Αναπτυξιακές διαταραχές: Ποια παιδιά θα πάρουν voucher 800 ευρώ για θεραπευτικές συνεδρίες

Αναπτυξιακές διαταραχές: Ποια παιδιά θα πάρουν voucher 800 ευρώ για θεραπευτικές συνεδρίες

Η Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση είναι ένα πεδίο εξατομικευμένων υπηρεσιών, που παρέχονται σε παιδιά 0 έως 6 ετών για την πρόληψη ή/και την ελαχιστοποίηση των περιορισμών που εμφανίζουν λόγω αναπηρίας ή αναπτυξιακής διαταραχής

Εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης για παιδιά από 0-6 ετών, που προβλέπει μηνιαίο voucher ύψους 800 ευρώ για συνεδρίες σε ειδικούς παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακές διαταραχές. Οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση είναι ένα πεδίο εξατομικευμένων υπηρεσιών, που παρέχονται σε παιδιά έως 6 ετών για την πρόληψη ή/και την ελαχιστοποίηση των περιορισμών που εμφανίζουν ή μπορεί να εμφανίσουν λόγω αναπηρίας ή αναπτυξιακής διαταραχής. Σκοπός είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων του παιδιού, η ενδυνάμωση της οικογένειας και η προώθηση της γενικής οικογενειακής ευημερίας και της κοινωνικής ένταξης του παιδιού και της οικογένειάς του.

Το πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης προωθεί την ανάπτυξη του παιδιού, μέσα από ένα πλαίσιο παρεμβάσεων και θεραπειών, το οποίο ακολουθεί το οικογενειοκεντρικό μοντέλο παρέμβασης, σχεδιάζεται από κοινού με την οικογένεια και βελτιώνει τη σφαιρική ανάπτυξη και λειτουργικότητα του παιδιού. Οι υπηρεσίες παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών της οικογένειας και του παιδιού, κατά προτεραιότητα, στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού με την ενεργό συμμετοχή των γονέων ή/και των φροντιστών του.

Η δαπάνη για την εφαρμογή του ανέρχεται σε 35.025.820 ευρώ, εκ της οποίας το ποσό των 34.322.500 ευρώ αποτελεί ποσό συνεισφοράς του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το ποσό των 703.320 ευρώ αποτελεί συνεισφορά του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ωφελούμενοι του προγράμματος

Ο αριθμός των Ωφελούμενων του προγράμματος καθορίζεται κατ’ ελάχιστον 2.500 παιδιά. Σύμφωνα με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), την οποία υπογράφουν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού – Υγείας – Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ωφελούμενοι στο Πρόγραμμα είναι παιδιά που διαθέτουν ΑΜΚΑ, ηλικίας 0 έως έξι 6 ετών, ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα:

• Με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αυτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται, ιδίως, διαταραχές αυτιστικού φάσματος (Δ.Α.Φ.), νοητική αναπηρία, γενετικά σύνδρομα, προβλήματα ακοής ή όρασης, διαταραχές λόγου ή ομιλίας και κινητικές δυσκολίες.
• Με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών.
• Με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών, λόγω προωρότητας (κυρίως παιδιά που γεννιούνται πριν από την 32η εβδομάδα κύησης), ή πολύ χαμηλού βάρους γέννησης (μικρότερου ή ίσου των 1500 γραμμαρίων) ή παραμονής σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ή ιατρικών παθήσεων που δύνανται να επηρεάσουν την ανάπτυξη.
• Με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών, λόγω οικονομικοκοινωνικών συνθηκών και ευάλωτου οικογενειακού πλαισίου, ενδεικτικά, παιδιά με γονείς με ιστορικό χρήσης, γονείς με ψυχιατρικά νοσήματα, ανήλικοι γονείς, γονείς με σοβαρά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα, γονείς από τους οποίους στο παρελθόν είχε αφαιρεθεί η γονική μέριμνα ή/και η επιμέλεια των παιδιών τους.
• Με άτυπη ανάπτυξη, ήτοι με σημαντικές αποκλίσεις από την τυπική πορεία ανάπτυξης.

800 ευρώ το μήνα

Στο πλαίσιο του Προγράμματος θα διατεθούν vouchers, ύψους έως 800 ευρώ. Ειδικότερα, με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού, το ύψος του voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης ότι θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα σε:

-800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα,
-600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα ή
-400 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.
-Σε κάθε περίπτωση για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

Αξιολόγηση των διαταραχών

Η αξιολόγηση και διαπίστωση της αναπηρίας, της αναπτυξιακής διαταραχής ή της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης αυτών προσδιορίζεται κατά περίπτωση ως εξής:

• Με γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας, από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Παρόχου Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) που είναι σε ισχύ ή ισχύουσες αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α. Σ.Υ. Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ. Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος.
• Με ιατρική γνωμάτευση αναπτυξιακού παιδιάτρου ή παιδοψυχίατρου, ή παιδονευρολόγου, ή νεογνολόγου, ή ιατρού σχετικής με την πάθηση ειδικότητας όπως, ενδεικτικά, ιατρού φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ωτορινολαρυγγολόγου ή οφθαλμίατρου. Η ιατρική γνωμάτευση χορηγείται είτε από δημόσιο φορέα είτε από ιδιώτη ιατρό.
• Σε περίπτωση που οι Αιτούντες διαμένουν σε μικρούς νησιωτικούς δήμους με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2Α του ν. 3852/2010 (Α’ 87), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η βεβαίωση αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών δύναται να χορηγηθεί από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί λαμβάνοντας υπόψη τα αναπτυξιακά ορόσημα τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού καθώς και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την «Παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).