Οι τράπεζες που «πέφτουν» και τα τεράστια προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας

Οι τράπεζες που «πέφτουν» και τα τεράστια προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας

Έρχονται δύσκολες μέρες...

Γιατί «πέφτουν» οι τράπεζες;  Πόσο πιθανή είναι μία παγκόσμια κρίση;

«Μας περιμένει το φθινόπωρο / χειμώνα ένας συνδυασμός προβλημάτων…

  • Οι τεράστιες τιμές ενέργειας, πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος
  • Το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος / ελλείψεων ή πανάκριβων πρώτων υλών
  • Μία οικονομική και επενδυτική κρίση που μπορεί να είναι η μεγαλύτερη της γενιάς μας
  • Απλησίαστα επιτόκια δανεισμού και έλλειψη ρευστότητας στην αγορά»
  • Μπορεί λόγω της επιδότησης των λογαριασμών μας από το κράτος (με δανεικά) να αποφύγαμε τις τεράστιες τιμές ενέργειας, μπορεί λόγω του καλού καιρού να αποφύγαμε τις διακοπές ρεύματος, όμως όλα δείχνουν πως η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μάλλον μας οδηγεί σε ένα σταυροδρόμι. Θα έχουμε ως πλανήτης αλλά και ως Ελλάδα να διαλέξουμε ανάμεσα σε μία σημαντική ή μία κολοσσιαία οικονομική κρίση.

Γιατί «πέφτουν» οι τράπεζες

  • Η Silicon Valley Bank έπεσε θύμα της… υψηλής της ρευστότητας και στη συνέχεια των υψηλών επιτοκίων. Αγόρασε τίτλους με χαμηλές αποδόσεις, οι αποδόσεις μετά ανέβηκαν και «έγραφε» λογιστικές ζημιές. Οι αυξήσεις των επιτοκίων έκαναν τους πελάτες της (κυρίως startups) να τραβήξουν μαζικά χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους = η τράπεζα πούλησε με ζημιές τους τίτλους που είχε. Όταν βγήκε στην αγορά για να ζητήσει λεφτά και να καλύψει τη (μικρή) τρύπα που είχε, οι «καρχαρίες» θεώρησαν πως κάτι δεν πάει καλά, της τράβηξαν το χαλί και σε 48 ώρες «μας χαιρέτησε».
  • «Λογιστικές ζημιές» έχουν πολλές ακόμη τράπεζες σε όλον τον πλανήτη, με πάρα πολλές αμερικανικές τράπεζες ανάμεσα σε αυτές, πχ η Bank of America (τα διαγράμματα δημοσιεύτηκαν στο νέο πολύ ενδιαφέρον group του Κώστα Στούπα στο Facebook).
  • (Στην Ελλάδα οι τράπεζές μας έχουν «αναβαλλόμενους φόρους» αρκετών δις Ευρώ, που όλοι μας λένε ότι δεν είναι πρόβλημα. Δεν ξέρω αν και ποια είναι η έκθεσή τους σε κρατικά και άλλα ομόλογα).
  • H Signature Bank άφησε τα δάνεια για οικιστικά έργα και μπήκε στον χώρο των crypto το 2018, πολλαπλασιάζοντας εκθετικά τις καταθέσεις της. Έφτιαξε και μία πλατφόρμα γρήγορης και φθηνής εκκαθάρισης συναλλαγών, τη Signet, που τη βοήθησε να αποκτήσει στρατηγική θέση στον χώρο. Εν μέσω ερευνών των αμερικανών αρχών, διέκοψε τη συνεργασία της με την πλατφόρμα crypto Binance και όταν η αγορά των κρυπτονομισμάτων έπεσε (όπως έπεσε και η υπόλοιπη αγορά μετά την άνοδο των επιτοκίων), πολλοί επενδυτές του χώρου τράβηξαν τα χρήματά τους. Η τράπεζα βρέθηκε σε αδιέξοδο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Διαβάστε περισσότερα στο iliaspapageorgiadis.com