Ακρίβεια: «Τσίμπησαν» τα καρπούζια, «φωτιά» τα πεπόνια

Ακρίβεια: «Τσίμπησαν» τα καρπούζια, «φωτιά» τα πεπόνια

Αυξημένες οι τιμές

Μία φορά και έναν καιρό οι Έλληνες κοίταζαν παράξενα όσους τουρίστες αγόραζαν μία φέτα ή μισό καρπούζι. Πλέον, όμως, υπάρχουν και ελληνικά μαγαζιά, τα οποία έχουν μπει στη λογική να κόβουν και μισά καρπούζια. Άλλοι πάλι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται στα μικρά ή baby καρπούζια προκειμένου να μη χάσουν την γεύση του καλοκαιρινού φρούτου.

Ειδικότερα, το 2023 την ίδια χρονική περίοδο, το καρπούζι κόστιζε 0,60 το κιλό αλλά σήμερα το συναντάμε και 0,90 λεπτά το κιλό. Ακόμη πιο πάνω κυμαίνονται οι τιμές για τα πεπόνια. Πέρυσι την ίδια εποχή τα βρίσκαμε 1,20 ευρώ ενώ τώρα πλέον έχουν χτυπήσει και τα 2 ευρώ!

Η περιοχή καλλιέργειας του πεπονιού ποικίλλει στην Ελλάδα. Πεπόνι καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο (Αργολίδα, Ηλεία, Αχαΐα κ.ά.) και στην Κρήτη κυρίως στο Τυμπάκι και τις Μοίρες. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι ξένες ποικιλίες ενώ το αργίτικο πεπόνι, που θεωρείται από τα πλέον νόστιμα, αναζητείται με το κιάλι, λόγω των παλαιότερων προβλημάτων στην άρδευση του αργολικού κάμπου.

Το καρπούζι παράγεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, την Καβάλα, την Ημαθία, την Ευρώπη αλλά και στην Ήπειρο, κυρίως στη Θεσπρωτία και προορίζεται κυρίως για την εγχώρια αγορά, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου.