Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα

Πληροφορίες ότι υπάρχει ύποπτο κρούσμα στη χώρα μας

Σε συναγερμό έχει τεθεί ο ΕΟΔΥ, καθώς υπάρχει ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ένας παιδίατρος κάλεσε τον ΕΟΔΥ και ανέφερε ότι ένα παιδί, το οποίο παρακολουθεί, εμφανίζει συμπτώματα ηπατίτιδας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας και στη χώρα μας.

«Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας», τόνισε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Κάλεσε, δε, τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Παράλληλα, έγγραφο του ΕΟΔΥ, που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, καλεί τους κλινικούς γιατρούς να βρίσκονται σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

«Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη», αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο του ΕΟΔΥ.

Ηπατίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα

  • Ικτερος
    Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
    Κνησμός
    Αρθραλγία/μυαλγία
    Πυρετός
    Ναυτία
    Εμετός ή κοιλιακό άλγος
    Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
    Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L