τους δημοσιεύτηκαν από το BBC το πρωί της Παρασκευής.

Πηγές κοντά στη δούκισσα του Σάσσεξ, η οποία φέρεται να έγραψε τα ονόματα των δύο μελών της οικογένειας σε επιστολές της προς τον βασιλιά Κάρολο, επέμειναν ότι «δεν είχε ποτέ την πρόθεση να δημοσιοποιηθούν» και ότι «δεν διέρρευσαν στον Σκόμπι από οποιονδήποτε στο περιβάλλον της», αναφέρει η Telegraph.

Αλλά μια πηγή κοντά στη βασιλική οικογένεια κάλεσε τον Χάρι και την Μέγκαν να μιλήσουν δημόσια για το θέμα, σημειώνοντας πως η σιωπή τους για το θέμα είναι εκκωφαντική.

Ένας άλλος γνώστης πρόσθεσε ότι η απόφαση να μην δοθεί καμία απάντηση ήταν «ενδιαφέρουσα» δεδομένων των προηγούμενων καταγγελιών των Sussexes ότι δεν είχαν υποστήριξη όταν υπήρχαν αρνητικές ιστορίες στον Τύπο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τα σχόλια «μη ρατσιστικά» και επέμεινε ότι ήταν «εντελώς αθώα και απολύτως φυσιολογικά» πριν από τη γέννηση ενός παιδιού.

Εν τω μεταξύ, ο Sir Trevor Phillips, ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής για τη Φυλετική Ισότητα, έκανε λόγο για «ανόητη ιστορία» και είπε ότι τα σχόλια ήταν «σημάδι ενθουσιασμού, υποψιάζομαι».

Ο Βασιλιάς Κάρολος λέγεται ότι είναι οργισμένος. Παίρνει την υπόθεση με το βιβλίο «πολύ σοβαρά» και θα συμβουλευτεί ανώτερους συμβούλους την επόμενη εβδομάδα για το επόμενο βήμα της οικογένειας, με «όλες τις επιλογές» να εξετάζονται. Στο τραπέζι βρίσκονται και οι νομικές ενέργειες, δηλαδή το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Η Mail εκτιμά ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ερευνούν εσωτερικά ποιος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτές τις επιστολές. Θεωρούνται τόσο προσωπικές που μόνο μια «μικρή χούφτα» ανθρώπων θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε όσα αναφέρουν και υπάρχει «εμπιστοσύνη» ότι η διαρροή δεν προήλθε από αυτούς.

Τι λέει ο συγγραφέας για το βιβλίο που προκάλεσε σάλο

Ο Σκόμπι εμφανίστηκε στο εμβληματικό πρόγραμμα Newsnight του BBC, λέγοντας ότι είναι «πληγωμένος» και «απογοητευμένος» από τα γεγονότα της εβδομάδας. Αλλά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, λέγοντας: «Δεν είναι δικό μου θέμα να ζητήσω συγγνώμη γιατί ακόμα θέλω να μάθω τι έχει συμβεί». Το είχε περιγράψει προηγουμένως ως «μεταφραστικό λάθος», αλλά λέει ότι τώρα έχει ξεκινήσει μια «έρευνα».

Στο Newsnight, ο Σκόμπι ορκίστηκε στη «ζωή της οικογένειάς του» ότι η διαρροή των ονομάτων δεν ήταν «κόλπο» για να πουλήσει περισσότερα βιβλία.

«Είμαι τόσο απογοητευμένος όσο όλοι οι άλλοι. Το βιβλίο που έγραψα, το βιβλίο που επιμελήθηκα, το βιβλίο που υπέγραψα, δεν είχε ονόματα».

Ωστόσο, η Mail αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι ένας από τους δύο πολύ έμπειρους μεταφραστές που ήταν υπεύθυνοι για την ολλανδική έκδοση επέμεινε ότι της είχε δοθεί ένα χειρόγραφο με «τα ονόματα των βασιλικών μελών».

Είναι σημαντικό ότι η ολλανδική έκδοση παρέλειψε επίσης να εξηγήσει γιατί τα ονόματα δεν αναφέρονται στην αγγλόφωνη έκδοση.

Πολλοί πιστεύουν ότι η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι στον ολλανδικό εκδοτικό οίκο δόθηκε ένα πρώιμο χειρόγραφο προτού το δουν οι δικηγόροι και το υπογράψουν.

Η Victoria Derbyshire που πήρε τη συνέντευξη από τον Σκόμπι τον ρώτησε: «Σε κάποια έκδοση πρέπει να έχετε γράψει τα ονόματα και η λάθος έκδοση έχει πιθανώς πάει στους υπεύθυνους για τα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, υποθέτω». Ο Σκόμπι δεν απάντησε σε αυτό το σημείο. Ισχυρίστηκε ότι είναι ακόμα «περήφανος» για το βιβλίο του.

Μέλη της βασιλικής οικογένειας είπαν στη Mail ότι υπάρχει πλήρης «ενότητα» μεταξύ των Ανάκτορων του Μπάκιγχαμ και του Παλατιού του Κένσινγκτον σχετικά με την απάντησή τους στο περιστατικό, το οποίο έχει περιγραφεί ως βαθιά «συγκλονιστικό».

Υπάρχει επίσης τεράστια θλίψη και θυμός για αυτό που έχει περιγραφεί ως «τρομερή αδικία» για τους εμπλεκόμενους.

Ο Βασιλιάς Κάρολος πέρασε όλη του τη ζωή προσπαθώντας να προωθήσει τη διαθρησκειακή και πολιτιστική αρμονία και βοήθησε χιλιάδες νέους, εκ των οποίων πολλοί από μειονότητες, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους μέσω της φιλανθρωπίας του The Prince’s Trust.

Ο υπουργός Ασφαλείας Tom Tugendhat είπε ότι οι ισχυρισμοί δεν έχουν βάση. Είπε στο Talk TV: «Ο βασιλιάς έκανε εξαιρετική δουλειά για εμάς, όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο. Ήταν φανταστικός για πολλά, πολλά χρόνια στη διαμάχη προς όφελος των συμφερόντων των ανθρώπων, ως Πρίγκιπας της Ουαλίας. Έτσι, ειλικρινά, το βλέπω όλο αυτό ως απλώς φήμες και μια προσπάθεια απαξίωσης κάποιου που υπηρέτησε τη χώρα μας με τεράστια αξιοπρέπεια για πολλά, πολλά χρόνια».