Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα Γκουσγκούνη: Εμείς θα τον θυμόμαστε πάντα όρθιο

Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα Γκουσγκούνη: Εμείς θα τον θυμόμαστε πάντα όρθιο

Ο καραφλός γύπας πέταξε πέρσι για τους ουρανούς, άραξε μαζί με τον φίλο του Ανδρέα Παπανδρέου και κοιτούν την ανέραστη πλέον Αθήνα αφ' υψηλού

Ο Έλληνας Yul Brynner, Κώστας Γκουσγκούνης, ο άνθρωπος που άφησε ιστορία στο ελληνικό πορνό, πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 6 Μαΐου 2022 σε ηλικία 91 ετών και κηδεύτηκε πέρσι τέτοια μέρα στην Αρτέμιδα. Είχε γεννηθεί στη Λάρισα στις 21 Μαρτίου 1931 και ήταν τόσο ακμαίος, που η τελευταία φορά που πρωταγωνίστησε σε ταινία πορνό ήταν στα 79 του χρόνια, δηλαδή το 2010. Ο τίτλος της ήταν «Ελληνίδες Next Porn Models σε όργια – η επιστροφή του δασκάλου». Βέβαια ο ίδιος είχε αποκαλύψει πως είχε προτάσεις να συμμετέχει σε ερωτικές ταινίες μέχρι και στα 90 του και βασικά θα το έκανε, αν οι παραγωγοί του έδιναν τα λεφτά μπροστά: «Φυσικά και έχω προτάσεις ακόμα και σήμερα για να παίξω στον κινηματογράφο, αλλά δεν πάω. Γιατί εγώ ζητάω τα χρήματα μπροστά, ενώ εκείνοι θέλουν να πληρώσουν αφού βγει στις αίθουσες η ταινία» είχε δηλώσει σχετικά.

Παρόλο που ο Κώστας Γκουσγκούνης άφησε ιστορία ως ο μεγαλύτερος Έλληνας πορνοστάρ, η πρώτη του δουλειά ήταν φωτογράφος. Ο λόγος που ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, ήταν επειδή αυτή τη δουλειά έκανε και ο πατέρας του. Άνοιξε λοιπόν ένα φωτογραφείο στο Χολαργό, το οποίο υποστήριζε πως ήταν το μεγαλύτερο στην Αθήνα, όμως σύντομα εγκατέλειψε αυτό το επάγγελμα για να γίνει ο πιο cult πρωταγωνιστής ταινιών πορνό στην Ελλάδα με μια καριέρα που άγγιξε την εικοσαετία (1965-1984). Πριν αποκτήσει τον τίτλο του πορνοστάρ, είχε εργαστεί και ως ηθοποιός από το 1952 ως το 1958 σε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου όπως “Η θεία από το Σικάγο” και το “Μια ζωή την έχουμε”. Στη “Θεία από το Σικάγο” είναι ο ηθοποιός που αναρωτιέται απέναντι στη Γεωργία Βασιλειάδου πως η στάμνα που έριξε “κατά λάθος” η ανηψιά της από το μπαλκόνι δεν σκότωσε τον περαστικό, ενώ στο “Μια ζωή την έχουμε” υποδύεται τον καφετζή που πηγαίνει στον Δημήτρη Χορν τον καφέ του.

Ο πιο κόντρα ρόλος όμως που έπαιξε στη ζωή του ήταν όταν συμμετείχε στο σήριαλ της ΕΡΤ “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” το 1975.

Όταν αποφάσισε να ξεκινήσει την καριέρα του στις ερωτικές ταινίες, απέκτησε και το signature look με το ξυρισμένο κεφάλι. Επίσης ο Έλληνας “βασιλιάς του σεξ” χώρισε με τη γυναίκα του, την οποία όμως ξαναπαντρεύτηκε μετά από 30 χρόνια όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση. Ο λόγος ήταν τα τρίτα πρόσωπα που μπήκαν ανάμεσά τους και τους χώρισαν. Η σύζυγός του δεν τον ζήλευε για τις ταινίες του, αντιθέτως καμάρωνε. Εκείνος κουβαλούσε πάντα πάνω του μια φωτογραφία τους από το πρώτο τους ραντεβού στη Βουλιαγμένη.

Στο δεύτερό τους γάμο τη σύζυγό του συνόδευσαν οι δυο εγγονοί του, ο Δημήτρης και ο Κώστας ενώ είχε και δισέγγονο. Όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε αν ο εγγονός του Δημήτρης αποφάσιζε αντί για υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού να γίνει επίσης πορνοστάρ είχε πει: “Αν το ήθελε ή αν του το επέτρεπε η οικογένειά του ας το έκανε, αλλά πλέον δεν του το επιτρέπει η οικογενειακή του κατάσταση. Εγώ ήμουν αδέσποτος.” Ο ίδιος είχε πει ότι ήταν πολύ αυστηρός σαν πατέρας ενώ κάποτε πέρασε και για μερικά καλά μεροκάματα από την Τρούμπα ως διερμηνέας- έκανε τον μεσάζοντα ανάμεσα στα κορίτσια των καμπαρέ και στους ναύτες του αμερικανικού στόλου.

Οι ερωτικές ταινίες του Κώστα Γκουσγκούνη -εκτός από τον “Ηδονοβλεψία”- ήταν γυρισμένες σε γαλλικό στυλ, άνηκαν δηλαδή στην κατηγορία του soft πορνό. Με την πρώτη του ταινία δε, έσπασε το φράγμα των 15 000 εισητηρίων. Ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του ως “αδίστακτο” ενώ είχε αφήσει ιστορία με τις ατάκες του τις οποίες είχε εξομολογηθεί πως τις σκεφτόταν ο ίδιος:  «Αυτά όλα ήταν δικά μου τεχνάσματα». Όσο για το χαρακτηρισμό “Άξιος” του είχε δοθεί επειδή ήταν ο μόνος που στα γυρίσματα αφ’ενός δεν ένιωσε ποτέ ντροπή και αφ’ετέρου όσες γυναίκες κι αν έπρεπε να ικανοποιήσει στα πλαίσια της κάθε ταινίας τις κατάφερνε. ‘Αλλοι  χαρακτηρισμοί που τον συνοδεύουν είναι “θρυλικός” και φυσικά “καραφλός γύπας”.

Υπήρξε μεγάλος θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου και είχε πει για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ: «Δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά τέτοιον άνθρωπο, ακομπλεξάριστο, έξυπνο, ευφυή». Παρόλα αυτά, είχε ευγενικά απορρίψει την πρόταση του Προέδρου του κόμματος να πολιτευτεί. Είμαστε βέβαιοι, πως οι δυο αυτοί μεγάλοι λάτρεις του γυναικείου φύλου αράζουν μαζί πάνω σ ένα σύννεφο και κοιτούν με απορία τη σημερινή σεξουαλική ζωή των Ελλήνων η οποία ακροβατεί ανάμεσα στο ανύπαρκτο, το political correct και το ακραίο, προσπαθώντας να καταλάβουν τι έχει πάει λάθος με την παρακαταθήκη που άφησαν.

Η αλήθεια είναι πως οι καιροί έχουν αλλάξει και οι ατάκες του Kώστα Γκουσγκούνη σήμερα θα κόβονταν ως σεξιστικές. Αυτή όμως είναι μια μεγάλη συζήτηση, καθώς το ίδιο το πορνό, είναι μια δουλειά η οποία διχάζει τις φεμινίστριες με άλλες να το θεωρούν κατακριτέο και κάποιες άλλες να θεωρούν πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα στις πρωταγωνίστριες να αυτοδιαχειρίζονται το σώμα τους. Σε κάθε περίπτωση, η περσόνα του Κώστα Γκουσγκούνη καθιερώθηκε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή για το σεξ, από τη σημερινή. Και έτσι μάλλον πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Σαν μια vintage και cult προσέγγιση του σεξ που απελευθέρωσε τον κινηματογράφο από ένα ταμπού συνδέοντάς το με το χιούμορ.

Όταν έφυγε από τη ζωή η εταιρία προφυλακτικών Duo τον αποχαιρέτησε με την εξής φράση: “Θα τον θυμόμαστε πάντα όρθιο”. Αντίστοιχα, η εταιρία Durex, έγραψε “The King is dead”.

Ο Κώστας Γκουσγκούνης μέσα από τις ατάκες του:

  • Ο Κώστας Γκουσγκούνης σε ρόλο ντελιβερά: “Έφερα τις πίτσες”. Οι γυναίκες απαντούν “Μα δεν παραγγείλαμε πίτσες!” και ο Γκουσγκούνης απαντά:  “Παραγγείλατε, δεν παραγγείλατε, εγώ θα σας γ@μήσω!”.
  • Σε διάλογο με τη σύζυγό του, στην ταινία, ο Γκουσγκούνης ρωτά, «Τι φαΐ έκανες;». Η σύζυγος του απαντά: «Δεν έκανα φαΐ» και τότε ο Γκουσγκούνης λέει: «Δεν έκανες φαΐ; Θα σε γ@μ@σω».
  • Ξανά σε διάλογο με τη σύζυγό του για φαγητό, ο Γκουσγκούνης τη ρωτά «Γυναίκα, τι φαΐ έχουμε;», με αυτή να του απαντά: «Μακαρόνια» και τότε ο Γκουσγκούνης της λέει: «Τη γ@μ@σες!»
  • Η παρτενέρ του λέει: «Άκου, πώς κελαηδούν τα πουλάκια» Γκουσγκούνης: «Άστα αυτά και κοίτα να κάνεις το δικό μου πουλάκι να κελαηδήσει».
  • Σε ρόλο βαρκάρη, ο Γκουσγκούνης μεταφέρει μια τουρίστρια, η οποία αναφωνεί «Ωχ, έφυγε το ένα» από τα κουπιά. Τότε, ο Γκουσγκούνης ρίχνει και το άλλο, με την τουρίστρια να τον ρωτάει πώς θα περάσει τώρα απέναντι και τον Γκουσγκούνη να της απαντά: «Θα σε πάω γ@μι@ντ@ς».
  • Σε μία παραλία, ο Γκουσγκούνης κόβει βόλτες και βλέπει δυο κοπέλες να κάνουν ηλιοθεραπεία. «Τι κάνετε εδώ, κορίτσια;» τις ρωτά. «Περιμένουμε να έρθει κάποιος να μας γ@μ@σει» του απαντούν. Και εκείνος λέει: «Α, ευτυχώς που πέρναγα».
  • Ο Γκουσγκούνης πάει σε ένα σπίτι ως υδραυλικός. Η γυναίκα που είναι εκεί, τον ρωτά αν θέλει νερό. Ο ίδιος της απαντά «Α…φιρί φιρί το πας να σε γ@μ@σω».
  • Ξημερώνει στη σκηνή μιας ταινίας, με τον Κώστα Γκουσγκούνη να έχει τοποθετήσει τα γεννητικά του όργανα σε ένα καλοριφέρ. Η παρτενέρ του ξυπνάει και τον βλέπει, ρωτώντας τον «Τι κάνεις εκεί;» και τον Γκουσγκούνη να της απαντά «Ζεσταίνω το πρωινό σου».
  • Ο Κώστας Γκουσγκούνης βρίσκεται σε ένα μπαρ. Βαδίζει προς την μπάρα, βλέπει την µπαργούµαν. Στον τοίχο υπάρχει ένα ρολόι. Ο Γκουσγκούνης προσπαθεί να το κοιτάξει, η μπαργούμαν μπαίνει στη μέση. Κάνει δεξιά, ξαναµπαίνει µπροστά του η μπαργούμαν. Κάνει αριστερά, πάλι μπροστά του η μπαργούμαν. Σε κάποια στιγμή γυρνά και της λέει: “Δεν βλέπω την ώρα να σε γ@µήσω!”.
  • Ο Κώστας Γκουσγκούνης είναι σπίτι. Ανοίγει η πόρτα και εμφανίζεται η γυναίκα του φορτωμένη με ψώνια. Ο Γκουσγκούνης τη ρωτάει“Φέτα έφερες;” με τη σύζυγό του να του απαντά“Όχι”. Τότε ο Γκουσγκούνης λέει: “Μου φαίνεται πως θέλεις να σε γ@μήσω”.

 

 

 

 

Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα Γκουσγκούνη: Εμείς θα τον θυμόμαστε πάντα όρθιο

Mademoiselle Dessou

Η Έλενα Φάκου θα μπορούσε να είναι μία ηρωίδα μυθιστορήματος του Μπουκόφσκι ή ταινίας του Ταραντίνο. Στην πραγματικότητα είναι μία φεμινίστρια που ψωνίζει πολλά παπούτσια, έχει αδυναμία στις γάτες της και η σούπερ δύναμη της είναι ότι μπορεί να εξαφανίζεται. Μεγάλωσε κάνοντας σκέιτμπορντ και διαβάζοντας κόμικς ενώ ενηλικιώθηκε μαθαίνοντας σούζα και χορεύοντας Tribal Techno. Kατάλάβε τι θέλει να κάνει στη ζωή της στα πέντε της χρόνια όταν ζήτησε για δώρο μία γραφομηχανή. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια.