Κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ: Έως και 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις – Τα δικαιολογητικά

Κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ: Έως και 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις - Τα δικαιολογητικά

Οι κατατακτήριες εξετάσεις για τα ΑΕΙ θα διεξαχθούν μεταξύ 1ης και 20ης Δεκεμβρίου ενώ οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 15 Νοεμβρίου

Έως τις 15 Νοεμβρίου πρέπει να γίνει η κατάθεση των αιτήσεων και των δικαιολογητικών στο τμήμα υποδοχής από τους πτυχιούχους, οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν δεκτοί σε τμήματα ΑΕΙ, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ένα άλλο προπτυχιακό πρόγραμμα. Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση αυτή, δεν δίνουν ξανά Πανελλήνιες εξετάσεις.

Οι κατατακτήριες εξετάσεις

Μέσω των κατατακτηρίων εξετάσεων, πτυχιούχοι μίας πανεπιστημιακής σχολής μπορούν να εισαχθούν σε ένα διαφορετικό προπτυχιακό τμήμα σπουδών, ώστε να αποκτήσουν ένα δεύτερο πτυχίο χωρίς να χρειάζεται να δώσουν ξανά πανελλήνιες εξετάσεις.

Ποιοι δικαιούνται να συμμετάσχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις

Οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Ελλάδος ή του Εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), οι απόφοιτοι ΙΕΚ καθώς και οι κάτοχοι πτυχίων Ανώτερων Σχολών διετούς και υπερδιετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων.

Πότε διεξάγονται οι κατατακτήριες εξετάσεις

Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα λάβουν χώρα μεταξύ 1ης και 20ης Δεκεμβρίου.

Το ακριβές πρόγραμμα ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων Υποδοχής ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την εξέταση του πρώτου μαθήματος.
Οι αιτήσεις συμμετοχής στις κατατακτήριες εξετάσεις γίνονται δεκτές από το τμήμα υποδοχής μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Για τη συμμετοχή στις κατατακτήριες εξετάσεις απαιτούνται τα ακόλουθα έγγραφα:

α) Αίτηση του ενδιαφερομένου – μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα ή στη γραμματεία του τμήματος

β) Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών.

Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικού συνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή από το όργανο που έχει την αρμοδιότητα αναγνώρισης του τίτλου σπουδών.

Επισημαίνεται ότι δεν απαιτείται η καταβολή παραβόλου από τους πτυχιούχους για τη συμμετοχή τους ως υποψήφιοι στις κατατακτήριες εξετάσεις των Πανεπιστημίων.

Η ύλη των εξετάσεων και η επιλογή των επιτυχόντων

Μέχρι τέλος Απριλίου κάθε χρόνο, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα αναρτούν στις ιστοσελίδες τους την ύλη των κατατακτήριων εξετάσεων.

Η επιλογή των υποψηφίων για κατάταξη πτυχιούχων γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις με θέματα ανάπτυξης σε τρία μαθήματα, όπως ειδικότερα ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του οικείου Α.Ε.Ι. Οι επιτυχόντες κατατάσσονται βάσει της συνολικής βαθμολογίας, που εξασφαλίζουν και στα 3 μαθήματα.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων, το ποσοστό κατατάξεων πτυχιούχων Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, ορίστηκε σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων.

Υπέρβαση του ποσοστού των κατατάξεων δεν επιτρέπεται. Επίσης, διευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται επιλογή υποψηφίων, που ισοβαθμούν με τον τελευταίο κατατασσόμενο στο Τμήμα υποδοχής ως υπεράριθμων.

Τα αποτελέσματα

Συνήθως το Φεβρουάριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των κατατακτηρίων εξετάσεων. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται από τις ιστοσελίδες του τμήματος υποδοχής.

Σε ποιο εξάμηνο κατατάσσονται οι επιτυχόντες

Στην περίπτωση που ορισμένα από τα μαθήματα του τμήματος, από το οποίο προέρχονται οι επιτυχόντες, συμπίπτουν με μαθήματα ή ασκήσεις του προγράμματος σπουδών του τμήματος υποδοχής, τα οποία οι κατατασσόμενοι διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα ή Σχολή προέλευσης, τότε η Συνέλευση του τμήματος του πανεπιστημίου ενδέχεται να αποφασίσει να απαλλάξει τους επιτυχόντες από τα μαθήματα αυτά.

Με την ίδια απόφαση, οι κατατασσόμενοι υποχρεώνονται να εξεταστούν σε μαθήματα ή ασκήσεις, τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών κρίνεται ότι δεν διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα ή τη Σχολή προέλευσης.

Σε κάθε περίπτωση οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν για την κατάταξή τους, εφόσον τα μαθήματα αυτά αντιστοιχούν σε μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος υποδοχής.

Στη συνέχεια, η Συνέλευση του τμήματος αποφασίζει σε ποιο εξάμηνο θα εισαχθούν οι επιτυχόντες στις κατατακτήριες, φοιτητές.

Το εξάμηνο κατάταξης πτυχιούχων σε Τμήμα ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του οικείου Α.Ε.Ι. και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 7ου εξαμήνου για Τμήματα Σχολών εξαετούς φοίτησης ή του 5ου εξαμήνου για πενταετή ή τετραετή φοίτηση.

Η Επιτροπή Κατατάξεων

Η Επιτροπή Κατατάξεων είναι επταμελής, συγκροτείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. κα πραγματοποιεί την κατάταξη των πτυχιούχων.
Αποτελείται από τον Πρόεδρο του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και από 6 Καθηγητές, ως μέλη.

Τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να είναι του ιδίου Τμήματος και ανά δύο να διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο κάθε εξεταζόμενου μαθήματος ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο.

Σε περίπτωση έλλειψης μέλους ή μελών, είναι δυνατός ο ορισμός μέλους ή μελών της Επιτροπής από άλλο Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου που διδάσκουν το ίδιο ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο ή σε περίπτωση που δεν επαρκούν, άλλου Ιδρύματος.

Η Επιτροπή Κατατάξεων οφείλει να διασφαλίζει τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Η διαδικασία επιλογής θεμάτων

Τα μέλη της Επιτροπής Κατατάξεων προσέρχονται 2 ώρες πριν την έναρξη της εξέτασης κάθε εξεταζόμενου μαθήματος στο χώρο διενέργειας της εξέτασης.

Τα δύο μέλη της Επιτροπής, που διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο που εξετάζεται κάθε φορά προτείνουν από κοινού τουλάχιστον 6 θέματα και η Επιτροπή επιλέγει 3 από αυτά. Ακολουθεί κλήρωση για την επιλογή ενός θέματος για κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Το θέμα που κληρώνεται καταγράφεται σε ηλεκτρονική μορφή, αναπαράγεται και διανέμεται στους εξεταζόμενους.