Η κατάρα των Τεμπών: Το αιματοβαμμένο παρελθόν, οι αδικοχαμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, ο ακαριαίος θάνατος των φοιτητών και ο μαρτυρικός αριθμός 57 (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Στους 57 οι νεκροί από την τραγωδία στα Τέμπη

Η σπαραχτική ιστορία της ματωμένης κοιλάδας

Η περιοχή των Τεμπών έχει αιματοβαμμένο παρελθόν, σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο, το οποίο ανασύρθηκε σήμερα με αφορμή το πολύνεκρο τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης με τη μετωπική σύγκρουση ενός επιβατικού με ένα εμπορικό τρένο.

Η απώλεια δεκάδων ζωών στα Τέμπη έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη, όχι μία αλλά δύο φορές και η περιοχή είναι συνυφασμένη με τραγικές στιγμές στη συνείδηση του κόσμου.

Τα δύο περιστατικά με νεκρούς που συνέβησαν στο παρελθόν προέκυψαν από τροχαίο δυστύχημα με δεκάδες επιβάτες το καθένα, το 1999 και το 2003. Και στις δύο περιπτώσεις έχασαν τη ζωή τους κατά βάση νέοι άνθρωποι εντελώς απρόοπτα.

Οι αδικοχαμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ

Στις 4 Οκτωβρίου 1999, ο ΠΑΟΚ είχε φύγει με το αποτέλεσμα της ισοπαλίας από ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό και οι φίλοι του «δικεφάλου» χαρούμενοι με το αποτέλεσμα, πήραν το δρόμο της επιστροφής.

Περίπου δύο χιλιόμετρα πριν από τα Τέμπη, το λεωφορείο του ΣΦ ΠΑΟΚ Κορδελιού συγκρούστηκε με φορτηγό που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα, με αποτέλεσμα να πέσει σε χαράδρα οκτώ μέτρων.

Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης (20 ετών), Δημήτριος Ανδρεαδάκης (25 ετών), Χριστίνα Τζιόβα (18 ετών), Αναστάσιος Θέμελης (22 ετών), Γεώργιος Γκανάτσιος (22 ετών), Κυριάκος Λαζαρίδης (17 ετών), όλοι τους φίλοι του ΠΑΟΚ που επέβαιναν στο μοιραίο πούλμαν, όπως επίσης και ο οδηγός του φορτηγού, Αστέριος Αγκζιώτης (68 ετών).

Η κατάρα των Τεμπών: Το αιματοβαμμένο παρελθόν, οι αδικοχαμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, ο ακαριαίος θάνατος των φοιτητών και ο μαρτυρικός αριθμός 57 (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Επτά άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους. Από τότε και κάθε χρόνο, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τιμά τα παιδιά που χάθηκαν.

Το κομμένο νήμα της ζωή 21 μαθητών

Στις 13 Απριλίου 2003, ημέρα Κυριακή λίγο πριν τις 19:30, 21 μαθητές που επέστρεφαν στο Μακροχώρι Ημαθίας από σχολική εκδρομή στην Αθήνα χάνουν ακαριαία τη ζωή τους σε ένα από τα σοβαρότερα τροχαία δυστυχήματα που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα.

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν οι μαθητές, βρισκόταν στην κοιλάδα των Τεμπών με κατεύθυνση την Θεσσαλονίκη. Στο αντίθετο ρεύμα κινούνταν ένα φορτηγό που ερχόταν από τον Προβατώνα του Έβρου και μετέφερε νοβοπάν. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχό του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο.

Από τη μοιραία σύγκρουση σκοτώνονται ακαριαία 21 μαθητές και τραυματίζονται άλλοι 9. Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες.

Η κατάρα των Τεμπών: Το αιματοβαμμένο παρελθόν, οι αδικοχαμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, ο ακαριαίος θάνατος των φοιτητών και ο μαρτυρικός αριθμός 57 (ΦΩΤΟ & VIDEO) Η κατάρα των Τεμπών: Το αιματοβαμμένο παρελθόν, οι αδικοχαμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, ο ακαριαίος θάνατος των φοιτητών και ο μαρτυρικός αριθμός 57 (ΦΩΤΟ & VIDEO)

 

Τα ονόματα των αδικοχαμένων παιδιών:

Ευαγγελία Θ. Γάτου – Ετών 16
Αναστασία Π. Παυλίδου – Ετών 16
Περιστερά Ι. Ουστά – Ετών 16
Γεωργία Δ. Τραπεζανλή – Ετών 16
Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος – Ετών 15
Ηλίας Π. Τσολερίδης – Ετών 16
Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης – Ετών 16
Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης – Ετών 16
Χριστίνα Ε. Σταματέλλου – Ετών 16
Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης – Ετών 16
Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος – Ετών 16
Ευανθία Κ. Ψαλίδα – Ετών 16
Δημήτριος Α. Κοσμίδης – Ετών 15
Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος – Ετών 16
Γεσθιμανή Ζ. Σταφυλίδου – Ετών 16
Σάββας Λ. Παναγιωτίδης – Ετών 16
Αθανάσιος Μαρκανταράς – Ετών 16
Γιώργος Κ. Μήτσκας – Ετών 16
Ιωάννα Θ. Καστίδου – Ετών 16
Δημήτριος Θ. Σίγγας – Ετών 16
Όλγα Β. Αγγελίνα – Ετών 15

Η δίκη έγινε πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, ενώ ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 έως 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων το ποσό των 8.500.000 ευρώ.

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας τραγωδίας

Πώς φτάσαμε στην τραγωδία στα Τέμπη; Είναι μόνο το «ανθρώπινο» λάθος; Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών (τουλάχιστον), απαντούν σε πολλά γιατί.

Αρκεί να θυμίσουμε, μόνο, τις καταγγελίες των συνδικάτων στον χώρο του σιδηροδρόμου που εδώ και χρόνια προειδοποιούσαν για τις παθογένειες του δικτύου, καθώς και για τη μη λειτουργία του συστήματος τηλεδιοίκησης που θα απέτρεπε την πολύνεκρη σύγκρουση.

Τις εξελίξεις κωδικοποιεί το video MEGA, ξεκινώντας από την παραίτηση του υπευθύνου Ασφαλείας της ΕΡΓΟΣΕ, τον Απρίλιο του 2022 και φτάνοντας στις 28 Φεβρουαρίου 2023, οπότε και έγινε η φονική σύγκρουση των δυο τρένων από την οπόια 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι την ίδια μέρα, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστας Γενηδούνιας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαριθμούσε τα προβλήματα ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης – Σηματοδότησης στην Θεσσαλονίκη.

Η φονική σύγκρουση

Στις 27 Απριλίου του 2022: Παραιτείται ο Υπεύθυνος Ασφαλείας της ΕΡΓΟΣΕ καταγγέλλοντας σοβαρές ελλείψεις ασφαλείας στη λειτουργία των σιδηροδρόμων.

7 Φεβρουαρίου 2023: Γίνεται καταγγελία από συνδικαλιστές για σοβαρές ελλείψεις ασφαλείας με αφορμή ατυχήματα που έχουν συμβεί στο δίκτυο.

15 Φεβρουαρίου 2023: Η Κομισιόν εγκαλεί την Ελλάδα καθώς δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της ενόψει του ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου και ανέθεσε στην ιδιωτική πρωτοβουλία την ασφάλεια του.

20 Φεβρουαρίου 2023: Ο, πρώην πλέον, Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής εξανίσταται στη Βουλή γιατί η αντιπολίτευση τον εγκαλεί για την χαμηλή ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Η κατάρα των Τεμπών: Το αιματοβαμμένο παρελθόν, οι αδικοχαμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, ο ακαριαίος θάνατος των φοιτητών και ο μαρτυρικός αριθμός 57 (ΦΩΤΟ & VIDEO)

«Είναι ντροπή -και ντρέπομαι- που θέτετε θέματα ασφαλείας και θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως. Είναι ντροπή όταν σας εξήγησα -και το ξαναλέω- ότι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι ΥΔΥ, διασφαλίζουμε την ασφάλεια».

28 Φεβρουαρίου 2023: Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστας Γενηδούνιας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαριθμεί τα προβλήματα και τις ελλείψεις ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης – Σηματοδότησης στην Θεσσαλονίκη.



Το ίδιο βράδυ στα Τέμπη, σημειώνεται το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ελληνική ιστορία.