Είναι τελικά το καστανό ρύζι πιο υγιεινό από το λευκό;

Είναι τελικά το καστανό ρύζι πιο υγιεινό από το λευκό;

Η διαφορά μεταξύ καστανού και λευκού ρυζιού είναι στις ιδιότητές τους

Οι ειδικοί διατροφής προτρέπουν εδώ και καιρό τους ανθρώπους να επιλέγουν καστανό ρύζι αντί του λευκού. Ένα φλιτζάνι καστανό ρύζι έχει σχεδόν έξι φορές περισσότερη ποσότητα φυτικών ινών από το λευκό ρύζι, καθώς και υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου, καλίου, σιδήρου και βιταμινών Β. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως το καστανό ρύζι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η εξαιρετική φήμη του καστανού ρυζιού έχει αμφισβητηθεί. Ορισμένοι influencers υγείας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν μάλιστα αποθαρρύνει τους ανθρώπους από την κατανάλωσή του, λέγοντας ότι το καστανό ρύζι πρέπει να αποφεύγεται επειδή περιέχει αρσενικό, ένα βαρύ μέταλλο που συνδέεται με καρκίνο, νευρολογικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας.

Οι ειδικοί υγείας, ωστόσο, λένε ότι οι ανησυχίες για το αρσενικό στο καστανό ρύζι είναι ως επί το πλείστον υπερβολικές. Μελέτες δείχνουν ότι για τους περισσότερους ενήλικες στις ΗΠΑ, τα μέσα επίπεδα αρσενικού τόσο στο καστανό όσο και στο λευκό ρύζι είναι αρκετά χαμηλά που θα πρέπει να τρώτε υπερβολικές ποσότητες για να διατρέχετε κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα διατροφικά οφέλη του καστανού ρυζιού υπερτερούν οποιωνδήποτε ανησυχιών για το αρσενικό όταν το ρύζι αποτελεί μέρος μιας ευρείας διατροφής. Μια προειδοποίηση είναι ότι ορισμένες ομάδες, όπως τα βρέφη και τα νήπια, μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στις βλαβερές συνέπειες του αρσενικού. Αν θέλετε να είστε προσεκτικοί και να περιορίσετε την έκθεση τη δική σας ή του παιδιού σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όπως η κατανάλωση ποικιλίας δημητριακών ή το μαγείρεμα του ρυζιού με τρόπο που να απομακρύνει το αρσενικό.

Το λευκό και το καστανό ρύζι έχουν πολλά κοινά. Στην πραγματικότητα, το λευκό ρύζι ξεκινά ως καστανό ρύζι. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους.

Το καστανό ρύζι είναι ολικής αλέσεως που περιέχει τρία βασικά συστατικά. Έχει ένα εξωτερικό στρώμα πλούσιο σε φυτικές ίνες που ονομάζεται πίτουρο, καθώς και ένα κεντρικό στρώμα που ονομάζεται φύτρο, το οποίο περιέχει υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Υπάρχει επίσης ένα αμυλούχο μεσαίο στρώμα που ονομάζεται ενδοσπέρμιο, το οποίο περιέχει απλούς υδατάνθρακες καθώς και ορισμένες πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Το λευκό ρύζι παρασκευάζεται με την απογύμνωση του καστανού ρυζιού από το πίτουρο και το φύτρο του, αφήνοντας πίσω το αμυλούχο ενδοσπέρμιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καστανό ρύζι είναι πιο θρεπτικό: Είναι δημητριακό ολικής αλέσεως που διατηρεί όλες τις φυτικές ίνες και τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά συστατικά του.