Ελληνική «εφεύρεση» η χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο – Η σημασία της στην Αρχαία Ελλάδα

Ελληνική «εφεύρεση» η χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο - Η σημασία της στην Αρχαία Ελλάδα

Η χειρονομία middle finger, έχει πολλές περισσότερες εξηγήσεις από ότι θα περίμενε κανείς και μια προέλευση που ουδείς θα πίστευε! Αν κάποιος έχει κάνει την χειρονομία middle finger τότε έχει κάτι κοινό με τους αρχαίους Έλληνες!

«Ταξιδεύοντας» 2.500 χρόνια πίσω οι «άτακτοι» Έλληνες ανέπτυξαν μια φαλλική χειρονομία για να προσβάλλουν, να κοροϊδεύουν και κυριολεκτικά να σπρώχνουν στα άκρα ο ένας τον άλλον.

Μία ακραία σεξουαλική συμπεριφορά

Σήμερα, το να σηκώνεις το μεσαίο δάχτυλο εκφράζει μία βρισιά που δεν προφέρεται με το στόμα. Οι ιστορικοί πάλι από την άλλη, στην κλασική κοινωνία, λένε ότι το μεσαίο δάχτυλο ήταν περισσότερο μια ακραία σεξουαλική αναφορά.

Ο Max Nelson, ο οποίος διδάσκει μαθήματα για τους κλασικούς πολιτισμούς στο Πανεπιστήμιο του Windsor στο Οντάριο του Καναδά, το 2017 σε ένα άρθρο του για την προέλευση της χειρονομίας είχε γράψει πως οι αρχαίοι Έλληνες «πιθανότατα βασίστηκαν στη χρήση του μεσαίου δακτύλου για να αναπαραστήσουν ένα πέος σε στύση»!

Λάτρης της χειρονομίας… ο Αριστοφάνης

Άλλες πηγές από την αρχαία Ελλάδα αναφέρουν ότι τα μεσαία δάχτυλα χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο για να τρυπήσουν τα πρόσωπα των ανθρώπων, από τα ρουθούνια και κάτω. Λάτρης της χειρονομίας υποτίθεται ήταν και ο Έλληνας θεατρικός συγγραφέας Αριστοφάνης που παρουσίαζε το «μακρύ δάχτυλο» σε πολλά από τα έργα του.

Η πορεία στον χρόνο

Η χειρονομία middle finger ταξίδεψε και στην αρχαία Ρώμη, όπου οι ντόπιοι την ονόμασαν «digitus impudicus» – το άσεμνο ψηφίο. Μάλιστα ο Ρωμαίος ιστορικός Σουετόνιος σε αναφορές του υποστηρίζει πως ο αυτοκράτορας Καλιγούλας ανάγκασε τους υπηκόους του να φιλούν το μεσαίο του δάχτυλο. Μια υποτιμητική χειρονομία που αντιπροσώπευε το μέλος του ηγεμόνα.

Στο πέρασμα των χρόνων η δημοτικότητα του middle finger υποχώρησε, ωστόσο δεν εξαφανίστηκε εντελώς. Όταν πάλι η δημοτικότητα του μεσαίου δακτύλου μεγάλωσε, έγινε γνωστό ως μια άνευ λέξεων εκδοχή του «δαχτύλου της χήνας» που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι.

Πηγή: ethnos.gr