Οταν η Εθνική Ελλάδας γνώρισε τα μπουζούκια: Τα… κλαρίνα στις ΗΠΑ και το «σουτάρετε» του Παναγούλια – Η ιστορία της χώρας μας στα Μουντιάλ (VIDEO)

Οταν η Εθνική Ελλάδας γνώρισε τα μπουζούκια: Τα... κλαρίνα στις ΗΠΑ και το «σουτάρετε» του Παναγούλια - Η ιστορία της χώρας μας στα Μουντιάλ (VIDEO)

Γράφει: Θάνος Νικηταράς

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και ο ANT1 με ένα επικό βίντεο θυμήθηκε την ιστορία της χώρας μας στην κορυφαία διοργάνωση ποδοσφαίρου.

Μια ιστορία που έχει… πολλά μπουζούκια και κλαρίνα, αλλά και χαρές και νίκης. Η αρχή έγινε το 1994 στις ΗΠΑ, όταν η Εθνική Ελλάδας του Αλκέτα Παναγούλια ταξίδευε αρκετά νωρίς για να παραστεί σε κάθε πανηγύρι που είχε διοργανώσει οι ομογενείς και στη συνέχεια να παίξει μπάλα.

Στα πανηγύρια τα πήγε άριστα, καθώς οι διεθνείς μας άκουσαν όλα τα κλαρίνα και μάλλον τα έμαθαν απέξω, καθώς όταν ξεκίνησαν οι αγώνες είχε… ξανά κλαρίνα.




 

Το 4-0 από την Αργεντινή του Μαραντόνα και του Μπατιστούτα έδειξε από την αρχή ότι η Εθνική μας είχε πάει για τουρισμό. Στη συνέχεια βαριά ήττα, πάλι με 4-0 από την Βουλγαρία, ενώ ήττα με 2-0 είχε το πρόγραμμα και με τη Νιγηρία, ήταν τότε που ο Αλκέτας Παναγούλιας είχε πει το γνωστό «σουτάρετε, ας έχει παίκτες, σουτάρετε».

16 χρόνια μετά, στη Νότια Αφρική αυτή τη φορά, ο Σαλπιγκίδης τον άκουσε και στο ματς με τη Νιγηρία (ξανά) σούταρε και έβαλε το πρώτο γκολ της Ελλάδας σε Μουντιάλ. Η χώρα μας κέρδισε εκείνο το παιχνίδι με 2-1, όμως τελικά αποκλείστηκε γιατί έχασε με 2-0 τα άλλα δύο ματς (με Νότια Κορέα και Αργεντινή).

Το 2014 η Ελλάδα πήγε στη Βραζιλία και έγραψε ιστορία, καθώς για πρώτη φορά προκρίθηκε στους «16», εκεί όμως βρήκε απέναντί της τον Κέιλορ Νάβας, ο οποίος απέκρουσε το πέναλτι του Γκέκα και έδωσε την πρόκριση στην Κόστα Ρίκα.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε όλη την ιστορία της Ελλάδας στα Μουντιάλ, πάντα με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση.