Νέα Φιλαδέλφεια: Όταν ο Θανάσης Βέγγος έπαιζε μπάλα και μάζεψε 40.000 κόσμο

Νέα Φιλαδέλφεια: Όταν ο Θανάσης Βέγγος έπαιζε μπάλα και μάζεψε 40.000 κόσμο

Δείτε το σπάνιο VIDEO

Στις 17 Μαρτίου του 1978 πραγματοποιήθηκε ένα ιστορικό φιλικό παιχνίδι στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια. Περίπου 40.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στις κερκίδες για να παρακολουθήσουν ένα ασυνήθιστο ματς μπάλας μεταξύ ηθοποιών και δημοσιογράφων.

Ο φιλικός αγώνα διοργανώθηκε για να ενισχυθεί ο κλάδος των ηθοποιών, οι οποίοι είχαν απεργήσει λόγω της κόντρας τους με την κρατική τηλεόραση, η οποία δεν αναγνώριζε τα πνευματικά τους δικαιώματα. Οι εισπράξεις από τον αγώνα πήγαν στο ταμείο του συνδέσμου Ελλήνων Ηθοποιών.

Μεγάλη φυσιογνωμία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου που ξεχώριζε σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο Θανάσης Βέγγος, ο οποίος είχε πάρει μέρος στον αγώνα ως παίκτης της ομάδας των ηθοποιών. Ο Βέγγος είχε κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό του ελληνικού κοινού για την ευαίσθητη και αυθεντική ερμηνεία του σε διάφορους ρόλους στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ο (διαιτητής) Ζλατάνος τού έδειξε κίτρινη κάρτα και ο κόσμος ήταν έτοιμος να «λιντσάρει» τον ρέφερι, με τον Βέγγο να δίνει το δικό του σόου. Αφού ηρέμησε το πλήθος… υποκλίθηκε στον ρέφερι, έκανε δύο βήματα πίσω και σήκωσε τα χέρια ψηλά!

Στη συνέχεια έγινε αλλαγή και στη θέση του πέρασε η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, αλλά οι εκδηλώσεις λατρείας για τον Θανάση Βέγγο ήταν αξεπέραστες.

Διαβάστε ενδεικτικά τι είχε γράψει στην «Αθλητική Ηχώ» ο Γιάννης Αργυρίου: «Ο Βέγγος γίνεται αλλαγή αλλά το παιχνίδι δεν γίνεται να συνεχιστεί. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Γύρω από τον αγωνιστικό χώρο βρίσκονται 5.000 θεατές που σε κάθε διακοπή προσπαθούν να μπουν μέσα. Αυτό κάνουν και τώρα που ο Βέγγος αποχωρεί χαιρετώντας τα πλήθη σαν τον μεγάλο μπαλαδόρο που αναγκαστικά εγκαταλείπει. Ο Ζλατάνος αναγκάζεται να σφυρίξει τη λήξη του αγώνος δίνοντας έτσι τέλος και στο ασταμάτητο γέλιο».

Φυσικά το σόου του Θανάση Βέγγου, δεν τελείωσε εκεί, καθώς μετά το τέλος του αγώνα, επισκέφθηκε τα αποδυτήρια των δημοσιογράφων, λέγοντάς τους: «Καλοί μου άνθρωποι, συγνώμη αν σας κούρασα», κάνοντας τους πάντες να ξεσπάσουν σε δυνατά γέλια.

Είχε και δηλώσεις όμως το μενού. Είχε και post game… «Βρίσκομαι σε τρομερή φόρμα. Σκέφτομαι φέτος να κάνω μεταγραφή. Άλλωστε έχω προτάσεις από το εξωτερικό. Θα προτιμήσω όμως ελληνική ομάδα, διότι έχει ωραία θάλασσα και άλλα».

Για την ιστορία σκόραραν για τους «δημοσιογράφους» οι Δημαράς (3), Χαραλαμπίδης και Λιάνης, ενώ για τους «ηθοποιούς» πέρα από τον Βέγγο πέτυχε ένα γκολ και ο Κοτανίδης.

Δημοσιογράφοι: Κατσαρός, Στανωτάς, Τσώχος, Χαλιβελάλης, Γερωγαλάς, Χαραλαμπίδης, Πρίφτης, Λιάνης, Θωμόπουλος, Δημαράς, Βουτσέλης, Μπακανάκης, Σταματόπουλος, Γερακάρης, Παϊπέτης, Γαβαλάς, Καπράνος.

Ηθοποιοί: Μεταξόπουλος, Καραγιώργης, Βέγγος, Κοτανίδης, Σίσκος, Καρράς, Απέργης, Βλάχος, Φούντας, Τσαϊκόφσκυ, Πέτροβις, Νεστορίδης, Σεραφείδης.