Οι influencers που βρέθηκαν στη φυλακή διαδίδοντας φήμες (ΦΩΤΟ – VIDEO)

H Κίραν και η Τζιότι Ματαρού έκαναν «ζωάρα» διαδίδοντας ψέματα.
Η Κιράν και η Τζιότι Ματαρου πουλάνε όλα όσα πουλάει κάθε ινφλουένσερ στο Instagram. Φοράνε τέλεια ρούχα και παπούτσια, δοκιμάζουν διαρκώς νέα καλλυντικά, κάνουν dating και πουλάνε «καυτές» πληροφορίες. Το εμπόριο τους δεν έχει όρια. Εντάξει, υπήρξε κάποια στιγμή που πούλησαν ψέμματα (κυριολεκτικά) και κατέληξαν να βρεθούν σε φυλακή της Νιγηρίας. Συμβαίνουν κι αυτά. Θα εξηγήσουμε.
Οι δύο αδελφές, παιδιά μιας οικογένειας Ινδών που μετανάστεψαν στη Νέα Υόρκη κι έπειτα βρέθηκαν στο Τορόντο, ζώντας μια ζωή μέσα στα πλούτη. Τα δύο κορίτσια φοίτησαν σε κολλέγιο της υψηλής κοινωνίας και έβαλαν στόχο να ζήσουν ζωή όμοια με αυτή της Πάρις Χίλτον, της Νικόλ Ρίτσι και όλων των ζάπλουτων κοριτσιών που ενσάρκωναν το δόγμα «βγάλε αμύθητα χρήματα απλά με το να υπάρχεις».
Μια παράξενη γνωριμία
Τα δύο κορίτσια δούλευαν βάρδιες στο πολυκατάστημα Μαρσιάνο και με το χαρτζιλίκι τους εμφανίζονταν τα βράδια σε όλα τα γνωστά κλαμπ της πόλης. Δεν μιλούσαν σε κανέναν, παρά μόνο ή μια στην άλλη. Ήταν οι “anti-social socialites”, που περίμεναν τη δική τους στιγμή για να γίνουν viral. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ένας Νιγηριανός επιχειρηματίας, μαζί με τον καλύτερο του φίλο, έναν άντρα αγνώστων στοιχείων. Ξεκίνησαν να βγαίνουν με τα δύο κορίτσια. Γρήγορα τις κάλεσαν και σε ένα ταξίδι, με το προσωπικό τους αεροπλάνο. Γαλλία, Ελλάδα, Μαλδίβες, Σιγκαπούρη, Νιγηρία. Σημασία δεν είχε ο προορισμός, αλλά η άνευ όρων κραιπάλη.
Η προτροπή ήταν ξεκάθαρη: «ψώνισε όσα θέλεις, δεν με νοιάζουν τα χρήματα». Όταν βρέθηκαν στην πόλη Αμπούτζα της Νιγηρίας, η Τζιότι και ο νέος της σύντροφος, από κοντά και η αδελφή της, είχαν πάρα πολλά χρήματα στη διάθεση τους, δωρεάν προσβάσεις σε ιδιωτικά αεροπλάνα, δωρεάν τραπέζια στα πιο ακριβά εστιατόρια. «Αυτό που έμοιαζε αρχικά με προσβολή, έδειχνε τελικά πολύ ελκυστικό» έλεγε αργότερα η Κίραν, ανυποψίαστη τότε. Οι δύο αδελφές είχαν γνωρίσει έναν από τους πιο πλούσιους άντρες της Νιγηρίας, ο οποίος τις ήθελε κοντά του, με οποιοδήποτε τίμημα.
Η Τζιότι απέκτησε δικό της σπίτι στο Τορόντο και μηνιαίο χαρτζιλίκι για να πηγαινοέρχεται στη Νιγηρία. Η Κίραν σύντομα την ακολούθησε και ξεκίνησε να εργάζεται ως εξωτερική συνεργάτης σε brands μόδας. Το 2009 η Τζιότι χώρισε με τον δισεκατομμυριούχο σύντροφο της, αλλά αυτό δεν ήταν πρόβλημα. Οι δύο αδελφές έκαναν ήδη business στη Νιγηρία, ήταν πασίγνωστες στα πιο cool μαγαζιά του Λάγος και περιζήτητες. Δεν θα έμεναν πολύ καιρό μακριά από σκάνδαλα.
Ο Φέμι Οτέντολα ήταν ένας καλοζωισμένος πενηντάρης, με πολλά χρήματα στην άκρη. Πάρα πολλά. Συγκεκριμένα ήταν ο άνθρωπος που παρείχε το πετρέλαιο για τη βιομηχανική παραγωγή κολοσσών όπως οι Coca-Cola, Nestlé, Cadbury και Guinness στη Νιγηρία. Ο Φέμι ένιωσε έρωτα για την Κίραν και ήταν μοιραία η ανταπόδοση. Η σχέση τους έμοιαζε σαν «φίλοι με προνόμια» και κράτησε ως το 2013.
Την ίδια περίοδο, εμφανίστηκε ένα νέο ανώνυμο blog κουτσομπολιού, το NaijaGistLive.com, που αποκάλυπτε σκάνδαλα της ελίτ του Λάγος. Το blog λατρεύει να αναφέρει την Κίραν και την Τζιότι και όλες τις ινφλουένσερ του Λάγος, υπονοώντας πως στην πραγματικότητα εργάζονται ως συνοδοί πολυτελείας.
Σαν ένα παράξενο επεισόδιο της σειράς “Gossip Girl” όλη η κοινωνία του Λάγος αναρωτιόταν, ποιοι ήταν πίσω από το blog. Ποιοι ή μήπως ποιες; Ερώτημα που ζητούσε άμεση απάντηση διότι ενοχλούσε πολλούς υψηλά ιστάμενους.
Τον Οκτώβριο του 2016, η αστυνομία συνέλαβε τον Μπαπατούντε Ογιεμπόντε, έναν σχεδιαστή ιστοσελίδων και επίδοξο ράπερ, που σύμφωνα με ενδείξεις ήταν ο δημιουργός του blog. Οι αδερφές πίστεψαν ότι η υπόθεση είχε λήξει. Γρήγορα διαψεύστηκαν.
Και φτάνουμε στο 2017
Στις 6 μ.μ. στις 14 Δεκεμβρίου, οι Κίραν και Τζιότι χαλάρωναν στη σουίτα τους στο χλιδάτο Eko Signature Hotel όταν άκουσαν δυνατά χτυπήματα στην πόρτα τους. Όταν η Κίραν άνοιξε, έξι αστυνομικοί με πολιτικά όρμησαν μέσα. «Πρέπει να έρθετε για ανάκριση», είπε ένας από αυτούς. Οι γυναίκες ζήτησαν να δουν τις ταυτότητές τους. Οι άνδρες αρνήθηκαν. Οι αδελφές ζήτησαν να δουν έγγραφα που να εξουσιοδοτούν τη σύλληψή τους. Κανείς δεν τους έδωσε σημασία.
Μπερδεμένη και πανικόβλητη, η Τζιότι έψαξε στο Google τον αριθμό της καναδικής πρεσβείας στο Λάγος. Όταν άρχισε να τον πληκτρολογεί, ένας από τους αστυνομικούς τής άρπαξε το τηλέφωνο. Ένας άλλος έπιασε την Κίραν από τον καρπό. «Αν δεν ντυθείτε, θα σας πάρουμε έτσι, με το μπουρνούζι», είπε. Κλαίγοντας, οι αδελφές μπήκαν στο υπνοδωμάτιο για να ντυθούν.
Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με σπασμένες καρέκλες (κι όμως, τόσο κινηματογραφικό) οι αστυνομικοί τις ρωτούσαν: «Έχετε blog; Είστε καλές στη δημιουργία ιστοσελίδων;». Δεν ήταν συνέντευξη για δουλειά.
Όταν οι αστυνομικοί αποκάλυψαν ότι τις ανέκριναν για την ιστοσελίδα NaijaGistLive, οι αδελφές ανακουφίστηκαν. Νόμιζαν ότι θα τις αντιμετώπιζαν ως μάρτυρες ή ακόμα και ως θύματα. Όμως, αντί να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο, οι αστυνομικοί τις οδήγησαν σε άλλο τμήμα, σε μια Μονάδα Ειδικών Ερευνών (SARS), γνωστή για βασανιστήρια και κακοποιήσεις κρατουμένων.
Εκεί, οι αστυνομικοί επιχείρησαν να ανακρίνουν τις αδελφές Ματαρού για όσα γνώριζαν για τους ισχυρούς άντρες της Νιγηρίας και τις επαφές τους. Όταν αρνήθηκαν να απαντήσουν, τις χώρισαν και τις ανάγκασαν να υποβάλλουν δηλώσεις σχετικά με το NaijaGistLive.
Η Κίραν υποστήριξε ότι βρισκόταν στη Νιγηρία μόνο για να επισκεφτεί φίλους, ενώ η Τζιότι απλά δήλωσε ότι δεν είχαν καμία σχέση με τον ιστότοπο. Ψέμματα;
Το βράδυ, ο εφιάλτης συνεχίστηκε. Οι αστυνομικοί τις έβαλαν σε ένα κελί γεμάτο με άντρες κρατούμενους που τις κοιτούσαν επίμονα. Ένας αστυνομικός ούρλιαξε: «Μπείτε στο κελί». Σήκωσε το χέρι του σαν να ήθελε να τις χτυπήσει. Το πάτωμα ήταν από σκυρόδεμα, τα «κρεβάτια» στην πραγματικότητα ήταν κομμάτια αφρολέξ, και η τουαλέτα μια τρύπα στο πάτωμα. Καθ’ όλη τη νύχτα, δεν κοιμήθηκαν. Είχαν «παρέα» από αρουραίους. Εξπρές του Μεσονυκτίου κανείς;
Το επόμενο πρωί, ένας αξιωματικός τις έβγαλε από το κελί. «Πώς βρέθηκαν αυτές οι δύο λευκές γυναίκες εδώ;» είπε σε έναν συνάδελφό του, καθώς τις πήγαιναν πίσω στο ξενοδοχείο τους για έρευνα. Άρπαξαν τους φορητούς υπολογιστές και τα διαβατήριά τους, χρησιμοποιώντας σημειώσεις και social media ως «αποδείξεις» ότι διαχειρίζονταν το NaijaGistLive.
Οι αδελφές βρήκαν μια «άκρη» από τη Νιγηρία που δέχτηκε να εγγυηθεί για αυτές, αλλά δεν αρκούσε αυτό. Όταν κάλεσαν την καναδική πρεσβεία, έλαβαν την ψυχρή απάντηση ότι «δεν επεμβαίνουν σε νομικές υποθέσεις άλλων χωρών». Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να τους στείλουν μια λίστα με δικηγόρους.
Στις 18 Δεκεμβρίου, οι αστυνομικοί τις πήγαν στο σπίτι του Φέμι Οτεντόλα. Ο Οτεντόλα εκείνη τη φορά δεν ήταν και τόσο φιλόξενος. Τους είπε ότι αν δεν αποκάλυπταν ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του NaijaGistLive, δεν θα τις άφηναν ελεύθερες. «Ξέρετε», είπε, «η Μέριλιν δολοφονήθηκε γιατί ήξερε πολλά για τους Κένεντι».
Οι αδελφές παρέμειναν σε κέντρο κράτησης για εννέα ημέρες, αποκομμένες από τον έξω κόσμο. Δεν ήταν ακριβώς το Αλκατράζ, μπορούσαν να κάνουν δραστηριότητες, όπως πχ, να παρακολουθούν τις τρεις διαθέσιμες βιντεοκασέτες: The Martian, Bird on a Wire και Doom. Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τις αναγκάσουν να ομολογήσουν. Ένας αξιωματικός άρπαξε το χέρι της Κίραν και την υποχρέωσε να γράψει μια δήλωση: «Είμαι η ιδιοκτήτρια του ιστότοπου». Άντεχαν ακόμα, κρατούσαν.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2017, ανάπνευσαν τη γλυκιά οσμή της ελευθερίας και άλλα κλισέ για την απελευθέρωση. Επίσης πλήρωσαν και την εγγύηση τους, η οποία ανερχόταν σε χιλιάδες δολάρια. Την επόμενη μέρα, στο δικαστήριο, συνάντησαν τον άντρα που είχε συλληφθεί για τον σχεδιασμό του NaijaGistLive. Ισχυρίστηκε πως τον είχαν προσλάβει ανώνυμα μέσω PayPal. Οι δύο αδελφές δεν επιβεβαίωσαν ούτε αρνήθηκαν τον ισχυρισμό. Ο σχεδιαστής πλήρωσε επίσης εγγύηση και έμεινε ελεύθερος.
Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές του Λάγος δεν τους επέστρεφαν τα διαβατήρια. Στις 28 Δεκεμβρίου, ο Φέμι, για τον οποίο στο μεταξύ είχε γραφτεί ψευδώς από το NaijaGistLive πως ήταν οροθετικός (!) τούς υποσχέθηκε ότι αν ζητούσαν συγνώμη μέσω video, θα τις βοηθούσε. Συμφώνησαν. Στο βίντεο φαίνονται κουρασμένες, χωρίς μακιγιάζ, διαβάζοντας ένα «έτοιμο» κείμενο.
To μαρτύριο είχε τελειώσει. Δεν υπήρχε κανένα κατηγορητήριο εναντίον τους. Με τη βοήθεια της πρεσβείας του Καναδά, επέστρεψαν στο Τορόντο. Όταν έφτασαν στην πατρίδα τους, εκεί διαπίστωσαν ένα πρόβλημα. Είχαν χαρακτηριστεί πια, ως “Sextortion sisters”, ως οι «αδελφές που εκβιάζουν με σεξ». Οι φήμες έλεγαν πως η Κίραν και η Τζιότι συνευρίσκονταν ερωτικά με κροίσους της Νιγηρίας και έπειτα τους εκβίαζαν με «γαργαλιστικά» ποσταρίσματα στο blog τους.
Σήμερα η Κίραν και η Τζιότι έχουν ακόμα ενεργές τις σελίδες τους στο Instagram, με περίπου 70k followers έκαστη, με πολλές διαφημίσεις σε ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά. Επέστρεψαν στη ρουτίνα και μάλλον δεν έχουν ακούσει ποτέ το ρητό «της φυλακής τα σίδερα είναι για τις λεβέντισσες ινφλουένσερ». Σίγουρα το έζησαν όμως.
Πηγή: reader