Cherry Wilson: Από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η βασίλισσα του πορνό της Νέας Υόρκης

Cherry Wilson: Από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η βασίλισσα του πορνό της Νέας Υόρκης

Η πολυτάραχη ζωή της

Η Chelly Wilson έζησε μια ζωή που τα είχε όλα. Μια ζωή πολυτάραχη και συναρπαστική που δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί με λέξεις.

Η Chelly Wilson ήταν χαρισματική και πρωτοπόρα Ελληνοεβραία από τη Θεσσαλονίκη. Αφού γλίτωσε τελευταία στιγμή από το Ολοκαύτωμα, έχτισε τη δική της αυτοκρατορία πάθους, επαναπροσδιορίζοντας τι πάει να πει ελληνική οικογένεια και Αμερικανικό Όνειρο.

Πέρα από το επάγγελμά της ως ιδιοκτήτρια πολλών πορνοθεάτρων στην περιβόητη περιοχή της Time Square, από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80, η Wilson ήταν η επιτομή της φεμινίστριας, μιας προοδευτικής, απελευθερωμένης και ανεξάρτητης γυναίκας που ήξερε τι ήθελε και πώς το ήθελε – η προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου και της αυτοδημιούργητης γυναίκας.

Cherry Wilson: Από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η βασίλισσα του πορνό της Νέας Υόρκης

«Όταν η Wilson ήρθε στη Νέα Υόρκη, αγκάλιασε την κουλτούρα της και τον εαυτό της ως άτομο και γυναίκα. “Νομίζω ότι ήταν πολύ πιο απελευθερωτικό από οτιδήποτε είχε βιώσει στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι απλά βασίστηκε σε αυτό. Το αγκάλιασε, αλλά και προχώρησε παραπέρα. Μπόρεσε πραγματικά να εκπληρώσει όλα αυτά τα πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει στην Ελλάδα», είπε, σύμφωνα με το Variety, η Βάλερυ Κοντάκου, η οποία επέλεξε να επέλεξε να παρουσιάσει τη ζωή της Chelly Wilson στην ταινία, «Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης».

Στις αίθουσές της έπαιζαν, αρχικά, soft πορνό και στη συνέχεια πιο hardcore. Η έμπνευση για τα ονόματα των αιθουσών ήταν από την Ελλάδα και τον έρωτα: Venus, Eros και Adonis. Ο τελευταίος ήταν ο πορνοκινηματογράφος που αναδείχθηκε ως το πιο θρυλικό στέκι για τους γκέι της εποχής και όχι μόνο. Δεν πρόεβαλε μόνο γκέι πορνό, αλλά και διάφορες εναλλακτικές ταινίες, ακόμα και από την Ελλάδα.

H Chelly Wilson πέθανε στα 86 της χρόνια, το 1994. Σε επιστολή της έγραφε στις κόρες της, το φαγητό που θα ήθελε να σερβίρουν στην κηδείας της. Τους ανέφερε, δε, ότι είχε κάνει το καθήκον της εδώ στη Γη και έπρεπε να επιστρέψει στον Θεό.

Cherry Wilson: Από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η βασίλισσα του πορνό της Νέας Υόρκης

Η ταινία

Από τα τέλη του ’60 μέχρι τα μέσα του ’80, ένα ήταν το κορυφαίο όνομα στο κύκλωμα των πορνοσινεμά στην Times Square της Νέας Υόρκης: Τσέλι Γουίλσον (Chelly Wilson). Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η εκκεντρική Ελληνοεβραία, λεσβία, μετανάστρια, επιχειρηματίας, ευεργέτιδα έχτισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία χάρη στο δαιμόνιο επιχειρηματικό της πνεύμα και την αστείρευτη προσωπικότητά της, που την ανέδειξαν σε μια από τις πιο χαρισματικές φιγούρες του χώρου.

Εγκατεστημένη κοντά στην 42η Λεωφόρο, γνωστή και ως The Deuce (=ντόρτια), η Τσέλι ζούσε ακριβώς πάνω από το θρυλικό gay πορνοσινεμά Eros – το οποίο φυσικά της ανήκε. Με το τσιγάρο κολλημένο στα χείλη και σακούλες του σούπερ μάρκετ γεμάτες χαρτονομίσματα στιβαγμένες στη γωνία, ήταν η αδιαμφισβήτητη κεφαλή της οικογένειας, συγκεντρώνοντας γύρω της μια πληθώρα από καλλιτέχνες, συνεργάτες και χαρτόμουτρα, ενώ οι ερωμένες και τα εγγόνια της συμπλήρωναν συχνά το αλλοπρόσαλλο σκηνικό. Ελάχιστοι όμως γνώριζαν τι είχε περάσει για να φτάσει ως εκεί.

«Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης» πιάνει την ιστορία της από την αρχή, από τα πρώτα της βήματα στον επιχειρηματικό κόσμο, μέχρι τα συνταρακτικά γεγονότα που την ανάγκασαν να εγκαταλείψει την Ευρώπη την παραμονή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με φόντο τον εφιάλτη του Ναζισμού, την άνοδο του φεμινισμού και τη σεξουαλική απελευθέρωση, «Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης» ξεδιπλώνει μια άγνωστη σελίδα της πρόσφατης Ιστορίας, μέσα από τη ζωή μιας απίθανης γυναίκας που κατάφερε, όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ζήσει τη δική της, «ακατάλληλη» εκδοχή του Αμερικανικού Ονείρου.