Επιστήμονες δημιούργησαν το πρόσωπο του Ιησού με ΑΙ – Εξομολογεί τους… πιστούς!

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρόσωπο του Ιησού με ΑΙ - Εξομολογεί τους... πιστούς!

Σε μια κίνηση που αν μη τι άλλο προκαλεί αντιδράσεις προχώρησαν Ελβετοί επιστήμονες

Μερικές σύγχρονες τεχνολογίες μπορεί να φαίνονται θαυματουργές, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο κυριολεκτικά.

Χάρη στην τεχνολογική πρόοδο, οι πιστοί σε μια εκκλησία στην Ελβετία μπορούν τώρα να μιλήσουν απευθείας στον Ιησού – ή τουλάχιστον μια εκδοχή του με τεχνητή νοημοσύνη.

Ως μέρος ενός καλλιτεχνικού έργου που ονομάζεται «Deus in Machina» (Ο Θεός σε μια μηχανή), η εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη Λουκέρνη έχει εγκαταστήσει ένα ολόγραμμα του Ιησού που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη για να λάβει εξομολογήσεις.

Οι πιστοί απλώς εκφράζουν τις ανησυχίες και τις ερωτήσεις τους για να λάβουν απάντηση από το ψηφιακά αποδοθέν πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ανθρώπων που μίλησαν στο AI Jesus βγήκαν από το εξομολογητικό ρεπορτάζ έχοντας μια «πνευματική» εμπειρία.

Ένας εντυπωσιασμένος θαυμαστής είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DW: «Έμεινα έκπληκτος, ήταν τόσο εύκολο και παρόλο που είναι μηχανή, μου έδωσε τόσες πολλές συμβουλές». Ενώ η εγκατάσταση είναι μόνο προσωρινή, το Παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου λέει ότι παρόμοια chatbots θα μπορούσαν κάποια μέρα να αναλάβουν ορισμένες από τις ευθύνες των ιερέων εκκλησιών.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι τόσο εντυπωσιασμένοι με ορισμένους επισκέπτες που αποκαλούν τις συμβουλές του avatar «γενικές» και το χαρακτηρίζουν ως «κόλπο».

Οι επισκέπτες σε αυτό το φουτουριστικό ιερό κάθονται σε ένα εξομολογητικό θάλαμο από το οποίο μπορεί να φανεί μια οθόνη που δείχνει το πρόσωπο του Ιησού μέσα από τη σχάρα.

Καθώς ο επισκέπτης κάνει τις ερωτήσεις του, μια τεχνητή νοημοσύνη ερμηνεύει τις λέξεις τους και διατυπώνει απαντήσεις, ζωντανεύοντας το πρόσωπο έτσι ώστε να κινείται στο χρόνο με την ομιλία που δημιουργείται από υπολογιστή.

Το AI Jesus είναι ακόμη εξοπλισμένο με την ικανότητα να μιλά 100 διαφορετικές γλώσσες για να εξυπηρετήσει τους πολλούς επισκέπτες της Λουκέρνης.

Κατά την είσοδό του, ο προσκυνητής χαιρετίζεται από τον AI Jesus που τονίζει το μήνυμα: “Μην αποκαλύπτετε προσωπικά στοιχεία σε καμία περίπτωση, χρησιμοποιήστε αυτήν την υπηρεσία με δική σας ευθύνη, πατήστε το κουμπί εάν αποδέχεστε.”

Από αυτό το σημείο και μετά, εναπόκειται στο άτομο να αλληλεπιδράσει με το AI με όποιον τρόπο θέλει, πατώντας το κουμπί και μιλώντας δυνατά.

Πολλοί που ήρθαν να δουν το avatar της τεχνητής νοημοσύνης ανέφεραν ότι ήρθαν με ερωτήσεις σχετικά με τη γραφή ή ζητούσαν πνευματικές συμβουλές.

Ένας επισκέπτης λέει: «Ρώτησα για το σπιράλ της βίας, πώς να το σπάσω. Η απάντηση: μέσω της προσευχής και όχι της αναζήτησης ανταπόδοσης ».

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Μπόρεσε να με επιβεβαιώσει με τον τρόπο που κάνω τα πράγματα και ήταν σε θέση να με βοηθήσει με ερωτήσεις που είχα όπως πώς μπορώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους να τον καταλάβουν καλύτερα και να έρθουν πιο κοντά του».

Το bot δημιουργήθηκε από επιστήμονες υπολογιστών και θεολόγους από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Λουκέρνης και εκπαιδεύτηκε σχετικά με την Καινή Διαθήκη και τις θρησκευτικές πληροφορίες που βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

Αυτό του δίνει μια ισχυρή αντίληψη των γραφών και αρκετή γνώση των θρησκευτικών συζητήσεων για να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις τίθενται στο δρόμο του.

Υπήρχαν ορισμένες ανησυχίες ότι η υπεροχή του αμερικανικού περιεχομένου στα δεδομένα εκπαίδευσης θα μπορούσε να δώσει στον AI Jesus μια σαφώς ευαγγελική στάση, αλλά οι δημιουργοί του μηχανήματος λένε ότι αυτό δεν συνέβη.

Ο Marco Schmid, θεολόγος στο παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου, είπε σε μια δήλωση (μετάφραση μέσω Google): «Η τεχνητή νοημοσύνη μας γοητεύει. Έχει όμως και τα όριά του και εγείρει ηθικά ερωτήματα.

«Σε όλα τα προηγούμενα τεστ, οι απαντήσεις του ταιριάζουν με τη θεολογική μας κατανόηση για το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου».

Σε μια ανάρτηση ιστολογίου από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Λουκέρνης, το AI Jesus έδειξε ότι ήταν κάτι παραπάνω από ικανό να περιηγηθεί στα πιο ακανθώδη θεολογικά ζητήματα.

Ο ερευνητής ρώτησε: «Πώς μπορώ να υποστηρίξω, από χριστιανική σκοπιά, ένα ηλικιωμένο, άρρωστο άτομο που έχει αποφασίσει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία;»

Στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη απάντησε: «Ίσως θα μπορούσατε να κάνετε στον αγαπημένο σας τις ακόλουθες ερωτήσεις: Τι σημαίνει για εσάς η πίστη σας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή; Υπάρχει κάτι άλλο στη ζωή που θα μπορούσε να σας φέρει ηρεμία ή χαρά; Πώς μπορώ να σας υποστηρίξω και να σας παρηγορήσω; Το καθήκον σου δεν είναι να κρίνεις, αλλά να συνοδεύεις με αγάπη».

Αν και αυτή η απάντηση μπορεί να μην είναι ικανοποιητική για όλους, ο κ. Schmid λέει ότι η ιδέα πίσω από το έργο είναι περισσότερο να ξεκινήσει μια συζήτηση για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη θρησκεία.

Ο κ. Schmid λέει: «Αυτό που κάνουμε εδώ είναι ένα πείραμα, θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση αφήνοντας τους ανθρώπους να έχουν μια πολύ συγκεκριμένη εμπειρία με την τεχνητή νοημοσύνη, με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη βάση για να το συζητήσουμε και να το συζητήσουμε μεταξύ μας».

Ωστόσο, προσθέτει επίσης ότι παρόμοια chatbot με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην εκκλησία του μέλλοντος.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή εφημερίας ποιμαντικής υποστήριξης, παρόμοια με τους δεκάδες «θεραπευτές τεχνητής νοημοσύνης» που είναι τώρα διαθέσιμοι στο διαδίκτυο.

Ο κ. Schmid λέει: «Η προσβασιμότητα είναι εύκολη 24 ώρες την ημέρα, επομένως έχει ικανότητες που δεν έχουν οι πάστορες».

Αλλά δεν είναι όλοι τόσο ενθουσιώδεις με την προοπτική της AI να εμπλακεί περισσότερο στη θρησκευτική ζωή.

Ένας επισκέπτης του AI Jesus είπε: “Το βλέπω σίγουρα ως τέχνασμα.”