Απίστευτο! Εταιρεία έφτιαξε κεφτεδάκι από μαμούθ

Απίστευτο! Εταιρεία έφτιαξε κεφτεδάκι από μαμούθ

Αλλά δεν το έχει δοκιμάσει κανείς

Κεφτεδάκι από μαμούθ έφτιαξε μια εταιρεία τεχνητού κρέατος.

Η Vow, μια αυστραλιανή νεοσύστατη εταιρεία καλλιέργειας κρέατος, δημιούργησε αυτό που περιγράφει ως κεφτεδάκι μαμούθ. Στόχος του έργου, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι να επιστήσει την προσοχή στις δυνατότητες του καλλιεργημένου κρέατος να κάνει τις διατροφικές συνήθειες πιο φιλικές προς τον πλανήτη. Την Τρίτη, ο κεφτές θα ενταχθεί στη συλλογή του Rijksmuseum Boerhaave – ένα μουσείο επιστήμης και ιατρικής στην Ολλανδία.

«Πρέπει να αρχίσουμε να επανεξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε τα τρόφιμά μας. Η μεγαλύτερη ελπίδα μου για αυτό το έργο είναι ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να ακούνε για το καλλιεργημένο κρέας», δήλωσε ο James Ryall, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Vow.

Πώς φτιάχτηκε το κεφτεδάκι από μαμούθ

Η Vow συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ερνστ Βόλβετανγκ για τη δημιουργία μυϊκής πρωτεΐνης μαμούθ. Η ομάδα του καθηγητή πήρε την αλληλουχία του DNA της μυοσφαιρίνης του μαμούθ– που δίνει στο κρέας τη γεύση του- και συμπλήρωσαν τα κενά με DNA ελέφαντα.

Αυτή η ακολουθία τοποθετήθηκε σε βλαστοκύτταρα από πρόβατο, που αναπαράχθηκε για να αναπτυχθούν τα 20 δισεκατομμύρια κύτταρα τα οποία χρησιμοποίησε η εταιρεία για να καλλιεργήσει το κρέας μαμούθ.

Ο Βόλβετανγκ εξήγησε πως όλο αυτό ήταν πάρα πολύ εύκολο και γρήγορο. Αρχικά, η ιδέα ήταν να καλλιεργηθεί κρέας ντόντο, αλλά οι αλληλουχίες DNA που χρειάζονταν δεν υπάρχουν, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Πολλές εταιρείες δουλεύουν πάνω σε υποκατάστατα του συμβατικού κρέατος, για παράδειγμα του κοτόπουλου, το χοιρινό και το βοδινό. Αλλά η Vow στοχεύει στην ανάμειξη κυττάρων από μη συμβατικά είδη για τη δημιουργία νέων τύπων κρέατος.