Ποιο πλάσμα τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με αλκοόλ χωρίς να μεθάει

Ποιο πλάσμα τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με αλκοόλ χωρίς να μεθάει

Επιβιώνει καταναλώνοντας αιθανόλη χωρίς παρενέργειες, η συμπεριφορά του παραμένει η ίδια και συνεχίζει να εργάζεται χωρίς προβλήματα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2019, η συνολική κατανάλωση αλκοόλ σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστοιχούσε σε 5,5 λίτρα ανά άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω, με τη μπύρα να κατακτά την κορυφή των δημοφιλέστερων αλκοολούχων ποτών στον κόσμο. Πράγματι, σύμφωνα με έρευνες, η μπύρα – μετά το νερό και το τσάι – είναι το ποτό που καταναλώνεται περισσότερο στον πλανήτη. Από ανθρώπους τουλάχιστον, καθώς όπως αποκαλύπτεται από έρευνες, ακόμα και τα ζώα αγαπούν το αλκοόλ και το εντάσσουν στην καθημερινότητά τους.

Μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και δημοσιεύθηκε στο Cell Press Trends in Ecology & Evolution ανατρέπει όσα πιστεύαμε σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ από ζωικά είδη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τη στιγμή που η αιθανόλη ανιχνεύεται σχεδόν σε κάθε οικοσύστημα, είναι πιθανό να καταναλώνεται πολύ συχνά από ζώα που τρέφονται με φρούτα και νέκταρ.

Ποιο ζώο δεν ξέρει τι σημαίνει hangover

Ποιο, όμως, είναι το είδος εκείνο που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αιθανόλης χωρίς παρενέργειες;

Σύμφωνα με έρευνα ειδικών από τη Σχολή Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ που δημοσιεύθηκε στο PNAS η ανατολική σφήκα (Vespa orientalis) το… ρίχνει λίγο έξω, χωρίς ωστόσο να μεθάει.

Στην περίπτωση του μικρού αυτού εντόμου, η αιθανόλη ακόμα και σε υψηλές συγκεντρώσεις γίνεται ανεκτή από τον οργανισμό χωρίς συνέπειες. Εικάζεται ότι ο εντυπωσιακός τρόπος με τον οποίο μεταβολίζει την αιθανόλη συνδέεται με το ένζυμο της αφυδρογονάσης της αλκοόλης (NADP+).

Αναλυτικότερα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η χρόνια κατανάλωση αιθανόλης, ακόμη και σε συγκεντρώσεις που άγγιζαν το 80%, δεν είχε καμία επίδραση στη συμπεριφορά της σφήκας, ούτε στον τρόπο με τον οποίο έχτισαν τη φωλιά τους με τα απαραίτητα που είχαν αφήσει στη διάθεσή τους οι επιστήμονες.

Παράλληλα ούτε το ποσοστό θνησιμότητας άλλαξε από την… κραιπάλη, αφού δεν παρατηρήθηκε αύξηση παρότι ήπιαν σαν σφουγγάρι.

Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι τη μεταβολίζουν πολύ καλύτερα από τις μέλισσες, δίνοντας στους ερευνητές πολύτιμες πληροφορίες για τους μηχανισμούς του οργανισμού τους και τις πιθανές θεραπείες ανθρώπων που υποφέρουν από παθήσεις που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.