Εσύ ήξερες ότι το πρώτο τσιζκέικ ψήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα;

Εσύ ήξερες ότι το πρώτο τσιζκέικ ψήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα;

Και μια εύκολη συνταγή για το αγαπημένο γλυκό!

Μπορεί να ακουστεί κάπως γραφικό, αλλά φαίνεται ότι το τσιζκέικ είναι αρχαιοελληνική πατέντα.

Στο έργο του Δειπνοσοφισταί, ο Αθηναίος ο Ναυκρατίτης κατέγραψε την πρώτη συνταγή για cheesecake το 230 μ.Χ, σαν ένα επιδόρπιο που σέρβιραν στους γάμους.

Η συνταγή για το τσιζκέικ είναι περιεκτική.

Όπως αναφέρει χτυπούσαν το τυρί μέχρι να γίνει λεία κρέμα, το αναμείγνυαν μέσα σε ένα χάλκινο σκεύος με μέλι και σιτάρι, το έψηναν και το σέρβιραν αφού είχε κρυώσει».

Φυσικά, το τσιζκέικ που έφτιαχναν στην Αρχαία Ελλάδα αποτελεί έναν μακρινό… συγγενή του σημερινού αγαπημένου γλυκού, το οποίο έχει μια πιο πολύπλοκη συνταγή και βέβαια πολλές παραλλαγές.

Επί τη ευκαιρία ας δούμε και μια εύκολη συνταγή για τσιζκέικ

Υλικά

  • 500 γρ τυρί κρέμα
    125 γρ κρέμα γάλακτος
    1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
    2 κ.σ. χυμό λεμόνι
    250 γρ μπισκότα digestive
    100 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο
    1 βάζο (650γρ) κομπόστα βύσσινο
    2 κ.γ. κορν φλάουρ
    2 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ώσπου να σφίξει και να γίνει σαντιγί. Σε άλλο μπολ προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το ζαχαρούχο γάλα, χτυπάμε στο μίξερ ή με σύρμα να ενωθούν μαζί με τον χυμό λεμόνι.
    Ενώνουμε την κρέμα γάλακτος με την κρέμα τυριού και αφήνουμε σκεπασμένη στο ψυγείο.
    Τρίβουμε τα μπισκότα και βάζουμε σαν βουνό στη βάση που θα στήσουμε το Cheescake. Λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε και ρίχνουμε στο κέντρο του τριμμένου μπισκότου. Ανακατεύουμε να νοτίσει καλά και πιέζουμε με το πίσω μέρος του κουταλιού να φτιάξουμε μια ισοπαχή βάση.
    Βάζουμε την κομπόστα με το ελαφρύ σιρόπι σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει. Σε ένα φλιτζανάκι του καφέ λιώνουμε το κορν φλάουρ σε λίγο ζεστό νερό και προσθέτουμε στο μείγμα με το βύσσινο. Ανακατεύουμε ώσπου να πάρει βράση και να κάνει χοντρές φουσκάλες. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει καλά.
    Στρώνουμε την κρέμα τυριού πάνω από το μπισκότο και αφήνουμε και πάλι στο ψυγείο, ώσπου να κρυώσει η σάλτσα. Προσθέτουμε και τη σάλτσα και ανακινούμε προσεκτικά τη φόρμα να απλωθεί παντού
    Ξεφορμάρουμε προσεκτικά και κόβουμε σε κομμάτια.