Επιστρέφει ο «βήχας των 100 ημερών»: Ποια είναι η νόσος που δεν έφυγε – Γιατί είναι θανατηφόρος απειλή

Οι αριθμοί συνεχίζουν να γεννούν ανησυχία
«Τα νέα για τον κοκκύτη είναι δυσάρεστα, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή νόσος κάνει δυναμική επανεμφάνιση» τόνισε ο κύριος Νικόλαος Σύψας, Πρόεδρος του Δ.Σ της Ε.Ε.Λ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας- Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Επιστημονικός/Διοικητικός Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων – COVID, ΓΝΑ «Λαϊκό» στο πλαίσιο της πρόσφατης ενημέρωσης για τις εργασίες έναρξης του 24ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών από 13 έως 16 Μαρτίου.
Τα νούμερα είναι ανησυχητικά: To 2023 στην Ελλάδα σημειώθηκαν 9 κρούσματα κοκκύτη, ενώ για το 2024 τα κρούσματα ανήλθαν σε 438. «Πρόκειται για αύξηση κατά 4800%», τονίζει ο κύριος Αριστοτέλης Τσιάκαλος, Μέλος Δ.Σ. της Ε.Ε.Λ., MD, PhD, Παθολόγο Λοιμωξιολόγο, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικών & Γυναικολογικών Λοιμώξεων, Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων Νοσοκομείου «Λητώ» και συμπληρώνει ότι συγκριτικά το σύνολο των κρουσμάτων για δεκαέξι χρόνια – από το 2000 έως το 2016 – είναι 509.
Οι αριθμοί συνεχίζουν να γεννούν ανησυχία καθώς ο κύρος Τσιάκαλος αναφέρει ότι το 2024 σημειώθηκαν δύο θάνατοι βρεφών με κοκκύτη, ενώ ακόμη δύο νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ νεογνών.
Ο εμβολιασμός της εγκύου μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης αποτελεί το μοναδικό τρόπο να θωρακιστεί το μωρό με τα απαραίτητα αντισώματα που θα το βοηθήσουν να καταπολεμήσει τη λοίμωξη σε περίπτωση έκθεσης, τόνισε ο ειδικός. Πρόκειται για ισχυρή σύσταση εμβολιασμού που υπάρχει εδώ και δεκαετίες.
Πηγή: ygeiamoy.gr