Σπαλιάρας σε Τεντόγλου: «Στο είχα πει Μίλτο παιδί μου βγάζουμε ρούχα και παπούτσια πριν πηδήξουμε…» (ΦΩΤΟ)
Το σχόλιο του έγινε viral
Η απόφαση της World Athletics να ακυρώσει το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου στα 8,40 μ. στο Τορούν, λόγω του μήκους των παπουτσιών του πείσμωσε τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή. Λίγο αργότερα, ο Μίλτος Τεντόγλου τους έδωσε… τα παπούτσια στο χέρι απαντώντας με ένα φοβερό αγώνα στο Λιεβέν: 8.32μ., 8.37μ., 8.34μ. και 8.41μ. Ο Τεντόγλου σημείωσε σε τέσσερα άλματα τρεις φορές την κορυφαία επίδοση στον κόσμο.
Τα social media πήραν φωτιά από την απόφαση της World Athletics να ακυρώσει το άλμα με τους περισσότερους να εστιάζουν στην αδικία εις βάρος του αθλητή.
Το σχόλιο όμως που κυριολεκτικά ξεχώρισε ήταν αυτό του Γιάννη Σπαλιάρα κάτω από την ανάρτηση του Μίλτου Τεντόγλου στο Ιnstagram το οποίο σε χρόνο dt έγινε viral.
«Στο είχα πει Μίλτο παιδί μου… βγάζουμε ρούχα και παπούτσια πριν πηδήξουμε… πήγαινε τώρα θυμωμένος να τους …», ήταν το σχόλιο του Γιάννη Σπαλιάρα.
Η ανάρτηση του Μίλτου Τεντόγλου για την ακύρωση του άλματός του στο Τορούν
Υπενθυμίζουμε ότι ο Μίλτος Τεντόγλου πριν από μερικές ημέρες συμμετείχε στο μίτινγκ του Τορούν και στη δεύτερη προσπάθεια του σημείωσε άλμα στα 8,40 μέτρα το οποίο ακυρώθηκε καθώς τα παπούτσια του κρίθηκαν παράτυπα. Η επίδοσή του θεωρήθηκε άκυρη από τη World Athletics, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του Έλληνα Πρωταθλητή.
«Έτσι, η World Athletics έχει ανθρώπους στην ομάδα της που δεν έχουν ιδέα για παπούτσια και τον αθλητισμό. Και αποφασίζουν ποια spikes παπούτσια είναι εντάξει ή όχι για τους αθλητές.
Νομίζουν ότι το πάχος της πλάτης του παπουτσιού είναι κάτι που είναι καλό. Στην πραγματικότητα όχι μόνο είναι άχρηστο αλλά κάνει την ακίδα βαριά και δύσκολο να τρέξει.
Μου ακυρώνουν το άλμα 8,40 γιατί φοράω το spike παπούτσι στην 1η φωτογραφία . Ενώ τα άλλα δύο spike παπούτσια είναι εντάξει για το άλμα εις μήκος. Παρεμπιπτόντως, οι πρώτες 2 φωτογραφίες είναι ίδιο μοντέλο αλλά διαφορετικού χρώματος.
Ελέγξατε τα καρφιά των παλιών δίσκων; Είχαν λέιζερ στην πλακέτα; Νομίζω ότι θα πρέπει να έχετε άτομα στην ομάδα σας που έχουν εμπειρία με το άθλημα. Είμαι αυτός που πηδάει. Θέλω να φοράω ό,τι είναι άνετο και ασφαλές.
Δεν με νοιάζει ένα άλμα στα 8,40. Μπορώ να το κάνω όποτε θέλω. Είναι απλά άδικο. Είμαι αηδιασμένος. Και το αστείο είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα φορέσω τα ίδια παπούτσια αλλά έχουν διαφορετικό χρώμα οπότε είναι “εγκεκριμένο”», ανέφερε ο Μίλτος Τεντόγλου στην ανάρτησή του.
Ο διάλογος της Κατερίνας Στεφανίδη και του Περικλή Ιακωβάκη
Θέση για το θέμα πήρε και η Κατερίνα Στεφανίδη. Η Ελληνίδα χρυσή Ολυμπιονίκης του επί κοντώ άνοιξε διάλογο με τον παλιό πρωταθλητή Περικλή Ιακωβάκη και οι δυο τους τοποθετήθηκαν δημοσίως.
Ιακωβάκης: «Μεγάλο πρόβλημα οι κανονισμοί με τα παπούτσια, ο έλεγχος και η επικαιροποίηση των προδιαγραφών. Υπάρχει κανονισμός της world athletics για τις προδιαγραφές κάθε παπουτσιού ανά αγώνισμα. Το παπούτσι του μήκους έχει άλλες προδιαγραφές από του τριπλούν στο πάχος. ΧΩΡΙΣ να γνωρίζω λεπτομέρειες, υποθέτω πως κάπου εκεί έχει γίνει το μπέρδεμα. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει πέρυσι με την Ρόχας που αγωνίστηκε με το παπούτσι του τριπλούν σε αγώνα μήκους και δεν μέτρησε το αποτέλεσμα».
Στεφανίδη: «Άσε Περικλή το κοιτάξαμε χθες. Και του τριπλούν και του μήκους της adidas επιτρέπονται για μήκος. Ο Μιλτος φοράει άλλο καρφί. Το οποίο επίσης επιτρέπεται. Αλλά έτυχε να φορέσει ένα special edition χρώμα και δεν του επικοινωνούν την επίδοση. Γιατί το μοντέλο είναι κανονικά μέσα στη λίστα και επιτρέπεται για μήκος».
Ιακωβάκης: «Αφού είναι έτσι, τότε θα πρέπει να μετρήσει κανονικά η επίδοση του. Είναι μεγάλο φάουλ των διοργανωτών. Υποθέτω πως θα «πάρουν πίσω» την απόφαση. Ο κανονισμός λέει στα field events 20mm maximum thickness (except Triple Jump που έχει 25mm). Για αυτό δεν μέτρησε πέρυσι της Ρόχας ο αγώνας που είπα παραπάνω. Δεν ξέρω αν έχει η adidas άλλο παπούτσι για τριπλούν ή άλλο για μήκος. Σε κάθε περίπτωση είναι «μεγάλη πατάτα» των διοργανωτών και της World Athletics».
Στεφανίδη: «Ναι το γνωρίζω πολύ καλά καθώς αναγκάστηκα να αλλάξω τα καρφιά τα οποία φορούσα μια δεκαετία την ολυμπιακή χρονιά. Το θέμα είναι να υπάρχει έλεγχος πριν τον αγώνα. Το οποίο τους το έχουμε ζητήσει δεκάδες φορές και δεν το κάνουν. Δεν είναι τόσο δύσκολο να κοιτάνε τα καρφιά μας στο call room. Ούτε στο παγκόσμιο ούτε στο πανευρωπαϊκό δεν ασχολήθηκαν να τα κοιτάξουν. Τέλος το θέμα είναι αυτοί οι κανονισμοί να μην επηρεάζουν μόνο τους κορυφαίους όπως τον Μίλτο και την Rojas. Δεν θα είχε γίνει αυτό αν αυτά τα καρφιά τα φορούσε ο 6ος ή ο 12ος».