Οδηγία της ΕΕ για περίπτωση πολέμου: Προμήθειες επιβίωσης για 72 ώρες

Η ΕΕ εξέδωσε οδηγίες για περίπτωση πολέμου με λίστα με προμήθειες έκτακτης ανάγκης ώστε να επιβιώσουμε τουλάχιστον 72 ώρες
Το σχέδιο για την στρατηγική ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιαστεί σήμερα (26/3) η Κομισιόν, η οποία ζητά από τους Ευρωπαίους πολίτες να εφοδιαστούν με προμήθειες έκτακτης ανάγκης ώστε να επιβιώσουν τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση πολέμου ή φυσικών καταστροφών.
«Μια ανθεκτική Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει, να αντέξει, να προσαρμοστεί και να ανακάμψει από οποιοδήποτε κρίση» αναφέρει το προσχέδιο της στρατηγικής, το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα».
Το δημοσίευμα αναφέρει: «Να εφοδιαστούν με προμήθειες έκτακτης ανάγκης ώστε να επιβιώσουν τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση πολέμου, κυβερνοεπιθέσεων και σαμποτάζ σε ζωτικής σημασίας υποδομές, φυσικών καταστροφών και πανδημιών καλεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες η Κομισιόν: είναι το νόημα της στρατηγικής ετοιμότητας της Ένωσης, την οποία θα παρουσιάσουν σήμερα (Τετάρτη) η εκτελεστική αντιπρόεδρος Ροξάνα Μινζάτου και η επίτροπος Ατζά Λαμπίμπ. Στη στρατηγική της, η Κομισιόν συμπεριλαμβάνει και μια μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ πολιτών και στρατού, καθώς εκτιμά ότι η εμπλοκή του στρατού είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων και απειλών».
Η Επιτροπή θα βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ με κατευθυντήριες γραμμές για 72ωρη αυτοδυναμία για εκατομμύρια νοικοκυριά, ώστε να έχουν αρκετό νερό, τροφή, φάρμακα, μπαταρίες και προϊόντα περιποίησης για να επιβιώσουν τις πρώτες μέρες χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Επτά τομείς στρατηγικής ετοιμότητας
Η συνεργασία των πολιτών και στρατιωτικών αρχών είναι ένας από τους επτά τομείς γύρω από τους οποίους δομείται η στρατηγική ετοιμότητα της Κομισιόν «καθώς πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε τύπο ή κρίση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ένοπλης επίθεσης». Οι υπόλοιπο τομείς της στρατηγικής αφορούν στην προνοητικότητα και πρόβλεψη κινδύνων και απειλών, την ανθεκτικότητα ζωτικών κοινωνικών λειτουργιών, την ετοιμότητα του πληθυσμού και την κοινωνική ανθεκτικότητα, τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τον συντονισμό αντιμετώπισης κρίσεων και την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, την ανθεκτικότητα μέσω εξωτερικών συνεργασιών.
Η στρατηγική ετοιμότητα, αναφέρει το δημοσίευμα, στοχεύει αφενός στην προστασία των πολιτών ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος των κρίσεων στην καθημερινή τους ζωή και αφετέρου στο να διατηρηθούν εν λειτουργία οι ζωτικές λειτουργίες της κοινωνίας. Η Επιτροπή στοχεύει επίσης να βελτιώσει τις αξιολογήσεις των απειλών και να εισαγάγει έναν «πίνακα ελέγχου κρίσης» (crisis dashboard), ώστε να βοηθήσει τους πολιτικούς να λαμβάνουν αποφάσεις.